• 24 Απριλίου 2024,

Παληό και Ελευθερούπολη στο πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ για δίκτυο φυσικού αερίου

 Παληό και Ελευθερούπολη στο πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ για δίκτυο φυσικού αερίου

Δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η εγκριτική απόφαση της διοίκησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) επί του προγράμματος ανάπτυξης του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Το πρόγραμμα αφορά τα έτη 2021-2030. Η διαδικασία έγκρισης είναι συνηθισμένη, επιβάλλεται να γίνεται από την υπερκείμενη αρχή. Τη ΡΑΕ.

Όσον αφορά το Ν. Καβάλας το σχέδιο του ΔΕΣΦΑ έχει λίγες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες: Η ημερομηνία έναρξης του έργου στην Καβάλα, κατασκευή δικτύου οικιακού φυσικού αερίου, παραμένει ίδια.

Τον Ιούλιο του 2021. Το νέο σχέδιο ωστόσο προβλέπει, στην κατηγορία επεκτάσεων – έργων ανάπτυξης, ότι στο προβλεπόμενο βανοστάσιο πλησίον της Καβάλας θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει ένας επιπλέον σταθμός. Αυτός αναφέρεται ότι είναι απαραίτητος για το δίκτυο φυσικού αερίου όπως θα επεκταθεί στην Ελευθερούπολη και το Παληό.

Η εγκριτική απόφαση ειδικότερα σημειώνει τα ακόλουθα: «Επεκτάσεις ΕΣΦΑ σε νέες περιοχές :α) Εγκατάσταση Μ/R Καβάλας. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός σταθμού Μ/R 70/19 bar στο χώρο του βανοστασίου της Καβάλας με σκοπό την τροφο-δότηση της πόλης της Καβάλας και των παρακείμενων πόλεων Παλιό και Ελευθερούπολη. Η ΡΑΕ έχει εγκρίνει την ανάπτυξη δικτύου διανομής στον Δήμο Καβάλας από τον Διαχειριστή ΔΕΔΑ Μ.Α.Ε. και ο προγραμματισμός του έργου συγχρονίζεται με τον προγραμματισμό της ανάπτυξης του δικτύου διανομής, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο 2021. Δεν υπάρχουν τροποποιήσεις στο σχεδιασμό του έργου».

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ είναι ένα μεγάλο κείμενο, το οποίο αφορά όλη τη χώρα. Μνημονεύει συγκεκριμένα πολλά και διάφορα νέα έργα. Η ΡΑΕ εξηγώντας τη διαδικασία και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ο ΔΕΣΦΑ υπέβαλε στη ΡΑΕ προς έγκριση Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης για τη δεκαετή περίοδο 2021‐2030, καθώς και Έκθεση Παρακολούθησης Προγράμματος Ανάπτυξης 2020‐2029. Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο εν λόγω σχετικό έγγραφό του, ο ΔΕΣΦΑ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2021‐2030, κατά το χρονικό διάστημα από τις 14.07.2020 έως τις 04.08.2020, και ολοκλήρωσε την επεξεργασία της εισήγησής του λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της εν λόγω δημόσιας διαβούλευσης. ο ΔΕΣΦΑ έχει εντάξει στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ έργα συνολικών επενδύσεων περί τα 540 εκατ. € σε βάθος δεκαετίας. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης έχει έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα.Η ΡΑΕ χαιρετίζει την επέκταση του Συστήματος και τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές, προκειμένου να ωφεληθούν οι εκεί καταναλωτές από φθηνότερο και καθαρότερο καύσιμο, υπό τον όρο της οικονομικής αποτελεσματικότητας. Η Αρχή επισημαίνει την ανάγκη αναβάθμισης του ΕΣΜΦΑ, με σκοπό την πρόληψη συμφόρησης που πιθανόν να προκύψει αφενός λόγω της σύνδεσής του με τον αγωγό ΤΑΡ και αφετέρου ενόψει της σύνδεσης νέων υποδομών (FSRU Αλεξανδρούπολης, FSRU Διώρυγα Gas, Υπόγεια Αποθήκη Καβάλας). Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να καταρτιστεί από τον Διαχειριστή σχετική μελέτη κόστους‐ οφέλους, τα αποτελέσματα της οποίας θα τον καθοδηγήσουν στη διαμόρφωση της πρότασής του για το επόμενο Πρόγραμμα Ανάπτυξης».

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης