• 23 Απριλίου 2024,

Παπαδόπουλος και Μούτλιας εμμέσως και ευθέως κατά του ψηφίσματος για το χρυσό στη Θράκη

 Παπαδόπουλος και Μούτλιας εμμέσως και ευθέως κατά του ψηφίσματος για το χρυσό στη Θράκη

Το ενδεχόμενο εξόρυξης χρυσού στην ΑΜΘ επανέρχεται με αφορμή δηλώσεις του Πρωθυπουργού προ λίγων εβδομάδων. Πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνα αρνητική απόφαση (ψήφισμα) υιοθετώντας απόψεις σχετικές με την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Η εξόρυξη (αν προταθεί) θα αφορά δύο περιοχές της Θράκης, σε απόσταση τόσο από την πόλη όσο και από το Νομό Καβάλας. Το ίδιο ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία την περασμένη Πέμπτη από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Στη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν έμμεσες και άμεσες απόψεις κατά του ψηφίσματος, υπό την έννοια ότι αυτή έτσι κι αλλιώς θα γίνει μόνο αν λάβει τις άδειες και τις εγκρίσεις του κράτους. Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μούτλιας καταψήφισε το ψήφισμα (κατηγορώντας για λαϊκισμό όσους το προωθούν) κι ο Μάκης Παπαδόπουλος διατύπωσε σχετικά παρόμοιο προβληματισμό. Στο τέλος ενέκρινε το ψήφισμα!

Οι απόψεις του κ. Παπαδόπουλου και κυρίως του κ. Μούτλια ξάφνιασαν. Είναι μάλλον οι πρώτες διαφορετικές σε επίπεδο ΑΜΘ. Ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι έχουν μια βάση υπέρ της απασχόλησης (δημιουργία θέσεων εργασίας κτλ), είναι ξεκάθαρο ότι είναι επιφυλακτικές (του κ. Παπαδόπουλου) και αντίθετες (του κ. Μούτλια) σε αυτό που δημιουργήθηκε ήδη, κυρίως στη Θράκη. Στο «μέτωπο» κατά της επένδυσης, όπως αυτή προωθείται. Όσο προωθείται. Οι άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας ήταν κατηγορηματικά αντίθετες στην επένδυση.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη ο κ. Παπαδόπουλος είπε: « Κατ’ αρχήν είναι εύκολο. Ότι ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο θα ψηφίσουμε και εμείς. Ακόμη ένα ψήφισμα. Γνωμοδοτούμε. Ακολουθούμε όλοι την ίδια πεπατημένη χρόνια τώρα. Αλλά ήθελα να ξέρω, γιατί μπαίνουμε και σε μια άλλη λογική, δηλαδή όλες οι επενδύσεις που υπάρχουν οι προϋποθέσεις – περιβαλλοντικοί όροι- ελεγκτικοί μηχανισμοί- υπάρχουν προδιαγραφές ευρωπαϊκές… Δηλαδή δεν καταλαβαίνω τώρα αυτόν τον ξεσηκωμό που …

Φυσικά υπάρχουν ανησυχίες, υπάρχει περιφερειακή συνείδηση… Καλά το θέτεις Δήμαρχε. Αλλά να πηγαίνουμε στη λογική όχι σε όλα ή οτιδήποτε επενδυτικό έρχεται να έχουμε τις ενστάσεις μας… Φυσικά να μας προβληματίζει, φυσικά να έχουμε τις ενστάσεις μας αλλά μέχρι ένα σημείο. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν την λογική ότι όλα δεν κάνουν κι όλα τα επενδυτικά σχέδια είναι λάθος, όλα έχουν περιβαλλοντικούς προβληματικούς όρους. Και θα σας πω το εξής. Όλο το δημοτικό συμβούλιο ας πάει μια βόλτα εδώ πάνω, στον ΧΥΤΑ της Καβάλας. Για να καταλάβετε τι έχουμε κάνει εμείς οι ίδιοι. Και τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Οι ευαίσθητοι. Τέλος πάντων. Ψιλά γράμματα όλα αυτά. Πάντως και εγώ θα πω ότι συμπάσχω φυσικά στις ανησυχίες άλλης περιοχής, με προβληματισμούς αλλά θα ήθελα να βλέπουμε και την μεριά ότι τι γίνεται στη χώρα. Δεν είναι μπανανία η χώρα. Εδώ υπάρχουν περιβαλλοντικοί όροι, υπάρχουν προϋποθέσεις. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί… Ας τα κλείσουμε όλα ρε παιδιά. Αυτό ήθελα να πω και σας ευχαριστώ πολύ».

Ο κ. Γιάννης Μούτλιας ήταν απόλυτα συγκεκριμένος και ξεκάθαρος:»  (δεν ακούγεται καθαρά)….εξόρυξη θα πρέπει να προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη. Και θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 5ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι το πιο «σκληρό» που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Αυτά που ακούστηκαν για τις Σκουριές από το φίλο το Βαγγέλη τον Παππά, προφανώς και δεν ισχύει τίποτα. Δικαιώθηκε η εταιρία. Εγκρίθηκαν οι μελέτες και διεκδικεί αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο. Λοιπόν, για να ξεκαθαρίζουμε. Η άποψη – η προσωπική δική μου- δεν ψηφίζω το ψήφισμα. Μία επένδυση, είτε είναι χρυσού- πετρελαίου- βωξίτη κτλ- κρίνεται από τους αρμόδιους φορείς τους κρατικούς και από το 5ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κρίνονται με βάση, σύμφωνα με τις οδηγίες και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν τα τηρούνε δεν εγκρίνεται η επένδυση.

Είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα. Αν θέλετε να λαϊκίζετε και σεις λαϊκίστε ελεύθερα. Πεδίο δόξης λαμπρό. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το έχουμε συνηθισμένο. Αλλά σε κάθε περίπτωση το περιεχόμενο του ψηφίσματος, ειδικά το χωρίο που ανέγνωσε πριν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προφανώς είναι μη αιτιολογημένο». Στο θέμα μίλησε και ο Σωτήρης Λαζαρίδης, της ίδιας παράταξης, ο οποίος δήλωσε σύμφωνος με τα εισαγωγικά λόγια του κ. Παπαδόπουλου. Στη συνέχεια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόρυξης χρυσού με μια άλλη μέθοδο, που δεν θα είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον κτλ. Τελικά και ο Σωτήρης Λαζαρίδης ενέκρινε το ψήφισμα.

 

Διαβάστε επίσης