• 18 Μαΐου 2024,

Πάλι τα προβλήματα της ΔΕΥΑΚ μπήκαν κάτω από το χαλί…

 Πάλι τα προβλήματα της ΔΕΥΑΚ μπήκαν κάτω από το χαλί…

Το απόγευμα της Πέμπτης συνεδρίασε η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες της κινήσεις και στο θέμα της επιβολής ποινής στον πρόεδρο του σωματείου Κώστα Χανδρουλίδη. Όπως κατ’ επανάληψη έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, έτσι και προχθές επιλέχθηκε η τακτική της … καθυστέρησης. Η πλειοψηφία πέταξε την μπάλα στην κερκίδα ελπίζοντας ότι κερδίζοντας χρόνο, θα έχει την ευκαιρία επιλογής λύσης που θα περιορίσει την έκταση του θέματος. Άρα και του προβλήματος.

Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η τακτική δεν αποδίδει. Η ΔΕΥΑΚ χρειάζεται ριζικές αλλαγές κι αποφάσεις, τις οποίες η κ. Δήμαρχος σκέπτεται από καιρό. Μιλώντας χθες στο ράδιο Πρωινή είπε μεταξύ άλλων: «Εγώ τις υποσχέσεις μου τις κρατώ». Κατά πάσα πιθανότητα εννοεί υπόσχεση που έδωσε στο σωματείο των εργαζομένων για αλλαγή του προέδρου της ΔΕΥΑΚ. Κάποτε αυτό θα ήταν αρκετό. Τώρα δεν είναι.

Η κ. Τσανάκα δεν παραβρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ. Αυτό σημαίνει ότι όλα είχαν προαποφασιστεί. Κι ενώ προ παραμονή της συνεδρίασης ο κ. Ξανθόπουλος δεν απέκλειε ακόμη και επιβολή ποινών, προχθές η λήψη απόφασης αναβλήθηκε. Θα προηγηθεί γνωμοδότηση νομικού περί του χαρακτήρα των εγγράφων που κατατέθηκαν στη δικαιοσύνη μαζί  με τη μηνυτήρια αναφορά. Η γνωμοδότηση είναι άγνωστο πότε θα είναι έτοιμη να παραδοθεί στο δ.σ. της επιχείρησης. Προφανώς αυτό θα γίνει όταν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες.

Θυμίζουμε τι έχει προηγηθεί. Τον Απρίλιο του 2017 το σωματείο κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, με έγγραφα που την ισχυροποιούσαν. Αντικείμενο της μήνυσης φέρεται να είναι η διαδικασία προμήθειας του λογισμικού με το οποίο η ΔΕΥΑΚ εκδίδει τους λογαριασμούς ύδρευσης. Η προμηθεύτρια του λογισμικού εταιρία έστειλε εξώδικο στη ΔΕΥΑΚ επειδή τιμολόγια της βρέθηκαν στον Εισαγγελέα κι η ΔΕΥΑΚ άρχισε να ψάχνει πως έγινε αυτό. Θεώρησε υπεύθυνο τον πρόεδρο του σωματείου που (κατ’ εντολή όλου του δ.σ. αυτού) κατέθεσε τη μήνυση κι έτσι προχθές υπήρχε εισήγηση για την τιμωρία του.

Στη συνεδρίαση υπήρξαν εντάσεις και διαφωνίες. Η είδηση ωστόσο αφορά το μέλος της διοίκησης κ. Αλμυρό. Ως εκπρόσωπος του κ. Βαγγέλη Παππά κι ενώ ως τώρα συμφωνούσε με τις περισσότερες εισηγήσεις, προχθές έδειξε να αλλάζει στάση. Ήταν αναμενόμενο μετά τις δηλώσεις για τη ΔΕΥΑΚ που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Βαγγέλης Παππάς.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Την Πέμπτη το πρωί μίλησε στο ράδιο Πρωινή συμπολίτης, ο οποίος για να διορθώσει λάθος στον λογαριασμό ύδρευσης ταλαιπωρήθηκε. Η δήμαρχος άκουσε την ιστορία, μαζί με τον συμπολίτη ήταν το ίδιο πρωί στο κτίριο της Λορντ. Χθες εξήγησε τι είχε συμβεί. Όπως είπε η κ. Τσανάκα ο συμπολίτης άλλαξε τα στοιχεία στα οποία εκδίδεται ο λογαριασμός (έβαλε το δικό του όνομα στη θέση του ονόματος της κόρης του) με αποτέλεσμα πληρωμή 50 ευρώ που έκανε να μην υπολογιστεί. Το λάθος διορθώθηκε κι η κ. Τσανάκα είπε στο ράδιο Πρωινή: « Η παρεξήγηση λύθηκε. Δεν ήταν λάθος του συστήματος. Ήταν αλλαγή στοιχείων». Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμηθούμε ότι την αλλαγή στοιχείων την προκάλεσε η ίδια η ΔΕΥΑΚ όταν έστειλε σχετικά έντυπα στους πελάτες της μαζί με τους λογαριασμούς ύδρευσης. Η αλλαγή στοιχείων δεν έγινε μόνο στην περίπτωση του συμπολίτη. Φανταζόμαστε και σε πολλές άλλες. Άραγε το λάθος έγινε μόνο στον πολίτη, που έψαξε το θέμα και βρήκε το λάθος; Απ’ την άλλη πλευρά, ενώ άλλαξε το όνομα στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν άλλαξε ο αριθμός του ρολογιού της παροχής. Το στοιχείο αυτό δεν έπρεπε λογικά να αποτρέψει το σφάλμα;

Φαίνεται με λίγα λόγια ότι αρχή του προβλήματος είναι η διαδικασία έκδοσης της λογαριασμών, με το νέο (σχετικά) λογισμικό. Η κ. Τσανάκα ακολουθεί τις απόψεις Ξανθόπουλου. Και χθες άφησε να εννοηθεί ότι τα λάθη οφείλονται στους χειριστές. Είπε μεταξύ των άλλων: «Μίλησα με τους υπαλλήλους των λογαριασμών. Ζήτησα τη γνώμη τους. Μου εξήγησαν ότι υπήρξαν και αλλαγές τομέων. Μου είπαν ότι σιγά σιγά τα προβλήματα λύνονται. Θα συνεργαστούμε για να λυθούν όλα τα προβλήματα. Μπορεί να καλέσουμε και τον άνθρωπο (που προμήθευσε το πρόγραμμα)». Σε ερώτηση αν οι χειριστές του προγράμματος είναι υπάλληλοι της ειδικότητας πληροφορικής, η Δήμαρχος απάντησε ότι στη ΔΕΥΑΚ δεν υπάρχει εργαζόμενος με αυτήν την ειδικότητα!

Όσον αφορά τις σχέσεις του προέδρου με το προσωπικό της επιχείρησης η κ. Τσανάκα είπε χθες: «Υπάρχουν προβλήματα του Ξανθόπουλου με ορισμένους υπαλλήλους». Τέλος ζήτησε να κατέβουν οι τόνοι και να βοηθηθεί το προσωπικό.

Διαβάστε επίσης