• 24 Απριλίου 2024,

Παρατηρήσεις Βασιλειάδη για τις μετρήσεις της Π.Ε. Καβάλας

 Παρατηρήσεις Βασιλειάδη για τις μετρήσεις της Π.Ε. Καβάλας

Ο συμπολίτης μηχανικός Λάζαρος Βασιλειάδης μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ σε συνέχεια της ανακοίνωσης την Τρίτη της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Ειδικότερα, την Τρίτη ανακοινώθηκε και είναι γεγονός ότι καθημερινά αναρτώνται στην ιστοσελίδα της περιφερειακής ενότητας τα αποτελέσματα μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από τον σταθμό που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο Λάζαρος Βασιλειάδης με αφορμή την πρωτοβουλία της Π.Ε. Καβάλας διατύπωσε διάφορες παρατηρήσεις, επικροτώντας πάντως ως θετική εξέλιξη την ανάρτηση των αποτελεσμάτων. Ο κ. Βασιλειάδης συμφώνησε με την παρατήρηση της ΠΡΩΙΝΗΣ, σύμφωνα με την οποία τα αποτελέσματα που αναρτώνται και οι μετρήσεις που γνωστοποιούνται στους πολίτες αφορούν μόνο στον εξοπλισμό και στην μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην κεντρική πλατεία. Όπως είπε, δεν υπάρχει άλλη αναφορά και άλλη μέτρηση παρά μόνο του κέντρου της Καβάλας, εννοώντας δύο σταθμούς που υπάρχουν στα χαρτιά αλλά ουδείς γνωρίζει σε ποια κατάσταση βρίσκονται. Ο ένα κοντά στο λιμάνι Φίλιππος Β’ και ο δεύτερος σταθμός στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Καρβάλης.

Αυτή η διαδικασία, παρατήρησε ο Λάζαρος Βασιλειάδης, προϋπήρχε και σταμάτησε το 2010. Παρατήρησε επίσης ότι δεν υπάρχουν μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων και ζήτησε το δελτίο που καθημερινά θα εκδίδει και θα αναρτά η υπηρεσία να εναρμονίζεται με την ισχύουσα νομοθεσία. Όπως εξήγησε, στην ιστοσελίδα θα πρέπει να αναφέρονται τα ανώτατα όρια σε κάθε ρύπο και όχι τα όρια συναγερμού. Δεν μετρά όλους τους ρύπους, παρατήρησε ο κ. Βασιλειάδης, αναρωτώμενος εάν ο σταθμός της κεντρικής πλατείας έχει πιστοποίηση.

Σχετικά με το θέμα που πρώτος έθεσε προ λίγων εβδομάδων για τα εγκεκριμένα ΣΑΤΑΜΕ, ο κ. Βασιλειάδης σχολίασε γενικότερα ότι όλοι πρέπει να είμαστε περισσότερο υπεύθυνοι. Ετοιμάζει, όπως μας εξήγησε, επιστολή μέσω της οποίας θα ασκηθεί περισσότερη πίεση, προκειμένου τα ΣΑΤΑΜΕ που συντάχθηκαν να εγκριθούν.

Επί των πρωτοβουλιών της περιφερειακής ενότητας Καβάλας μίλησε στην ΠΡΩΙΝΗ και η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου. Η σύγκριση, σημείωσε, των ατμοσφαιρικών ρύπων που μετρά ο σταθμός στην κεντρική πλατεία με τα αποτελέσματα των μετρήσεων του σταθμού της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στη Νέα Καρβάλη, αποδεικνύει ότι οι ρύποι στο κέντρο της πόλης είναι χαμηλότεροι. Παρατήρησε ωστόσο ότι θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η μέτρηση στο κέντρο της Καβάλας όταν ο καιρός θα είναι καλός και όχι κατά τις ημέρες που επικρατεί συννεφιά, πολύ δε περισσότερο όταν βρέχει.

Διαβάστε επίσης