Παναγιώτης Φώτου: «Η Καβάλα χρειάζεται ένα Συνδικαλιστικό Σύλλογο Καρκινοπαθών»

 Παναγιώτης Φώτου: «Η Καβάλα χρειάζεται ένα Συνδικαλιστικό Σύλλογο Καρκινοπαθών»

Δεν ήθελα πια να ασχοληθώ με θέματα που αφορούν τον καρκίνο γιατί στ’ αλήθεια τέτοιες ενασχολήσεις είναι ψυχοφθόρες και αφήνουν στο τέλος μια πικρή γεύση και μια απογοήτευση.

Οι ανθρώπινες όμως επαφές που έχω με ανθρώπους που είναι καρκινοπαθείς και αγωνίζονται για την καλυτέρευση της διαβίωσης τους τόσο της δικής τους όσο και των συμπασχόντων με αυτούς, μου έθεσε το δίλημμά ότι η σιωπή μου δεν θα είναι έντιμη ενέργεια προς τους καρκινοπαθείς της πόλης μου που παλιότερα υπηρέτησα εθελοντικά.

Είχα πρόσφατα μια ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης της ECPC (Ευρωπαϊκή Ένωση Ασθενών με Καρκίνο) της 23 Ιουνίου 2023. Εκεί αναφέρονταν οι επιτεύξεις της Ένωσης υπέρ των ασθενών με καρκίνο και οι νέες στοχεύσεις της.

Δυστυχώς η Καβάλα είναι η μόνη πόλη, Νομός της Ελλάδας που δεν έχει Συνδικαλιστικό Όργανο Καρκινοπαθών. Μέχρι σήμερα υπάρχει η εντύπωση ότι Ο Σύλλογος των Εθελοντών Κατά του Καρκίνου (ΣΕΚΚ) είναι και συνδικαλιστικό όργανο και των Καρκινοπαθών.

Αυτό όμως δεν ισχύει. Ο ΣΕΚΚ είναι ένα Εθελοντικό Σωματείο, μια ΜΚΟ που άλλοι είναι οι σκοποί του και σε έναν από αυτούς βλέπουμε την εθελοντική παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς άτομα ή ομάδες πληθυσμού μέσα στα οποία περιλαμβάνονται και οι Καρκινοπαθείς.

Όλες οι άλλες δράσεις και σκοποί του ΣΕΚΚ είναι εθελοντικές, ενημερώσεις του πληθυσμού σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο και συνεργασίες με άλλους φορείς για επίτευξή των παραπάνω σκοπών. Για να ξεχωρίσουμε τις δύο έννοιες του Εθελοντή και του Συνδικαλιστή θα πρέπει να εξηγήσουμε τι στόχους έχει ο καθένας.

Έτσι ο ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ δρα, ενεργεί και προσφέρει τις υπηρεσίες του δίχως να προσδοκά όφελος για τον εαυτό του από αυτές. Η αμοιβή του είναι η εσωτερική του ικανοποίηση και χαρά ότι προσέφερε στον συνάνθρωπο και βοήθησε στην λύση του προβλήματος του.

Η αμοιβή αυτή, σας βεβαιώ ότι είναι πολύ μεγάλη. Αντίθετα οι προσπάθειες και οι ενέργειες του ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ στοχεύουν στην μεγιστοποίηση της ωφέλειας προς τον εαυτό του και τα μέλη του Συλλόγου που εκπροσωπεί.

Ένας Συνδικαλιστικός Σύλλογος Καρκινοπαθών θα επιδιώξει πρώτα από όλα στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων και τον κανόνων που έχουν θεσπισθεί υπέρ των Καρκινοπαθών τόσο σε Εθνικό επίπεδό αλλά και σε Ευρωπαϊκό.

Για παράδειγμα η ΕΕ έχει καθορίσει τους παρακάτω κανόνες υπέρ των Καρκινοπαθών σε μια προσπάθεια να περιορίσει την έξαρση των περιπτώσεων καρκίνων. Τα δεδομένα των μετρήσεων του 2020 ήταν άκρως ανησυχητικά 2,7 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαγνώστηκαν με καρκίνο, ενώ άλλα 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξ αιτίας του, μεταξύ αυτών και πάνω από 2000 νέοι.

Αυτό ώθησε την ΕΕ να πάρει στα σοβαρό το θέμα καρκίνος και στις 4 Φεβρουαρίου 2021 ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα περιορισμού της ασθένειας που κοστολογήθηκε στα 13 δισεκατομμύρια Ευρώ. Οι παρακάτω στόχοι της ΕΕ έχουν θεσπισθεί και είναι εφαρμόσιμοι για όλες τις χώρες της Ένωσης.

Ένας συνδικαλιστικός Σύλλογος Καρκινοπαθών μπορεί και πρέπει να απαιτήσει την εφαρμογή τους:

  1. Διάσωση ζωών μέσω της βιώσιμης πρόληψης του καρκίνου
  2. Βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου
  3. Ισότιμη πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου
  4. Βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων 5 Εμβληματικές πρωτοβουλίες

Ο ΣΕΚΚ μπορεί αν το θέλει να μεταβληθεί σε συνδικαλιστικό σωματείο αλλάζοντας το καταστατικό του και μεταβάλλοντας την Νομική του μορφή μετατρεπόμενος σε Σύλλογο Καρκινοπαθών και φίλων. Τέτοιοι Σύλλογοι υπάρχουν στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή με αξιόλογο έργο.

Γνώμη μου όμως είναι ότι ο ΣΕΚΚ πρέπει να παραμείνει στην υπάρχουσα Νομική δομή του γιατί έχει την προϊστορία του, το έργο που πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα και ιδίως στα δύσκολα χρόνια της πτώχευσης της Χώρας.

Έχει την καλή πίστη και έξωθεν μαρτυρία που κληρονόμησε. Υπάρχει όμως και πολύ εθελοντικό έργο που μπορεί να προσφέρει. Μεγάλη προσφορά είναι η ανάπτυξη ομάδων Ανακουφιστικής Φροντίδας στους Φροντιστές των αρρώστων και Παρηγορητικής Φροντίδας εκεί που χρειάζεται.

Αυτές οι δράσεις είναι είναι αντικείμενο των Εθελοντικών Συλλόγων. Ο υπάρχον Νόμος του κ. Πλεύρη, παρέχει βοήθεια για να δημιουργηθούν τέτοιες ομάδες. Χρειάζεται λοιπόν ένας Συνδικαλιστικός Σύλλογος Καρκινοπαθών γιατί δεν θα πρέπει να παίρνετε καμιά απόφαση για τον Καρκινοπαθή δίχως την δική του θέληση και γνώμη και αυτό μπορεί να το επιβάλει μόνο το Σωματείο τους.

Το σύνθημα της ECPC «Nothing About Us, Without Us!» πρέπει να γίνει κανόνας όλων των Συλλόγων Καρκινοπαθών γιατί η τύχη της ζωής τους τους ανήκει και πρέπει να την πάρουν στα χέρια τους. Στην πόλη μας πολλοί προβεβλημένοι συμπολίτες μας είχαν την ατυχία να συναντήσουν στην ζωή τους τον καρκίνο.

Θα πρέπει αυτοί να αναλάβουν την σύσταση ενός Συλλόγου Καρκινοπαθών τόσο για το δικό τους καλό άλλα και των άλλων καρκινοπαθών τωρινών και μελλοντικών.

Παναγιώτης Φώτου

Διαβάστε επίσης