Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1969

 Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1969

mde

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης

Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1969. Πριν πενήντα χρόνια! Οι Καβαλιώτες ετοιμαζόταν να υποδεχτούν τη νέα χρονιά ενώ τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ. Άλλες εποχές, άλλα ωράρια. Στη χώρα κυβερνούσε η χούντα των επίορκων συνταγματαρχών και όλα τά ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Ωστόσο οι Καβαλιώτες διασκέδαζαν, έκαναν τα ψώνια τους και προγραμμάτιζαν το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν τους. Άλλοι στα σπίτια τους, γύρω από το τραπέζι όπου θα μαζεύονταν όλη η οικογένεια και άλλοι στα διάφορα στέκια μερικά από τα οποία διαφήμιζαν την πλούσια σε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και εδέσματα βραδιά.
Το ρεβεγιόν, στο μόλις δύο ετών εκείνη την εποχή ξενοδοχείο «Γαλαξίας», θα διέθετε μουσικό πρόγραμμα με καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη, «πλούσιον εορταστικόν δείπνον» ενώ ο Άη Βασίλης με τηλεγράφημά του είχε ενημερώσει την διεύθυνση του ξενοδοχείου ότι θα μοίραζε δώρα σε κάθε τραπέζι. Για πληροφορίες στο τετραψήφιο τηλέφωνο της εποχής 45-21!
Από το ανεκτίμητο αρχείο της «Πρωινής» διαβάζουμε επίσης για τις υποσχέσεις του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Ασλανίδη προς τον τότε δήμαρχο Καβάλας Ευάγγελο Ευαγγελίου για παροχή κονδυλίων προς αποπεράτωση του Εθνικού Σταδίου αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων στο διαμορφούμενο εκείνη την εποχή πάρκο του Φαλήρου, όπως γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις κ.λ.π.
Οι έξι κινηματογράφοι της Καβάλας προβάλλουν αγαπημένες ταινίες της εποχής ενώ θραύση κάνει το «παιδί του λαού» Νίκος Ξανθόπουλος που η καινούρια του ταινία «Η καρδιά ενός αλήτη» προβάλλεται στον κινηματογράφο «Αττικόν» σε συνεχείς προβολές από τις 11.30 το πρωί!!!
Από την «Πρωϊνή» της 31ης Δεκεμβρίου 1968 μαθαίνουμε επίσης για την μεγαλειώδη νίκη του ΑΟΚ επί της Καστοριάς με το ευρύ σκορ 7-0 ενώ γαργαλιστικές είναι οι λεπτομέρειες από το ξεφάντωμα των φοιτητών στο χορό τους που έλαβε χώρο στο κέντρο ΝΟΚ και όπου έγινε ρεκόρ σπασίματος πιάτων και τραπεζοκαθισμάτων χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα.
Αυτά συνέβαιναν στην Καβάλα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του σωτηρίου έτους 1969. Πριν ακριβώς μισό αιώνα!

Διαβάστε επίσης