• 25 Απριλίου 2024,

Παυλίδης Μάρμαρα: Το «χρυσό» deal, η Chanel και τα κρασιά

 Παυλίδης Μάρμαρα: Το «χρυσό» deal, η Chanel και τα κρασιά

«Συχνά στην Ελλάδα -και όχι μόνο- βλέπουμε χρεωμένες επιχειρήσεις και πλούσιους μετόχους. Στην περίπτωσή μας, έχουμε μια πλούσια επιχείρηση και μετόχους σε καλή κατάσταση».

Με αυτά λόγια, ακριβώς πριν 3 χρόνια, ο Χριστόφορος Παυλίδης περιέγραφε σε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις του την ορθολογική διαχείριση των δανεικών κεφαλαίων της Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες Α.Ε. που μετατράπηκαν σε επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων.

Μάρμαρα Παυλίδης: Πάνω από 100 εκατ. ο τζίρος το 2020

Από την Παρασκευή, 10 Μαρτίου, που ολοκληρώθηκε και επίσημα η πώληση της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου της χώρας στην ECM Partners, πλούσια δεν είναι μόνο η εταιρεία αλλά και οι πρώην μέτοχοι της, οι κληρονόμοι του ιδρυτή, Ευκλείδη Παυλίδη, μιας εμβληματικής και δυναμικής φυσιογνωμίας στον χώρο του μαρμάρου, Χριστόφορος, Χριστίνα και Κυριάκος.

Το deal μεταξύ της ECM Partners, εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων από την Κύπρο, και των τριών αδελφών ακούγεται ότι ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ. Το γιατί η οικογένεια Παυλίδη αποφάσισε να πουλήσει την εταιρεία δεν έχει γίνει γνωστό. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως τα τρία αδέρφια είχαν διαφωνίες σχετικά με τη διοίκηση της εταιρείας, για αυτό προτίμησαν να δεχτούν την πρόταση της ECM και να αποχωρήσουν.

Η ECM Partners, που εξειδικεύεται σε προβληματικά assets, δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα, καθώς από το 2020 είναι βασικός μέτοχος της ελληνικής φαρμακευτικής Famar. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπραγματεύεται με τράπεζες και servicers για την εξαγορά δανείων ύψους 25 εκατ. ευρώ, με σκοπό να αποκτήσει το εμπορικό σήμα και το δίκτυο των καταστημάτων της αλυσίδας καφέ Starbucks, που είχε εξαιρεθεί το 2017 από τη συμφωνία απόκτησης των σημάτων Μαρινόπουλος και Carrefour από την Σκλαβενίτης.

Μαγαζί γωνία

Η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες ιδρύθηκε το 1980 από τον Ευκλείδη Παυλίδη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε όραμα και στόχο ζωής να αναδείξει τις ιδιαίτερες λευκές ποικιλίες μαρμάρου της Δράμας και να εξαγάγει το ελληνικό μάρμαρο στο εξωτερικό.

Λίγο πριν το 1990, δημιουργείται μια μικρή μονάδα επεξεργασίας μαρμάρου, πάνω στην οποία συνεχίστηκε η σημερινή καθετοποιημένη παραγωγή μαρμάρων της δραμινής εταιρείας. Μέσα σε μια δεκαετία, δηλαδή από το 2012, χρονιά κατά την οποία στο τιμόνι της εταιρείας βρέθηκε ο Χριστόφορος Παυλίδης, έως το 2021, ο τζίρος και τα κέρδη της εταιρείας τριπλασιάστηκαν.

Έτσι, από τα 42,5 εκατ. ευρώ που ήταν ο κύκλος εργασιών το 2012, το 2021 έφτασε στα 119,2 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά τα αποτελέσματα μετά φόρων έκλεισαν με κέρδη 40,7 εκατ. ευρώ, όταν το 2012 ήταν 13,46 εκατ. ευρώ.

Το 2017 αποτέλεσε έτος ορόσημο για την Παυλίδης Μάρμαρα, πετυχαίνοντας την εξαγορά του 88,4% της Mermeren Kombinat, έναντι 73 εκατ. ευρώ, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες των Σκοπίων, που παράγει το φημισμένο λευκό μάρμαρο SIVEC, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πολλών σημαντικών έργων σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από την εμβληματική δραστηριότητα των μαρμάρων στο deal της πώλησης περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητες της Μάρμαρα Παυλίδης στην πράσινη ενέργεια. Με φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 10 MW και αιολικά πάρκα ισχύος 70 MW αντίστοιχα, τα οποία εντοπίζονται στην Β. Ελλάδα, η εταιρεία κατατάσσεται σε μία από τις σημαντικότερες -ενεργειακά αυτόνομες– εταιρείες του κλάδου.

Το συνολικό περιβαλλοντολογικό όφελος των έργων ισχύος 80 MW υπερβαίνει ετησίως τους 220.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενώ τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια περίπου 250.000 νοικοκυριά, που ισοδυναμεί με 450.000 στρέμματα δασικής γης.

Παραγωγικές εγκαταστάσεις σε 4 χώρες

Με λατομεία κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε γειτονικές χώρες, ο όμιλος παράγει περισσότερους από 400.000 τόνους μαρμάρων ανά έτος, με αποτέλεσμα να καθίσταται πλέον «παίκτης» παγκόσμιας εμβέλειας.

Εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως με το 90% του τζίρου της να γίνεται στο εξωτερικό. Εκτός από την Ελλάδα, ο όμιλος διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις σε ακόμη 3 χώρες. Συγκεκριμένα, έχει 4 λατομικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα, το λατομείο Sivec στη Βόρεια Μακεδονία, το Perla στην Αλβανία και το Vratza στη Βουλγαρία.

Ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Mermeren Kombinat διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη μορφή των Ελληνικών Πιστοποιητικών (ΕΛ.ΠΙΣ.). Αυτό έγινε το 2014 σε μια προσπάθεια διεθνοποίησης της ελληνικής αγοράς, ειδικά προς τα Βαλκάνια. Η εταιρεία απασχολεί 400 άτομα στην Ελλάδα και άλλα 600 στα Σκόπια.

Από τους ουρανοξύστες σε Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη στα γραφεία της Huawei στην Κίνα και στα καταστήματα Chanel

Οι εσωτερικοί χώροι στους δύο υψηλότερους ουρανοξύστες πολυτελών κατοικιών της Νέας Υόρκης, σε απόσταση αναπνοής από το Central Park, είναι «ντυμένοι» με τα ολόλευκα μάρμαρα ARISTON που έχουν εξορυχθεί και επεξεργαστεί στη Δράμα, από την εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες.

Και δεν είναι τα μόνα κτίρια στο Μανχάταν με ελληνική… σφαγίδα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά δεσπόζουν τα κτίρια 106 Leroy και το 111 Murray στην Tribeca. Ταυτόχρονα έχει αναλάβει τη συνεχή προμήθεια με λευκό μάρμαρο SIVEC για τα νέα αλλά και για τα ανακαινιζόμενα καταστήματα του οίκου Chanel σε Manhattan, Beverly Hills, Chicago, Seoul κ.ά., ενώ έχει υλοποιήσει έργα σε εμβληματικά κτίρια, όπως το Porsche Design στο Μαϊάμι, τα κτίρια Oceanfront, Reflection Towers και Marina One στη Σιγκαπούρη, το ιστορικό ξενοδοχείο Crillon στο Παρίσι ξενοδοχεία στην Μπαγκόκ, τζαμιά στη Σαουδική Αραβία, κτίρια και βίλες στα Εμιράτα κ.ά.

Στην Ελλάδα έχει αφήσει το αποτύπωμά του και στα κεντρικά γραφεία του ομίλου Αγγελικούση (Agemar), πίσω από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η αγάπη για το κρασί

Για άλλους η Δράμα είναι η περιοχή με τα μάρμαρα, καθώς με την Καβάλα και τη Θάσο καλύπτουν το 60% της εξόρυξης μαρμάρων στη χώρα. Για άλλους είναι η περιοχή με τα εξαιρετικά κρασιά. Για τον Χριστόφορο Παυλίδη είναι και τα δύο. Ή τουλάχιστον ήταν μέχρι πρότινος.

Ο κος Παυλίδης ασχολείται εδώ και χρόνια με την παραγωγή κρασιού, έχοντας ιδιαίτερη αγάπη στην οινοποιία. Από το 1998 έχει επενδύσει περίπου 6 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός αμπελώνα 600 στρεμμάτων και την ανέγερση ενός υπερσύγχρονου οινοποιείου.

Το Κτήμα Παυλίδη βρίσκεται στην περιοχή των Κοκκινογείων της Δράμας, σε μία στενή κοιλάδα που περιστοιχίζεται αμφιθεατρικά από τρία μεγάλα όρη (Φαλακρό, Μενοίκιο, Παγγαίο) αφήνοντας μεταξύ τους δίοδο προς το Αιγαίο πέλαγος. Οι δύο βασικές οικογένειες κρασιών του Κτήματος Παυλίδη είναι το Thema και το Emphasis.

πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Διαβάστε επίσης