Μέσω τηλεδιάσκεψης το προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας συμμετείχε χθες σε ειδική συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής.
Ήταν μία αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στην Καβάλα, μία δικαίωση της προσπάθειας. Με αφορμή και τα αυξημένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες τον καιρό της πανδημίας, οι εκπρόσωποι του Συμβουλευτικού Κέντρου είπαν στους δημοσιογράφους ότι την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα -κυρίως την περίοδο της καραντίνας- περισσότερες από 90 γυναίκες της πόλης και του Νομού Καβάλας ζήτησαν βοήθεια από το Συμβουλευτικό Κέντρο.
Αυτό έγινε με τις ειδικές συνθήκες της καραντίνας όσο αυτή ίσχυε και το προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου κατάφερε και εξυπηρέτησε όλες τις γυναίκες που ήθελαν βοήθεια. Υπό άλλες συνθήκες -είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του κέντρου- το νούμερο των 90 γυναικών που απευθύνθηκαν σε αυτό ζητώντας βοήθεια θα ήταν ο αριθμός των γυναικών που απευθύνονται στο συμβουλευτικό κέντρο μέσα στη διάρκεια ενός έτους!
Ειδικότερα στους δημοσιογράφους μίλησε χθες η Μαρία Στεργίδου, ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας. Μεταξύ άλλων είπε: « Ως επιστέγασμα της καλής λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας αλλά και ολόκληρου του δικτύου της οικογενειακής πολιτικής και ισότητας στο οποίο το Συμβουλευτικό Κέντρο ανήκει, δεχθήκαμε μία πρόσκληση.
Την οποία αποδεχθήκαμε με μεγάλη χαρά. Είναι μία τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχουμε σήμερα (χθες) με εισήγηση στη συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης επιτροπής Ισότητας- Νεολαίας- Δικαιωμάτων του ανθρώπου. Θα συμμετάσχουν επίσης συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας γυναικών από όλη τη Βόρειο Ελλάδα. Θα κάνουμε έναν απολογισμό της λειτουργίας του δικτύου κατά την πολύ κρίσιμη περίοδο του Covit 19 κι όλων των αλλαγών που επέφερε στη ζωή μας. Η περίοδος αυτή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη γιατί λόγω του εγκλεισμού πολλές γυναίκες χρειάστηκε να απευθυνθούν στο Συμβουλευτικό Κέντρο για βοήθεια.
Ο εγκλεισμός ευνόησε την εκδήλωση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Πολλές από αυτές δεν είχαν πρόσβαση ώστε να επικοινωνήσουν μαζί μας. Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να τις στηρίξουμε τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονική επικοινωνία. Και πραγματικά είδαμε ότι και μετά τη λήξη της καραντίνας τα περιστατικά που απευθύνθηκαν αυξήθηκαν με αλματώδη ρυθμό. Οι ηλικίες ήταν διάφορες. Κυρίως από 20 έως 45 ετών χωρίς να αποκλείονται οι γυναίκες της τρίτης ηλικίας. Αυτές σε μικρότερο ποσοστό. Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο απευθύνθηκαν στο Συμβουλευτικό Κέντρο 18 νέες συμβουλευόμενες. Υπήρχε βέβαια και η δυσκολία στο να αποτανθούν, να βρουν το χρόνο ή και τη δυνατότητα. Το ίδιο διάστημα δεχθήκαμε πολλά μηνύματα και στην ηλεκτρονική μας σελίδα. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες με κάθε δυνατό τρόπο. Όχι μόνο από την πόλη αλλά και τα χωριά. Συνολικά από το Μάρτιο που ξεκίνησε η καραντίνα μέχρι και σήμερα έχουν απευθυνθεί στη δομή 98 γυναίκες».