• 3 Μαΐου 2024,

ΠΑΣΕΒΕ Καβάλας για μη συμμετοχή στις Εκλογές του Επιμελητηρίου

 ΠΑΣΕΒΕ Καβάλας για μη συμμετοχή στις Εκλογές του Επιμελητηρίου

ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Τα Επιμελητήρια, από το νόμο για την ίδρυσή τους, αποτέλεσαν μηχανισμό για την προώθηση των σχεδιασμών που έκαναν οι μεγαλοεπιχειρηματίες καπιταλιστές στην οικονομία. Με φορείς τα Επιμελητήρια ξεδίπλωναν και υλοποιούσαν τους αναπτυξιακούς νόμους και τις ευεργετικές ρυθμίσεις (πχ ζώνες επενδυτικών κινήτρων κ.α.) που απαιτούσε η καπιταλιστική ανάπτυξη, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματιών σε κάθε περιοχή. Ταγμένα να υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, στοιχεία που αφορούν αποκλειστικά τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αφορούν την δυνατότητα διαρκούς ενίσχυσης της κερδοφορίας και νέων επενδύσεων, την ανάπτυξη διεθνούς δυναμικής (εξαγωγές εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων) κλπ

Τα Επιμελητήρια (ΝΠΔΔ) ποτέ δεν έπαιξαν το ρόλο της ασπίδας για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των μικρομάγαζων και ας αποτελούσαν αυτά πάντα τη πλειοψηφία των μελών τους και της οικονομίας γενικά. Εδώ εδράζεται και η αντίληψη που επικρατεί και εκφράζεται από τους μικροεπαγγελματίες με τη φράση: «Τι έκανε το Επιμελητήριο για μας τόσα χρόνια

Δεν μπορεί να πείσει κανένας από τους υποψηφίους των ερχόμενων εκλογών ότι το Επιμελητήριο πρωτοστάτησε στον αγώνα των επαγγελματιών για σύγχρονη κοινωνική ασφάλιση, προστασία από την φοροληστεία, την εκμετάλλευση των τραπεζών, τη μονοπωλιακή ασυδοσία κλπ. Κάθε διοίκηση απέφευγε να πάρει θέση και να αναλάβει πρωτοβουλία τονίζοντας ότι τα Επιμελητήρια δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα. Την ίδια στιγμή συνδιαλέγονταν με τους υπουργούς όλων των κυβερνήσεων, τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες κλπ συμμετέχοντας, στο βαθμό που τους αναλογούσε, στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής ανά Νομό και Περιφέρεια.

Η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επιμελητηρίου», δημιουργήθηκε από μικρούς επαγγελματίες, όπως οι χιλιάδες που δίνουν καθημερινά τη μάχη για το μεροκάματο. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη να υπάρχει έκφραση των αναγκών και των διεκδικήσεων τους, παρέμβαση από τη σκοπιά των συμφερόντων τους στο ΔΣ του Επιμελητηρίου. Δημιουργήθηκε πάνω στη γραμμή αντιπαράθεσης με τις πολιτικές που υπηρετούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και αποτελούν τη νομοθετημένη αδικία και εκμετάλλευση των μικρομάγαζων.

Η μάχη για να εκλέξει συμβούλους πάντα ήταν άνιση απέναντι σε μηχανισμούς που είχαν τρόπους να εγκλωβίζουν τους ψηφοφόρους αυτοαπασχολούμενους.

Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η ίδια η προσπάθεια συγκρότησης ψηφοδελτίου αφού έπρεπε να ξεπεράσει νομικούς περιορισμούς και τυπικές προϋποθέσεις. Για μας η νομοθετική απαίτηση, που πρόσθεσε η σημερινή κυβέρνηση, να υπάρχει υποψήφιος «από κάθε τμήμα» αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο αφού σημαίνει υποψήφιο και από το εξαγωγικό τμήμα, δηλαδή εξαγωγέα επιχειρηματία. Τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις τέτοιων επιχειρηματιών δυσκολεύονται να εκφραστούν από το αντιμονοπωλιακό πλαίσιο πάλης που προβάλουμε γιατί είναι σε αντίθεση με τις ανάγκες και τα ζωτικά συμφέροντα των μικροεπαγγελματιών.

Οι  νέες νομοθετικές ρυθμίσεις από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρόσθεσαν εμπόδια στη κατάρτιση ψηφοδελτίου που τελικά στερούν το δικαίωμα στην «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επιμελητηρίου» να μπει στη μάχη των εκλογών.

Στις εκλογές αυτές οι ομαδοποιήσεις και η αντιπαράθεση με βάση τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομάδων θα κυριαρχήσουν. Ήδη διαμορφώνεται μια τέτοια εικόνα μεταξύ των υποψήφιων συνδυασμών που θα γίνεται εντονότερη όσο οι εκλογές πλησιάζουν. Αυτή η αντιπαράθεση δεν έχει τίποτα να προσφέρει στους μικροεπαγγελματίες που δεν έχουν καν να πληρώσουν τις συνδρομές τους επειδή τους πνίγουν τα χρέη. Είναι αντιπαράθεση μακριά από τα πραγματικά προβλήματα που επισκιάζει τη προοπτική μιας πραγματικής λύσης.

Σε αυτές τις εκλογές οι βιοπαλαιστές, οι άνθρωποι που με την αγωνία του μεροκάματου ξυπνούν κάθε μέρα, δεν έχουν κανένα πραγματικά λόγο να συμμετέχουν αφού δεν έχουν επιλογή αντίστοιχη των συμφερόντων τους.

Συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες,

Γυρίστε τους τη πλάτη!

Πάρτε θέση στο αντιμονοπωλιακό κίνημα!

Πλαισιώστε τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ.

Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο υπάρχει μόνο στον αγώνα για να καταργηθούν τα μονοπώλια και μαζί με αυτά η πολιτική που μας ξεζουμίζει για τα κέρδη τους.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβάστε επίσης