Παρουσίαση βιβλίου Ελένης Καραντζόλα στο Ιμαρέτ

 Παρουσίαση βιβλίου Ελένης Καραντζόλα στο Ιμαρέτ

Το ερευνητικό κέντρο Μοχάμεντ Άλι (ΜΟΗΑ), οι εκδόσεις Επίκεντρο, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Μερτζιανίδη, φιλοξένησαν στο Ιμαρέτ στην Καβάλα την παρουσίαση του βιβλίου της καθηγήτριας Γλωσσσολογίας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ελένης Καραντζόλα, «Γλωσσικές Πολιτικές στις χώρες της Μεσογείου». Το βιβλίο παρουσίασαν και προσέγγισαν από διαφορετικές οπτικές γωνίες η Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ. Π.Θ., ο Κωνσταντίντος Τσιτσελίκης, Καθηγητής  Διεθνών Οργανισμών και Θεσμικού  Πλαίσιου Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αν. και ΝΑ. Ευρώπη, του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και  η Παρασκευή Κεφαλά, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συμμετείχε στο πάνελ των ομιλητών μέσω Skype.

Τη συζήτηση συντόνισε η Θωμαΐς Καρτσιώτου, εκπαιδευτικός, Υποψήφια Δρ Π.Τ.Δ.Ε.

Πρώτη πήρε το λόγο η Ζωή Γαβριηλίδου που εξήγησε τον όρο “Γλωσσική Πολιτική” με συγκεκριμένα παραδείγματα από πολλές γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, δήλωσε πλουσιότερη γνωσιακά μετά την ανάγνωση του βιβλίου, ενώ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το βιβλίο της Ελένης Καραντζόλα είναι πολύτιμο και μοναδικό γιατί αποτυπώνει με ακρίβεια δεδδομένα, γιατί η Ελένη Καραντζόλα έχει σχεδιάσει και έχει υλοποιήσει γλωισσική πολιτική και λέει τα πράγματά με το όνομά τους. Κυρίως όμως στάθηκε στο ζήτημα της ορολογίας που εισάγεται στο βιβλίο, και την οποία θεώρησε ανεκτίμητο εργαλείο στον τομέα της επιστήμης της Γλωσσολογίας. Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, από τη θέση  ενός νομικού, προσέγγισε θέματα της γλωσσικής ταυτότητας, επεσήμανε ότι η γλώσσα είναι ζήτημα πολιτικό, συνέδεσε τη γλώσσα με το εθνικό φαινόμενο και αναφέρθηκε στους κανόνες δικαίου της γλώσσας, στο δίκαιο προστασίας των μειονοτήτων, στη γλωσσοκτονία από τους ίδιους τους λαούς ή τη μητέρα πατρίδα και στη σχέσης της γλώσσας με τη θρησκεία.

Η Παρασκευή Κεφαλά προσδιόρισε τη γλώσσα ως εργαλείο σύλληψης και κατανόησης του κόσμου μέσα από τον ισχυρό δεσμό του “κοινώς ανήκειν, ενώ ανέλυσε τη διαλεκτική σχέση αποικιοκρατίας εκπαίδευσης και γλώσσας.

Η συγγραφέας ευχαρίστησε τους συνομιλητές και δήλωσε ότι αυτό που προκύπτει πάντοτε από τη συγγραφή ενός βιβλίου δεν είναι  μόνο όσα κατατίθενται στο περιεχόμενό του αλλά  και τα ερωτήματα που γεννιούνται  ως αποτέλεσμα του προβληματισμού που ενέχει. Αναφέρθηκε παράλληλα στην ερευνητική της πορεία εστιάζοντας στους βασικούς λόγους που η μελέτη της γλώσσας άσκησε ιδιαίτερη γοητεία στο  ενδιαφέρον της. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από την πολυσχιδή της υπόσταση: η γλώσσα ως μέρος της κοινωνικής δράσης, η γλώσσα και το ζήτημα ταυτότητας, η ιστορική διάσταση των γλωσσών, η παρέμβαση των ανθρώπων και η ολότητα του φαινομένου γλώσσα.

Ανάμεσα στο κοινό παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καβάλας κυρία Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας Κωνσταντίνος Μπαντίκος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Απόστολος Μουμτσάκης, ο Βασίλης Τραιφόρος, νευρολόγος -ψυχίατρος και περιφερειακός σύμβουλος ΑΜΘ, πολλοί διευθυντές και εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και φίλοι της Γλώσσας και του Πολιτισμού.

Καλοτάξιδο!

(Πηγή Bookia.gr- κείμενο Β. Φανερωμένου)

Διαβάστε επίσης