• 8 Μαΐου 2024,

Παρουσιάστηκε το βιβλίο για το αεροδρόμιο της Θάσου

 Παρουσιάστηκε το βιβλίο για το αεροδρόμιο της Θάσου

Πολύ κόσμος το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όπου παρουσιάστηκε από τη Θασιακή Ένωση και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη το βιβλίο που έγραψε ο Πασχάλης Παλαβούζης, για το αεροδρόμιο της Θάσου. Πρώτος στην εκδήλωση μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Νίκος Τσιλογιώργης. Στη συνέχεια παρουσίασε το βιβλίο ο Πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Κώστας Χιόνης, που σημείωσε ότι αυτό, φωτίζει άγνωστες πτυχές της νεότερης ιστορίας του νησιού. Ο συγγραφέας εξήγησε πόση δουλειά χρειάστηκε από την πλευρά του για να ετοιμαστεί το βιβλίο, καθώς υποχρεώθηκε να μεταφράσει κείμενα που βρήκε σε ξενόγλωσσα βιβλία τα οποία αναφέρονταν στο πρώτο αεροδρόμιο του νησιού.

Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης έκλεισε την εκδήλωση παρουσιάζοντας φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις που έγιναν φέτος με ειδική αναφορά στον εγγονό του πρώτου πιλότου, που χρησιμοποίησε το αεροδρόμιο της Θάσου.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Κ. Σιμιτσής, ο πρώην βουλευτής Γ. Πασχαλίδης.

Η ομιλία του κ. Τσιλογεώργη με την οποία άρχισε η εκδήλωση ήταν κι ένα ευχαριστήριο προς αυτούς που βοήθησαν τις δύσκολες που η Θάσος είχε ανάγκη λόγω των πυρκαγιών. Η ομιλία του κ. Τσιλογιώργη είναι η εξής:

«Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Πασχάλη Παλαβούζη «Θάσος, το άγνωστο αεροδρόμιο», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ξυράφι». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αεροπορική Λέσχη «Αριστείδης Μωραϊτίνης» και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», στους οποίους και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για τη συνδιοργάνωση.

Με την αποψινή βιβλιοπαρουσίαση κλείνει πιστεύω, με τον καλύτερο τρόπο ο κύκλος των δράσεων, που πραγματοποιήθηκαν από τη Θ.Ε. με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την κατασκευή του αεροδρομίου του Καζαβητίου από τις συμμαχικές δυνάμεις την άνοιξη του 1916, όταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν στην κορύφωσή του.

Σας θυμίζω ότι ο Σύλλογός μας, πριν από ένα χρόνο, πραγματοποίησε εκδήλωση ανάδειξης του αεροδρομίου του Καζαβητίου με την προβολή του Ντοκιμαντέρ της Δέσποινας Πανταζή «Οι ιππότες της Αιγαίας Θάλασσας», με ομιλητές τον Κώστα Μακαρίου, τον Παναγιώτη Γεωργιάδη και τον Πασχάλη Παλαβούζη, συγγραφέα του βιβλίου που παρουσιάζουμε σήμερα. Ακολούθησαν οι λαμπρές εκδηλώσεις του Δήμου Θάσου, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Εικόνες από τις εκδηλώσεις αυτές θα μας προσφέρει στο τέλος της εκδήλωσης ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, σμήναρχος εν αποστρατεία και πρόεδρος της Αεροπορικής Λέσχης «Αριστείδης Μωραϊτίνης».

Πριν δώσω το λόγο στον κ. Χιόνη που θα μας παρουσιάσει σε λίγο το βιβλίο, επιτρέψτε μου εκ μέρους όλων των μελών του Δ.Σ. της Θ.Ε. να εκφράσω για μία ακόμη φορά τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους εκείνους που πρόσφεραν είδη πρώτης ανάγκης, στους εθελοντές που συμμετείχαν στην κατάσβεση  των πυρκαγιών στη Θάσο. Στον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας, στους Διοικητικούς Υπαλλήλους του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στην ομάδα Δίας της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, στο Σύλλογο Κηπούπολης – Καλαμίτσας «Αγία Ειρήνη», στο Σύλλογο Εβριτών, στον Όμιλο Innerwhill Καβάλας, στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών ISON Φαλήρου της κυρίας Αγγελικής Κυπαρισσιάδου, στους φίλους και στα μέλη μας».

 

 

 

Διαβάστε επίσης