• 26 Απριλίου 2024,

Παραμένει «παγωμένη» η πραγματογνωμοσύνη για τους λόγους κατάρρευσης της γέφυρας

 Παραμένει «παγωμένη» η πραγματογνωμοσύνη για τους λόγους κατάρρευσης της γέφυρας

Πριν από λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι υπογράφηκε η σύμβαση για τα έργα στο σημείο της πεσμένης γέφυρας,  σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Η σύμβαση αυτή προβλέπει αρχικά μελέτες, στη συνέχεια και απαραίτητες εργασίες για την οριστική αποκατάσταση της γνωστής ζημιάς που σημειώθηκε μπροστά από το παλιό νοσοκομείο στις 9 Νοεμβρίου του 2018. Κατά κάποιο τρόπο τα επόμενα βήματα είναι συγκεκριμένα και δεδομένα. Θα χρειαστεί φυσικά να κάνουμε αρκετή υπομονή μέχρι να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η υπομονή μας θα δοκιμαστεί γενικότερα καθώς και η αλλαγή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα αργήσει, αν κάποτε γίνει. Εννοούμε την εναλλακτική κυκλοφοριακή ρύθμιση που προώθησε την Άνοιξη του 2019 η κ. Ευαγγελία Δρακωνάκη. Λύση που θα εφαρμόζονταν το φετινό καλοκαίρι αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ούτε φαίνεται ότι έτσι εύκολα μπορεί να γίνει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι απαιτείται και αλλαγή του σχεδίου πόλης, διαδικασία χρονοβόρα.

Το νέο(;) στοιχείο για την υπόθεση της πεσμένης γέφυρας αφορά την πραγματογνωμοσύνη. Η πραγματογνωμοσύνη θα φανερώσει τους λόγους για τους οποίους έπεσε η γέφυρα. Κατά κάποιο τρόπο θα συγκεκριμενοποιήσει τις ευθύνες που υπήρξαν, αν υπήρξαν και υπάρχουν.

Τι γίνεται λοιπόν με την πραγματογνωμοσύνη; Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή ανατέθηκε σε συμπολίτη ιδιώτη πολιτικό μηχανικό 20 μέρες μετά το αρχικό γεγονός. Παρά το ότι πέρασαν αρκετοί μήνες από τότε δεν υπάρχει προοπτική η πραγματογνωμοσύνη να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στην Εισαγγελία Καβάλας. Όπως κι άλλη φορά η εφημερίδα μας σημείωσε, για να προχωρήσει η πραγματογνωμοσύνη χρειάζονται χρήματα. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δειγμάτων από τη γέφυρα και ανάλυση των δειγμάτων αυτών σε ειδικό ιδιωτικό εργαστήριο. Ο πραγματογνώμονας ιδιώτης μηχανικός εδώ και καιρό έχει ενημερώσει ότι χρειάζονται τα χρήματα για να προχωρήσει η εργασία του.  Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έλαβε την απάντηση, που ισχύει ακόμη και σήμερα, ότι η πραγματογνωμοσύνη θα πρέπει να εξελιχθεί με τα δεδομένα που γνωρίζει. Χωρίς πρόβλεψη για αμοιβή ιδιώτη επί των απαραίτητων αναλύσεων.

Στο σημείο αυτό η εργασία έχει σταματήσει,  ως εκ τούτου η πραγματογνωμοσύνη δεν φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα. Αν και το μείζον είναι να ανακατασκευαστεί η γέφυρα (ή να γίνει ένα οποιοδήποτε άλλο έργο) όλοι θα ήθελαν να μάθουν μέσω και της πραγματογνωμοσύνης (είναι σημαντικό μέρος της έρευνας που κάνει η δικαιοσύνη)  τι έφταιξε και το Νοέμβρη του 2018 τμήμα της γέφυρας κατέρρευσε.  Όσο η πραγματογνωμοσύνη παραμένει «παγωμένη» τέτοιες πιθανότητες δεν υπάρχουν. Είναι δε τόσο περίπλοκη η κατάσταση που προς το παρόν μάλλον δεν υπάρχουν ελπίδες η διαδικασία να «ξεπαγώσει» γρήγορα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης