Περισσότερες από 15.000 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Μέτιου

 Περισσότερες από 15.000 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Μέτιου

Σε πλήρη εξέλιξη είναι αυτό το διάστημα όλη η προβλεπόμενη διαδικασία για τις οικονομικές ενισχύσεις επιχειρήσεων- μικρομεσαίων- αυτοαπασχολούμενων μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Το γνωστό πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής που υλοποιεί η διοίκηση Μέτιου. Όσα έγιναν έως τώρα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες. Στις αιτήσεις που κατατέθηκαν και σε αυτές που προετοιμάστηκαν.

Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν προέρχονται από υποψήφιους δικαιούχους ή εκπροσώπους τους (λογιστές- συμβούλους επιχειρήσεων κτλ). Οι λογιστές και σύμβουλοι επιχειρήσεων θα εμπλακούν σίγουρα στη διαδικασία, ειδικά όταν αυτή φθάσει στη δεύτερη και ουσιαστική της φάση.

Τότε οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα διαπιστώσουν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κάνουν μόνοι τους τη σημαντική γραφειοκρατική δουλειά που προβλέπεται.

Η υπηρεσία που δέχεται τα αιτήματα χρειάζεται περισσότερο προσωπικό για να «τρέξει» όσα επακολουθούν. Το πρώτο λοιπόν πρόβλημα έχει σχέση με τη διαχείριση των αιτήσεων ώστε αυτές να εγκριθούν οριστικά και γρήγορα.

Λέγεται ότι στην πρόσφατη συνέλευση του ενδιάμεσου φορέα «ΔΕΣΜΟΣ» (εκεί όπου κατατίθενται οι αιτήσεις) τα Επιμελητήρια (που συνεχίζουν να μην έχουν καθόλου καλές σχέσεις με τον κ. Μέτιο) εμπόδισαν την πρόσληψη επιπλέον και αναγκαίου εποχιακού προσωπικού.

Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα υπολογίζεται να είναι περισσότερες των 15.000. Προέρχονται φυσικά από το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η πρώτη επεξεργασία τις κατανέμει σε αυτές που θεωρούνται οριστικές υποβολές και στις υπόλοιπες που θα είναι ή θα γίνουν οριστικές υποβολές.

Η ανταπόκριση από την αγορά, και τους 5 Νομούς της ΑΜΘ, είναι μεγάλη. Γεγονός που ικανοποιεί τη διοίκηση Μέτιου.

Η οποία τώρα προσπαθεί να ανταποκριθεί όσο πιο άμεσα μπορεί. Η τελική προσπάθεια καταλήγει στο να γίνουν πριν τις γιορτές οι πρώτες πληρωμές. Στόχος εφικτός. Λέγεται ωστόσο ότι θα φανεί στην πορεία πόσοι από τους αιτούντες θα καταφέρουν να πληρωθούν πριν τις γιορτές.

Πολλά πράγματα πήραν έναν συγκεκριμένο και καλό δρόμο, κάποια άλλα θα κριθούν στην από εδώ και πέρα πράξη.

Εξ αυτού του λόγου οι αρμόδιοι είναι έτοιμοι να διορθώσουν προβλήματα που δεν υπολόγιζαν κι ίσως εμφανιστούν στην πορεία. Από την άλλη πλευρά και παρά τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες, όπως αυτές από τη Θάσο, διάφοροι μικρομεσαίοι ανακαλύπτουν τώρα ότι είναι δικαιούχοι. Ξεκινούν μόλις τώρα τη δουλειά συγκέντρωσης εγγράφων και δικαιολογητικών.

Διαβάστε επίσης