• 30 Απριλίου 2024,

Πιθανόν πρόσφυγες στις αγροτικές εργασίες του Νομού Καβάλας!

 Πιθανόν πρόσφυγες στις αγροτικές εργασίες του Νομού Καβάλας!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Συζήτησε με τον διοικητή της κ. Δημήτρη Ρέμμο.

Έθεσε υπόψη του τις ανάγκες εργατών γης σε διάφορα σημεία του Νομού Καβάλας. Υπενθύμισε ότι οι εργάτες από τις Βαλκανικές χώρες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να έρθουν να εργαστούν, διαδικασία που επαναλαμβάνονταν κάθε χρόνο την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Μπορούν στη θέση τους να απασχοληθούν οι πρόσφυγες μετανάστες; ρώτησε τον κ. Ρέμμο ο Αντιπεριφερειάρχης. Συμπλήρωσε ότι οι θέσεις εργασίας είναι πάντα διαθέσιμες για έλληνες που θα ήθελαν να δουλέψουν σε αυτές τις αγροτικές δουλειές και εκτάσεις.

Η απάντηση του κ. Ρέμμου ήταν άμεση και εύκολη. Πέρσι το Καλοκαίρι είχε βρεθεί μια τέτοια λύση για τη συγκομιδή της πράσινης ελιάς στο Νομό της Καβάλας. Άρα το ίδιο μπορεί να γίνει και φέτος.

Αρκεί να υπάρξει συνεννόηση, συντονισμός και αποδοχή της πρότασης από τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με το Δημήτρη Ρέμμο πέρσι στην συγκομιδή της πράσινης ελιάς δούλεψαν 400 περίπου άνδρες και γυναίκες.

Όλοι πρόσφυγες από τη δομή. Πληρώθηκαν, είπε, συνολικό ποσό 250.000 ευρώ. Χρήματα που εκτιμά ότι ξοδεύτηκαν στην τοπική αγορά. Θα επακολουθήσει ως εκ τούτου ενημέρωση αυτών που χρειάζονται τα εργατικά χέρια ώστε να γίνει πιο επίσημη η πρόσκληση και η συνεργασία. Πλέον είναι πολύ πιθανή.

Ο κ. Αντωνιάδης είπε στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η προοπτική της απασχόλησης κι αν φυσικά είναι νόμιμη και γενικότερα εφικτή. Οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας είναι περίπου 500. «Η πρόταση μας ισχύει και για τους έλληνες» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι αυτοί έχουν πάντα προτεραιότητα αν και έως τώρα δεν έδειξαν ενδιαφέρον.

Οι δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στη συζήτηση εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία. Ρώτησαν τον κ. Ρέμμο για τη μεταφορά και τη λειτουργία στην Καβάλα του περιφερειακού γραφείου ασύλου που σήμερα υφίσταται στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Ρέμμος απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάτι. Είπε ότι η υπηρεσία είναι ευπρόσδεκτη αν και για τη λειτουργία της υπάρχουν προϋποθέσεις που δεν γνωρίζει αν μπορούν να καλυφθούν στους χώρους του Ασημακοπούλου.

«Αν έρθει στην Καβάλα θα μπορεί να λειτουργήσει κάπου εδώ» είπε εντελώς αόριστα. Κι αν δεν έρθει, αν τελικά μείνει στην Αλεξανδρούπολη, τότε «… θα ζητήσουμε να λειτουργήσει στην Καβάλα ένα αυτοτελές κέντρο ασύλου». Κάτι παρεμφερές με λίγα λόγια.

Διαβάστε επίσης