• 18 Απριλίου 2024,

Πετυχημένη αλλά με λίγο κόσμο η εκδήλωση για την παγκόσμια μέρα των εκπαιδευτικών

 Πετυχημένη αλλά με λίγο κόσμο η εκδήλωση για την παγκόσμια μέρα των εκπαιδευτικών

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», παρουσία λίγου σχετικά κόσμου, εκδήλωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Καβάλας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικού.

Το πρόγραμμα εμπλουτίσθηκε από χορευτικό δρώμενο μαθητών δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων του Νομού Καβάλας. Επακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρώην βουλευτή Τάκη Εμμανουηλίδη, την βουλευτή Τάνια Ελευθεριάδου, τη διευθύντρια πρωτοβάθμιας Αθανασία Γαϊτανίδου και την επικεφαλής της σχολικής επιτροπής του Δήμου Καβάλας για τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία Κατερίνα Μαρκάκη. Μίλησε επίσης ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Φώτης Νικολάου.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο βασικές ομιλίες. Από το Σίμο Παπαδόπουλο αναπληρωτή καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τη Βίκυ Ξανθόπουλου νηπιαγωγό στην Ποταμιά της Θάσου που όπως είναι γνωστό πρόσφατα βραβεύτηκε ως η καλύτερη δασκάλα στον κόσμο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό δρώμενο από μαθητές δημοτικών σχολείων του νομού. Στους χώρους του «Αντιγόνη Βαλάκου» λειτούργησε έκθεση με ζωγραφικά έργα μαθητών, αφιερωμένα στους εκπαιδευτικούς τους.

Στους σύντομους χαιρετισμούς τους και μεταξύ άλλων οι προαναφερθέντες είπαν και τα εξής: Εμμανουηλίδης: «Χαιρετώ την οικογένεια μου. Έτσι νιώθω. Η ιδιότητα του δασκάλου είναι μια αναπαλλοτρίωτη ιδιότητα και είναι ένα ευλογημένο λειτούργημα. Θα ήταν διαφορετικός ο κόσμος αν όλοι μας είχαμε συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης που μας βαραίνει. Λέω χαρακτηριστικά ότι είναι οι δυο οι παράγοντες που καθορίζουν τη μοίρα μιας χώρας. Ο εκπαιδευτικός, ο δάσκαλος και οι πολιτικοί. Και με τα δύο έχω εμπλακεί. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Εκεί που μπορώ να πω είναι ότι χαρείτε αυτό που η επιλογή σας καθόρισε. Το να βρίσκεστε  μέσα στη τάξη είναι ότι πιο σημαντικό στη ζωή του καθενός. Να ξέρουν όλοι ότι είμαστε οδοδείκτες μιας ολόκληρης γενιάς. Δεν το αντιλαμβανόμαστε αλλά τα παιδιά αφουγκράζονται την παρουσία μας, την εμπειρία μας και τα βήματα μας για αυτό πρέπει κατά το δυνατό να είμαστε φωτεινοί οδοδείκτες της κοινωνίας».

Κατερίνα Μαρκάκη: «Με την ευκαιρία της σημερινής μέρας, εύχομαι να έχουμε μια καλή σχολική χρονιά. Δεν είμαι εκπαιδευτικός αλλά ζω εδώ και ένα χρόνο το άγχος, τις αγωνίες όλων των δασκάλων, των διευθυντών  και ενώ οι προηγούμενες χρονιές ήταν πολύ δύσκολες. Τις ξεπεράσαμε. Θα ήθελα μόνο να πω ένα γνωμικό  του Μεγάλου Αλεξάνδρου που λέει ότι: Στους γονείς οφείλουμε το ζειν στους εκπαιδευτικούς το ευ ζειν. Χρόνια πολλά για τη σημερινή μέρα και καλή σχολική χρονιά».

Τάνια Ελευθεριάδου: «Είστε οι δεύτεροι γονείς των παιδιών μας. Το σχολείο, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είναι το δεύτερο σπίτι τους. Είδα όλες αυτές τις ζωγραφιές στα πόδια μου, έτσι όπως ανέβαινα και μου θυμίζουν τις δεκάδες  ζωγραφιές που έχω στο σπίτι από τα παιδιά που τις κάνατε εσείς. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, είστε ότι καλύτερο που θα μπορούσαν να έχουν τα παιδιά μας δίπλα τους  και θα πρέπει η πολιτεία να σας στηρίξει. Να στηρίξει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, να στηρίξει εσάς που με τόσα λίγα εφόδια γίνεται οι δεύτεροι γονείς για τα παιδιά μας».

Αθανασία Γαϊτανίδου: «Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον εκπαιδευτικό, να τιμήσουμε το δάσκαλο σύμφωνα με την απόφαση της UNESCO ότι η 5η Οκτώβρη είναι η μέρα του εκπαιδευτικού. Η μέρα αυτή καταδεικνύει τη σημαντικότητα της παιδείας στο χώρο μας. Η παιδεία έχει δυο πυλώνες, την εκπαίδευση και την αγωγή. Και τους δυο πυλώνες τους υπηρετεί ο εκπαιδευτικός καθημερινά στο χώρο του σχολείου αλλά και στον εξωτερικό χώρο. Ο δάσκαλος και σήμερα ο εκπαιδευτικός είχε την αποδοχή και τον σεβασμό των μαθητών και της κοινωνίας του ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου του σχολείου. Με το διορισμό, με τη θέση την οποία έπαιρνε, σήμερα ο εκπαιδευτικός κάθε μέρα πρέπει να κερδίζει το σεβασμό με τα  χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του».

Διαβάστε επίσης