Μετά από ένα πρωτοφανές μπαράζ συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, η χώρα μας άφησε πίσω της τις διαδοχικές κάλπες και προσπαθεί εδώ και λίγες εβδομάδες ουσιαστικά να μπει σε ρυθμούς κανονικότητας εν μέσω θερινής ραστώνης, κορύφωσης της τουριστικής σεζόν και υψηλών θερμοκρασιών.
Σε κεντρικό επίπεδο ηνέα κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει, κατά κοινή ομολογία, θετικότατα δείγματα γραφής. Είδαμε στοχευμένο συνδυασμό νέων, φρέσκων προσώπων με έμπειρους παλαιότερους, πολιτικών με τεχνοκράτες σε μια σύνθεση γεμάτη προσδοκίες από τους πολίτες, ανεξάρτητα από στείρεςιδεολογοκομματικές αγκυλώσεις. Σημαντικό το γεγονός ότι ξεκίνησε χωρίς καμία καθυστέρηση και καλοκαιρινή δικαιολογία το νομοθετικό / κοινοβουλευτικό έργο και ήδη διαφαίνονται οι στοχεύσεις, οι επιδιώξεις και το modusvivendi του νέου υπουργικού συμβουλίου και φυσικά του Πρωθυπουργού.
Στα πολύ θετικά σε ότι αφορά τα του οίκου μας,η αξιοποίηση του «δικού μας»καβαλιώτη Νίκου Παναγιωτόπουλου σε υπουργείο πρώτης γραμμής (κατά την άποψή μου, το πρώτο -μακράν – τη τάξει υπουργείο), αυτό της Εθνικής Άμυνας. Θεωρώ ότι η Καβάλα πρέπει να αγκαλιάσει, να στηρίξει το Νίκο και τη μεγάλη του προσπάθεια, ώστε εκτός των άλλων, η περιοχή μας να διεκδικήσει και να αποκομίσει οφέλη από την κεντρική διοίκηση, να έχει δυνατή φωνή στα κέντρα των αποφάσεων και γιατί όχι, να δει και άλλους βουλευτές μας σε υπουργικά πόστα ευθύνης.
Ωστόσο το κείμενο τούτο γράφεται για να εστιάσω στα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δη στο κομμάτι που αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μιας και 4000 συμπολίτες μου, με την ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου στις εκλογές της 26ης Μάϊου, με όρισαν εκπρόσωπό τους σε αυτόν τον υψίστης σημασίας αυτοδιοικητικό θεσμό, εκλέγοντάς με Περιφερειακό Σύμβουλο με τον συνδυασμό του εκ νέου Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου. Αφού σας ευχαριστήσω όλους μέσα από την καρδιά μου, θέλω να αναφερθώ σε ορισμένα θέματα – κλειδιά και να λύσω εύλογες απορίες.
Η νέα διοίκηση εργάζεται νυχθημερόν για την επόμενη μέρα, δίχως επαναπαύσεις μιας και σε λίγες εβδομάδες θα αναλάβουμε καθήκοντα και δράση στη νέα μας συγκρότηση και φυσικά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αν θέλουμε να ανταπεξέλθουμε 100% στις πολλές και άκρως παραγωγικές προκλήσεις της καινούριας Περιφερειακής θητείας. Συζητήσεις, διαβουλεύσεις, επικοινωνία με θεσμικούς, επαγγελματικούς φορείς, συλλογικότητες και στενή επαφή με τις κατά τόπους περιφερειακές ενότητες, ενημέρωση, πολλές ώρες διαβάσματος και στρατηγικής μελέτης είναι στοιχεία της καθημερινότητας όλης της επερχόμενης διοικούσας παράταξης, υπό την ουσιαστική καθοδήγηση του Χρήστου Μέτιου.
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση καθίσταται με το πέρας του χρόνου σημείο αναφοράς και σταθερότητας στην Ελλάδα. Σε έρευνα της ΚΑΠΑResearchπρο διετίας φάνηκε ξεκάθαρα ότι το ποσοστό των πολιτών που εμπιστεύονται πολύ ή αρκετά τις Περιφέρειες είναι υπερδιπλάσιο αυτών που εμπιστεύονται το κεντρικό κράτος. Ο άγνωστος και νέος προ δεκαετίας στο ευρύ κοινό αυτοδιοικητικός θεσμός ολοένα κερδίζει έδαφος, «κερδίζει» τους ίδιους τους πολίτες. Αυτό σαφέστατα δεν είναι τυχαίο, αλλά δείγμα του ότι κάτι γίνεται καλά.Η Περιφέρεια ως διοικητική δομή τοποθετείται ψηλά ως θεσμός απτήςδιοίκησης στη χώρα, σε μια δύσκολη δεκαετία μάλιστα, όπου το κεντρικό κράτος ως ιδέα παράκμαζε και έφθινε διαρκώς στη συνείδηση των πολιτών, γνωρίζοντας απαξίωση.
Τί κάνουν οι Περιφέρειες?
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που χαρακτηρίζεταικατ’ εξοχήν από συγκεντρωτισμό, διοικητικές στρεβλώσεις και γραφειοκρατία,οι Περιφέρειες διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου, στην αύξηση του ΑΕΠ και στη δημιουργία νέων και πολλών θέσεων εργασίας. Σαν μέσα χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων πνοής και υποδομής,διαχειρίζονται και συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν δημόσιες επενδύσεις. Εγκρίνουν, ελέγχουν, παραλαμβάνουν και χρηματοδοτούν έργα που αφορούν μεταξύ άλλων τους φυσικούς πόρους, την ενέργεια, τη βιομηχανία, την υγεία, την αγροτική ανάπτυξη, των τουρισμό, προγράμματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της έρευνας και της τεχνολογίας, αλλά και ορίζουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Για να έχουμε μια τάξη πραγμάτων και μεγεθών μέσα στο μυαλό μας, ενδεικτικά παραθέτω κάποια στοιχεία: η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική στοχεύει όλες τις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στηρίξει βασικούς άξονες, που δεν είναι άλλοι από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την οικονομική ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και την προστασία των πολιτών. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι και να αντιμετωπιστούν οι ποικίλες αναπτυξιακές ανάγκες σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, έχουν τεθεί κατά μέρος 351,8 δισεκατομμύρια ευρώ – σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.
Μέσω της στήριξης των δημοσίων επενδύσεων και χρησιμοποιώντας με ευελιξία τις επενδύσεις της ΕΕ, για παράδειγμα μέσω της αύξησης του ποσοστού χρηματοδότησης σε χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, η περιφερειακή πολιτικήπεριόρισε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008. Επίσης, σε μια εποχή βιώσιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης, η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ έχει αποκτήσει κρίσιμη σημασία. Χωρίς την πολιτική συνοχής, οι εξαιρετικά αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις στα λιγότερο ανεπτυγμένα Κράτη Μέλη, όπως η χώρα μας, θα είχαν καταρρεύσει κατά 45 % επιπλέον στη διάρκεια της κρίσης.
Είναι σαφές ότι η ΕΕ δείχνει το δρόμο προς μια πιο αυτοτελή, αποκεντρωμένη διοίκηση των περιφερειακών ενοτήτων ανά τα κράτη-μέλη της. Και εδώ θα χρειαστεί η βοήθεια της κεντρικής διοίκησης, που θα νομοθετήσει και θα ενισχύσει τον πολιτικό ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ώστε αυτή να μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι κοινοτικές πρωτοβουλίες για τις περιφέρειες, τις τεχνολογίες αιχμής, την πιο συστηματική προσπάθεια αξιοποίησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Στη δύσκολη τρέχουσα οικονομική συγκυρία, όπου πλέον κρατικά χρήματα για επενδύσεις δεν περισσεύουν και απέχουμε πολύ από την επί της ουσίας επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και της πραγματικής ανάπτυξης, η νέα διοίκηση με επικεφαλής τον Χρήστο Μέτιο θα βγει μπροστά στοχευμένα, επιλέγοντας τις δράσεις και τα έργα εκείνα που θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Αξιοποιώντας τους πόρους που διαχειριζόμαστε, ώστε να δημιουργήσουμε ευνοϊκές προϋποθέσεις για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, να αναζητήσουμε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και το κυριότερο, να επενδύσουμε στους τομείς εκείνους που συνθέτουν το πραγματικό πλεονέκτημα της περιοχής μας: πρέπει ναείμαστεένα εμπορικό, αγροκτηνοτροφικό, ενεργειακό, επιχειρηματικό και μεταφορικό κέντρο (και πέρασμα), αλλά ταυτόχρονα και προορισμός.Ο άρτιος και μεθοδικός συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων θα επιφέρει το πολυπόθητο αποτέλεσμα για την ευλογημένη μας πατρίδα.
Ο μεγάλος Ισπανός συγγραφέαςΜιγκέλ Θερβάντες έλεγε: «μην αγαπάς μονάχα αυτό που είσαι, αλλά το καλύτερο που μπορείς να γίνεις».Αυτό είναι και το δικό μας μότο και έτσι θα πορευτούμε από την 1η Σεπτέμβρη.
Καλή επιτυχία στη νέα διοίκηση Μέτιου, της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος.
Dr Αλέξης Πολίτης, Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Καβάλας
Στοιχεία από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: ec.europa.eu/commission/