• 18 Μαΐου 2024,

Πολεοδομία Θάσου μόνο για δύο οικισμούς του νησιού προτείνει ο Δήμος Καβάλας

 Πολεοδομία Θάσου μόνο για δύο οικισμούς του νησιού προτείνει ο Δήμος Καβάλας

Με αφορμή τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα έστειλε στο τέλος του περασμένου Φλεβάρη επιστολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, παρέχοντας σε αυτήν εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών. Η κ. Τσανάκα γράφει στην Αποκεντρωμένη ότι από τη μια δεν υπάρχει και στην Πολεοδομία το απαραίτητο προσωπικό, από την άλλη η αρμοδιότητα της αφορά όλο το Νομό Καβάλας όπου οι αιτήσεις νέων αδειών έχουν πολλαπλασιαστεί.

Παρά το ότι το έγγραφο της Δημάρχου έχει ημερομηνία 28/2/2018 αξίζει από αυτό να αντιγράψουμε τα ακόλουθα (αφορούν την έλλειψη προσωπικού στην Πολεοδομία): « Προκειμένου να καλυφθούν οι σημερινές ανάγκες του τμήματος ελέγχου και έκδοσης αδειών δόμησης, θα έπρεπε να ασχολούνται στον έλεγχο εγκρίσεων και αδειών δόμησης 5 υπάλληλοι και αντί αυτού για μεγάλο χρονικό διάστημα υπηρετούσε μόνο ένας λόγω αποχωρήσεων προσωπικού. Τον Ιούνιο του 2016 η διοίκηση του Δήμου κατάφερε να διαθέσει στο τμήμα έκδοσης αδειών έναν επιπλέον πολιτικό μηχανικό φτάνοντας συνολικά τους δύο. Παρόλα αυτά συνεχίζει να απέχει κατά πολύ από την απαιτούμενη στελέχωση των 5 ατόμων. Το έργο των υπαλλήλων και της προϊσταμένης του τμήματος γίνεται ακόμη δυσχερέστερο λόγω της συμμετοχής τους σε επιτροπές της Αποκεντρωμένης και του Δήμου αλλά και εξ αιτίας των ελλείψεων διοικητικών υπαλλήλων που τους αναγκάζει να ασχολούνται με πρόσθετα διοικητικά καθήκοντα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για το 2018 η μία υπάλληλος του τμήματος καθώς και άλλοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δόμησης υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν σε ετήσιες επιτροπές διαγωνισμών έργων και μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου γεγονός που θα αναλώσει ακόμη περισσότερο σημαντικό χρόνο  από τα κύρια καθήκοντα τους και θα διογκώσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι για όσο διάστημα παρέχεται διοικητική υποστήριξη στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού Καβάλας υπό καθεστώς υποστελέχωσης αναπόφευκτα θα συσσωρεύεται όγκος ανέλεγκτων υποθέσεων που θα οδηγεί σε μεγαλύτερες καθυστερήσεις και το πρόβλημα εντείνεται. Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού παρουσιάζονται και στα λοιπά τμήματα της υπηρεσίας Δόμησης αλλά και στις άλλες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας με αποτέλεσμα η διοίκηση του Δήμου αποδεδειγμένα να αδυνατεί να διαθέσει προς τη Διεύθυνση Δόμησης επιπλέον τεχνικούς υπαλλήλους».

Καθυστέρηση 14 μηνών

Σήμερα η καθυστέρηση στην έκδοση αδειών από την Πολεοδομία φθάνει μέχρι και τους 14 μήνες! Το έγγραφο της κ. Δημάρχου στην Αποκεντρωμένη επιβεβαιώθηκε αφού η καθυστέρηση μεγάλωσε. Η λειτουργία της Πολεοδομίας Παγγαίου δεν επηρέασε θετικά την κατάσταση στο Διοικητήριο, τουλάχιστον όχι ακόμη. Λέγεται ότι η Πολεοδομία Παγγαίου σε έναν μήνα λειτουργίας της έλαβε περί τους 60 φακέλους. Τους οποίους θα εξετάσει.

Ο  Δήμος Καβάλας ελπίζει η Πολεοδομία Παγγαίου να βελτιώσει την κατάσταση στη δική του Πολεοδομία και απευθύνεται στο ΤΕΕ ΑΜ. Από το οποίο μία ακόμη φορά ζητά βοήθεια. Ταυτόχρονα προτείνει στο Δήμο Θάσου να αναλάβει αυτός την έκδοση αδειών σε δύο οικισμούς του νησιού. Πρόκειται για οικισμούς όπου δεν υπάρχει ανάμιξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και τα οικόπεδα είναι όλα εντός σχεδίου. Δηλαδή η έκδοση αδειών στους δύο οικισμούς θα είναι σαφώς απλή διαδικασία. Επί του αιτήματος που κατατέθηκε τον Απρίλιο ο Δήμος Θάσου δεν έχει ακόμη απαντήσει αν και πιέζεται να απαντήσει θετικά. Για τον Δήμο Καβάλας καθοριστικό σημείο ως προς τη λειτουργία της Πολεοδομίας του είναι οι λίγοι υπάλληλοι να μην συνεχίσουν να μπαίνουν μέλη διαφόρων επιτροπών. Είναι κάτι που το επιδιώκει αφού για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους επιθυμεί να ασχολούνται μόνο με τη βασική τους εργασία, την έκδοση οικοδομικών αδειών.

 

Διαβάστε επίσης