• 20 Απριλίου 2024,

ΠΑΣΟΚ- ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ- ΜΕΡΑ25 στο πλευρό των απολυμένων

 ΠΑΣΟΚ- ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ- ΜΕΡΑ25 στο πλευρό των απολυμένων

Στις 8:30 χθες το πρωί οι απολυμένοι των Λιπασμάτων μαζί με συναδέλφους τους απολυμένους των Πετρελαίων συγκεντρώθηκαν στο χώρο στάθμευσης μπροστά από το Βερούλειο δημοτικό στάδιο.

Μετά από λίγα λεπτά έκαναν πορεία στην οδό Τενέδου φτάνοντας όλοι μαζί -φωνάζοντας συνθήματα- μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο. Όλη αυτή η κίνηση των απολυμένων έγινε παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης που ήταν συνεχώς κοντά τους, για όση ώρα οι απολυμένοι βρίσκονταν μέσα και έξω από το δικαστήριο.

Θυμίζουμε ότι εχθές συζητήθηκε σε πολιτικό δικαστήριο η αγωγή των απολυμένων των Λιπασμάτων προκειμένου να επανέλθουν στην εργασία τους. Η υπόθεση αφορά και τους απολυμένους των Πετρελαίων αφού οι πιο πρόσφατες απολύσεις στα Πετρέλαια έγιναν πάνω-κάτω με την ίδια διαδικασία.

Κοντά στους απολυμένους των Πετρελαίων και των Λιπασμάτων ήταν στελέχη και φίλοι του ΠΑΜΕ Καβάλας, του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και του ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Κορυφαία στιγμή της διαμαρτυρίας η άφιξη στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας του Δημήτρη Κουτσούμπα. Στη συνέχεια και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Νωρίτερα ήταν στο δικαστικό μέγαρο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης ο κ. Μπαράν Μπουρχάν.

Οι απολυμένοι φώναζαν συχνά συνθήματα, δήλωναν την αισιοδοξία τους. Την πίστη τους  ότι θα δικαιωθούν. Σε γενικές γραμμές είχαν έναν ενθουσιασμό που έχουν παρουσιάσει και σε άλλες κινητοποιήσεις τους. Η υπόθεση που συζητήθηκε χθες θα έχει απόφαση μετά από παρέλευση λίγων μηνών.

Μιλώντας προς τους απολυμένους ο κ. Κουτσούμπας μεταξύ άλλων είπε:

«Για μια ακόμη φορά είμαστε εδώ. Δίπλα σας. Στον αγώνα. Για να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματα σας. Να γυρίσετε πίσω στις δουλειές σας. Οι εργαζόμενοι των Λιπασμάτων Καβάλας, των Πετρελαίων Καβάλας ενωμένοι σαν μια γροθιά δίνουν μαζί τη μάχη.

Για να γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους. Ενάντια στην εργολαβοποίηση, ενάντια στις απολύσεις. Με πλήρη δικαιώματα. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας. Ενάντια στα κόλπα που κάνει με τις παρένθετες εταιρίες.

Για να τη γλιτώνει. Για να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους και να τους στέλνει στο δρόμο. Για να μην μπορούν να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους. Είμαστε εδώ. Θα είμαστε μέχρι τέλους. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Ούτε την Κυβέρνηση, ούτε την μεγαλοεργοδοσία.

Κανέναν. Ακόμη κι από άλλα κόμματα που άλλα υπόσχονται όταν είναι στην αντιπολίτευση και άλλα κάνουν όταν είναι στην εξουσία».

Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε μεταξύ άλλων:

«Είχαμε δεσμευτεί να είμαστε εδώ. Παρόντες και παρούσες τη μέρα της εκδίκασης αυτής της απαράδεκτης υπόθεσης. Της μαζικής απόλυσης των εργαζομένων των Λιπασμάτων εδώ στην Καβάλα.

Αυτό που γίνεται όλο αυτό το διάστημα εις βάρος σας – αλλά και συνολικά εις βάρος του κόσμου της εργασίας- είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη.

Με κάθε ρύθμιση και με κάθε πολιτική έρχεται να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις. Να καταστήσει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις. Να μειώσει τους μισθούς και τα δικαιώματα».

*Στους απολυμένους μίλησε και ο κ. Κώστας Νάνος, ως εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ 25 Καβάλας.

Διαβάστε επίσης