• 20 Μαΐου 2024,

Πλησιάζει η ώρα του μικρού λεωφορείου για τη συνοικία της Παναγίας

 Πλησιάζει η ώρα του μικρού λεωφορείου για τη συνοικία της Παναγίας

Μπορεί να μην είναι κάτι άμεσο. Σίγουρα είναι κάτι κοντινό.

Η αστική συγκοινωνία να επεκταθεί στην Παναγία, μέσω του Αστικού ΚΤΕΛ. Κάπως έτσι βλέπουν το μέλλον της συνοικίας οι μελετητές. Πριν από αυτούς κι άλλοι. Οι κάτοικοι της περιοχής, οι φορείς κτλ. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Σωτήρης Λαζαρίδης παρακολούθησε την παρουσίαση της προ μελέτης για τα κυκλοφοριακά της Παναγίας. Από την Πρωινή ρωτήθηκε και για την αστική συγκοινωνία.

Η συνέντευξη

Ερ: Οι μελετητές είπανε «καλό το τρενάκι αλλά επιτέλους ένα αστικό λεωφορείο, ένα ηλεκτρικό μικρό αστικό λεωφορείο με συχνά δρομολόγια στην Παναγία». Τι λέτε επ’ αυτής της πρότασης;

Απ: Δεν είναι μια πρωτότυπη πρόταση. Αυτή η ιδέα είχε κατατεθεί απ’ όλους στο παρελθόν. Το τρενάκι μόνο σαν ατραξιόν μπορεί να λειτουργεί από εδώ και πέρα. Δεν εξυπηρετεί ανάγκες, αγκομαχάει, πολλές φορές χαλάει. Αντίθετα επιβάλλεται η χρήση, η κίνηση ενός βαν π.χ. 17 θέσεων ηλεκτροκίνητου. Το οποίο θα κάνει τη γνωστή διαδρομή της συνοικίας της Παναγίας. Στην παρουσίαση της μελέτης προτάθηκε να ξεκινάει από το δημοτικό κήπο και φυσικά σαν μια κανονική συγκοινωνία. Με δρομολόγια κάθε τέταρτο, κάθε μισή ώρα κτλ.

Ερ: Αυτό το κάνει το αστικό ΚΤΕΛ; Το κάνει ο Δήμος σα δημοτική συγκοινωνία; Το κάνουν μαζί; Πως το σκέφτεστε σαν σενάριο;

Απ: Αυτό δε ξεκαθαρίστηκε…Δε ξέρω αν μπορεί ο Δήμος να αναλάβει εξολοκλήρου τη χρήση λειτουργίας, συντήρησης κλπ. Το Αστικό ΚΤΕΛ πρέπει να επενδύσει σ’ αυτήν την προσπάθεια. Θα έλεγα, όχι μόνο στη συνοικία της Παναγίας, αλλά και σ’ άλλες συνοικίες όπως αυτή του Προφήτη Ηλία στην οποία κατοικώ. Πρέπει και εκεί να υπάρχουν πιο συχνά δρομολόγια. Το Αστικό ΚΤΕΛ πρέπει να επενδύσει σε νέες μεθόδους διακίνησης επιβατών. Το  Αστικό ΚΤΕΛ πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία ενώ βέβαια χρειάζεται να στηριχθεί από τον Δήμο αλλά και το κράτος.

(Τον Νοέμβρη του 2006 ο τότε πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Σίμος Γιοβανάκης είχε κάνει μια δοκιμή και μια επίδειξη. Ένα μικρό όχημα του Αστικού στους δρόμους της Παναγίας. Εκείνη η διαδρομή αλλού πέτυχε κι αλλού όχι. Συνέχεια δυστυχώς δεν δόθηκε. Από εκείνο το δοκιμαστικό δρομολόγιο η φωτογραφία).

Διαβάστε επίσης