• 25 Απριλίου 2024,

Πάντα αυστηρές ποινές σε όσους οδηγούν μεθυσμένοι

 Πάντα αυστηρές ποινές σε όσους οδηγούν μεθυσμένοι

Αρκετός κόσμος ήταν χθες από το πρωί μέχρι το μεσημέρι στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας αφού στο πλαίσιο της νέας δικαστικής χρονιάς συνεδρίασαν ταυτόχρονα το Τριμελές και το Μονομελές δικαστήριο. Και τα δύο πινακάκια είχαν γρήγορη εξέλιξη δηλαδή οι υποθέσεις που δεν ήταν πολλές ολοκληρώθηκαν σχετικά νωρίς και χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις. Τα δύο δικαστήρια όποτε χρειάζονταν να δώσουν αναβολή στην εκδίκαση υπόθεσης έδιναν αναβολή 12 περίπου μηνών.

Ανέβαλαν με λίγα λόγια τις υποθέσεις για το φθινόπωρο του 2020. Οι υποθέσεις του Μονομελούς είχαν περισσότερο ενδιαφέρον. Υπήρχαν πολλές περιπτώσεις περιστατικών κλοπών και διαρρήξεων αλλά και αρκετές περιπτώσεις παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Όσοι οδηγοί πιάστηκαν να οδηγούν χωρίς δίπλωμα έδειξαν το δίπλωμα που στο μεταξύ απέκτησαν κι αθωώθηκαν.

Το δικαστήριο είναι πάντα αυστηρό όταν ο κατηγορούμενος έχει βρεθεί να οδηγεί μεθυσμένος. Σε μία τέτοια υπόθεση γυναίκα δικαιολογήθηκε ισχυριζόμενη ότι απλώς τσούλησε το δίκυκλο της λίγα μόνο μέτρα. Αυτό είπε ότι το έκανε  προκειμένου να αποφύγει επικίνδυνη στάθμευση του. Ήταν όμως άτυχη. Στη διάρκεια της διαδικασίας – όπως ακριβώς ισχυρίστηκε –λιποθύμησε.

Στο σημείο έφτασε περιπολικό της Τροχαίας και ασθενοφόρο. Όλοι πίστεψαν ότι επρόκειτο για τροχαίο ατύχημα. Στη συνέχεια η οδηγός του δικύκλου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε για δύο περίπου ημέρες! Σε συνέχεια του περιστατικού που έγινε τον Μάιο του 2016 σε συνοικία της πόλης ήταν χθες κατηγορούμενη γιατί οι εξετάσεις έδειξαν ότι την ώρα του περιστατικού ήταν μεθυσμένη.

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι δεν οδήγησε το δίκυκλο αλλά μόνο το μετακίνησε. Δεν έπεισε το δικαστήριο. Ούτε το δικαστήριο πείστηκε από τη μάρτυρα υπεράσπισης. Της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή τριών ετών, δεν της επιβλήθηκε το πρόστιμο των χιλίων διακοσίων ευρώ αφού της αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό.

Για δύο μήνες θα πρέπει να παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του δικύκλου. Παρόμοια υπόθεση με άνδρα οδηγό που βρέθηκε να οδηγεί μεθυσμένος δικάστηκε ερήμην του κατηγορουμένου. Η ποινή ήταν αυστηρότερη. Εκτός από τους 4 μήνες φυλάκιση (με αναστολή) και την αφαίρεση των πινακίδων για ίδιο χρονικό διάστημα στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε διοικητικό προστίμου 1.200 ευρώ. Στο Τριμελές Καβάλας συζητήθηκε υπόθεση με κατηγορούμενο επαγγελματία ο οποίος ανέπτυξε σε παραλία της Θάσου ομπρέλες και ξαπλώστρες. Χρωστούσε όμως χρήματα στο Δημόσιο. Του δόθηκε αναβολή για να συγκεντρώσει τα χρήματα να τακτοποιήσει την οφειλή.

 

Διαβάστε επίσης