Το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να έχει αποφασίσει η ΡΑΕ για το καθεστώς τιμολόγησης, το ρυθμιζόμενο έσοδο και την ελάχιστη απόδοση (WACC) της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη Ν.Καβάλα.
Το χρονικό αυτό διάστημα των 5 μηνών προβλέπεται σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” στην ΚΥΑ για την αποθήκη της Ν. Καβάλας που βγαίνει εντός των αμέσως επόμενων ημερών, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο ΥΠΕΝ Κ.Χατζηδάκης. Σχετικά με το νομικό κέλυφος που θα διέπει την υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης αερίου, η ΚΥΑ προβλέπει ότι αυτή θα λειτουργεί υπό καθεστώς ρυθμιζόμενης πρόσβασης τρίτων, όπως ισχύει σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο μείζον ερώτημα πότε ακριβώς θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, η απάντηση συνδέεται με την χρηματοδότηση των μελετών για το έργο από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να μην χαθούν τα χρήματα, το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει οπωσδήποτε να προκηρύξει το έργο μέσα στο α’ εξάμηνο. Το χρονοδιάγραμμα “κουμπώνει” και με το περιθώριο που προβλέπει η ΚΥΑ προκειμένου η ΡΑΕ να έχει επεξεργαστεί και ανακοινώσει τις αποφάσεις για τις χρεώσεις.
Συγκεκριμένα η κοινή υπουργική απόφαση για την Καβάλα, θα ορίζει ότι :
-
Η αποθήκη θα λειτουργεί υπό καθεστώς ρυθμιζόμενης πρόσβασης τρίτων. Η απόφαση περιγράφει αναλυτικά το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του έργου.
-
Η ΡΑΕ θα πρέπει μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή εντός 5 μηνών από την δημοσίευση της ΚΥΑ, να έχει αποφασίσει την μεθοδολογία με την οποία θα καθορίσει το τιμολόγιο χρήσης της υπόγειας αποθήκης, το ρυθμιζόμενο έσοδο καθώς και πως αυτό θα ανακτάται. Επίσης η Αρχή θα πρέπει να αποφασίσει για τα ελάχιστα επίπεδα υποχρεωτικής ελεύθερης διαθέσιμης χωρητικότητας (π.χ. 20%) που πρέπει να τηρεί ο επενδυτής, απαραίτητα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε 300 με 400 εκατ. ευρώ και θέσεις ενόψει του διαγωνισμού έχουν ήδη πάρει η κοινοπραξία “STORENGY”, των εταιριών Engie, Energean Oil & Gas και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ στην κούρσα της διεκδίκησης ενδιαφέρεται να μπεί και ο ΔΕΣΦΑ, όπως έχει αποκαλύψει η διοίκησή του.
Σαν έργο θεωρείται απαραίτητο για την χώρα, καθώς με χωρητικότητα 360 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, είναι ικανό να φυλάξει στρατηγικά αποθέματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αξιολογείται ως μια πολύ σοβαρή υποδομή για την ενεργειακή ασφάλεια, αφού τόσο η Ρεβυθούσα όσο και ο πλωτός σταθμός της Αλεξανδρούπολης, είναι υποδομές που υποδέχονται υγροποιημένο φυσικό αέριο, και εντός ολίγων ημερών το επαναεριοποιούν. Μπορούν δηλαδή να διασφαλίσουν αποθέματα μόνο για περιορισμένο αριθμό ημερών.
Αντίθετα η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας μπορεί να διασφαλίσει στρατηγικά αποθέματα της χώρας σε μακροπρόθεσμη βάση, αλλά και να ενισχύσει τη λειτουργία και τον στρατηγικό ρόλο της Ρεβυθούσας όπως και του τερματικού της Αλεξανδρούπολης, με κατεύθυνση την τροφοδοσία των Βαλκανίων, καθώς μέσω των αγωγών (IGB, TAP), θα μπορούν να διαθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου.
Το έργο έχει ενταχθεί στα PCIs γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες χρηματοδότησης, οι οποίες σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιους αναλυτές, αποτελούν όρο βιωσιμότητας της ίδιας της επένδυσης.
Η Ελλάδα είναι μια από τις λιγοστές χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης, που δεν διαθέτουν υπόγειες υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου. Με βάση παλαιότερα στοιχεία, παγκοσμίως, λειτουργούν 642 υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου ενεργούς δυναμικότητας 333 δισ. κ.μ., που αντιστοιχούν περίπου στο 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Αντίστοιχα στην Ευρώπη (E.E) υπάρχουν τουλάχιστον 126 υπόγειες αποθήκες συνολικής ενεργούς δυναμικότητας περίπου 80 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου.
Πηγή : energypress.gr