Πλήθος κόσμου στη διπλή γιορτή του Συλλόγου της Παναγίας

 Πλήθος κόσμου στη διπλή γιορτή του Συλλόγου της Παναγίας

Όμορφα στολισμένος ήταν το απόγευμα της Τετάρτης ο αύλιος χώρος της Παλιάς Μουσικής, εκεί όπου ο σύλλογος κατοίκων Παναγίας «Το Κάστρο» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οργάνωσε την καθιερωμένη διπλή εκδήλωση του Ιούνη. Τη γιορτή του Πατέρα και την αναβίωση του εθίμου του Κλήδωνα. Σταδιακά κάθε χρόνο η προσέλευση του κόσμου αυξάνεται, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εκδήλωση αγκαλιάστηκε γενικά από όλους τους καβαλιώτες.

Μάλιστα, φέτος η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη ώστε οι διοργανωτές ξέμειναν από προμήθειες ειδών όπως τα μπαλόνια και τα δώρα για τον Πατέρα. Το όμορφο κλίμα που δημιουργήθηκε ήταν η αποζημίωση και η ικανοποίηση των διοργανωτών. Η αναβίωση του εθίμου προσέλκυσε το ενδιαφέρον ποικίλων ηλικιών με αποτέλεσμα να ανηφορίζουν στην Παναγία οικογένειες με τρεις γενιές. Έτσι τα πιτσιρίκια μαθαίνουν και πληροφορίες για την λαογραφία και την παράδοση, όπως το έθιμο του Κλήδωνα.

Το πρόγραμμα ήταν διαμορφωμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε πρώτα να τιμηθεί η ημέρα του Πατέρα και μόλις νυχτώσει να ανάψουν οι φωτιές για το έθιμο. Μικρά και μεγάλα παιδιά πήδηξαν πάνω από τις φωτιές και οι πάντες έμειναν ικανοποιημένοι. Μόνη δυσκολία στην προσέλευση προκλήθηκε από τη ζημιά που έπαθε το τρενάκι του δήμου τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να είναι εκτός λειτουργίας και να μην μπορεί να μεταφέρει τον κόσμο πάνω στη χερσόνησο της παλιάς πόλης.

Οι κάτοικοι επιθυμούν να δοθεί επιτέλους μια βολική και οριστική λύση για το θέμα των μετακινήσεων προς την Παναγία, όπως τουλάχιστον έχει υποσχεθεί και η δήμαρχος Καβάλας. Ο σύλλογος συναντήθηκε προσφάτως με τις κυρίες Φρατζεσκάκη και Δρακονάκη προκειμένου να τεθούν υπόψη τους τα προβλήματα της συνοικίας. Τα μέλη του συλλόγου έλαβαν υποσχέσεις για επίλυση των προβλημάτων.

Στις 16 Ιουλίου ο σύλλογος «Το Κάστρο» θα υποδεχθεί και θα φιλοξενήσει στο Κάστρο τη συνάντηση των συνοικιακών συλλόγων της Καβάλας. Το πρόγραμμα του Ιουλίου είναι γεμάτο με εκδηλώσεις όπως βιβλιοπαρουσιάσεις και φυσικά τη διοργάνωση του φετινού COSMOPOLIS. Ο σύλλογος προσπαθεί μέσω των δράσεών του να κεντρίζει το ενδιαφέρον και των τουριστών που ανεβαίνουν στο χερσόνησο της παλιάς πόλης.

Διαβάστε επίσης