• 24 Απριλίου 2024,

Πολλά ερωτήματα στη διοίκηση και απαντήσεις Δημάρχου, Αντιδημάρχων- Θα συνεχιστούν οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη

 Πολλά ερωτήματα στη διοίκηση και απαντήσεις Δημάρχου, Αντιδημάρχων- Θα συνεχιστούν οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη

Το απόγευμα και το βράδυ της Τρίτης συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

Και αυτή τη φορά η συνεδρίαση ήταν με τηλεδιάσκεψη. Δύο τουλάχιστον δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν η διαδικασία να επανέλθει σε δια ζώσης συνεδριάσεις.

Ζητήθηκε μάλιστα αυτό να γίνει άμεσα. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Πεφάνης απάντησε αρνητικά, θυμίζοντας ότι τα μέτρα που ισχύουν για την πρόληψη της πανδημίας δεν επιτρέπουν ακόμη δια ζώσης συνεδριάσεις.

Όπως είπε περιμένει την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για να επανέλθει η προηγούμενη διαδικασία των συνεδριάσεων. Στις ανακοινώσεις του πριν από την συζήτηση των θεμάτων ο Δήμαρχος είπε μία ακόμη φορά ότι συνεχίζει να συζητά με την ΕΤΑΔ για την Καλαμίτσα.

Προαναγγέλλοντας ευχάριστες εξελίξεις. Όπως είπε η διαχείριση θα περάσει στο Δήμο ενώ τα έσοδα από τη λειτουργία της ακτής -δηλαδή τα ενοίκια από τα καταστήματα- θα μοιράζονται 50-50. Εφόσον -είπε ο δήμαρχος- η διαχείριση περάσει στο Δήμο Καβάλας τότε η ακτή θα μπορεί να μπει σε πρόγραμμα. Εννοώντας ότι θα μπορούν να συντηρηθούν όλες οι εγκαταστάσεις της.

Ο κ. Μουριάδης ανακοίνωσε το ενδεχόμενο η Καβάλα να φιλοξενήσει ευρωπαϊκό κέντρο ερευνών προληπτικού ελέγχου και συντήρησης συστημάτων. Μία πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών. Ο Σωτήρης Λαζαρίδης που ήξερε φαίνεται το θέμα σχολίασε θετικά. Ζήτησε να μην χαθεί η ευκαιρία.

Αμέσως μετά το Δήμαρχο ο Χρήστος Ποτόλιας πρότεινε να παρθεί νέα απόφαση για τους πρώην απολυμένους του εργοστασίου των Λιπασμάτων.

Ο Νίκος Βογιατζιδης έκανε ενημέρωση επί των πρόσφατων εξελίξεων καθώς οι πρώην απολυμένοι ήταν στην Αθήνα.

Η ενημέρωση κατέληξε στη γνωστή υπόσχεσή του Υπουργού Εργασίας για παρέμβαση του στο θέμα. Τελικά ψήφισμα δεν εκδόθηκε καθώς οι παρατάξεις Μάκη Παπαδόπουλου και «Ανάσα» ήταν αρνητικές ενώ ο κ. Μουριάδης είπε ότι είναι προτιμότερο για το θέμα να υπάρξει αναμονή για τις πρωτοβουλίες του υπουργού. Ο Ηλίας Καλανταριδης ρώτησε τη διοίκηση για την ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου και την προετοιμασία για τα επόμενα δημοτικά τέλη.

Ο Θόδωρος Μουριάδης έκανε λόγο για υπαλλήλους που αρνούνται να συνεργαστούν με τη διοίκηση. Ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι πάντα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία συγκεκριμένων δημοτικών υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος μίλησε σε υψηλούς τόνους ασκώντας κριτική στους  Μουριάδη και Πεφάνη όσον αφορά τη ματαίωση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη.

Ρώτησε να μάθει τι γίνεται με το ατύχημα εργαζόμενου της καθαριότητας, γίνεται έρευνα του απάντησε ο κ. Μουριάδης, και έθεσε μία ακόμη φορά θέματα πάρκινγκ. Ο Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο το κλειστό πάρκινγκ της Δημοτικής Αγοράς να δοθεί σε ιδιώτη.

Εξετάζεται ποιο είναι το συμφέρον του Δήμου, είπε για την υπόθεση. Ο κ. Μουριάδης απέρριψε την κριτική του Παπαδόπουλου για τα θέματα όπως έργο βιοκλιματικής αλλαγής στην οδό Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού, ναυαγοσώστες, πάρκινγκ Ροδόπης και αεροπορικό σόου.

Μεταξύ του Μάκη Παπαδόπουλου και του Θόδωρου Μουριάδη υπήρξε ένταση. Ο Μάκης Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τον Θόδωρο Μουριάδη αποτυχημένο μηχανικό και ο Θόδωρος Μουριάδης το Μάκη Παπαδόπουλο αποτυχημένο επιχειρηματία.

Ο Βαγγέλης Παππάς απάντησε στην κριτική Μάκη Παπαδόπουλου για τη μη πραγματοποίηση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη λόγω της πανελλαδικής απεργίας. Έθεσε θέματα ανοικτού κολυμβητηρίου και του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς.

Ο Άρης Βέρρος είπε ότι ο ΤΑΡ χρησιμοποιεί ιδιοκτησία του Δήμου Καβάλας για να εξυπηρετείται στο βαλβιδοστάσιο του (περιοχή άνωθεν Χαλκερού). Ζήτησε να έχει ενημέρωση με τις εισηγήσεις κάθε φορά που συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ.

Ο Χρήστος Ποτόλιας χαρακτήρισε έκτρωμα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Είπε ότι οι όροι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας είναι απαράδεκτοι. Ρώτησε για την εξέλιξη του έργου στο 12ο Δημοτικό σχολείο καθώς όπως είπε η πρόσθετη μεταλλική κατασκευή που εγκαταστάθηκε περιορίζει την αυλή του σχολείου. Άσκησε κριτική για την παθητική στάση των τοπικών φορέων τώρα που κατασκευάζονται μετωπικά διόδια έξω από την Καβάλα.

Η Μαρία Φραντζεσκάκη αναρωτήθηκε γιατί δεν συνεδριάζει συχνά η επιτροπή κυκλοφοριακών θεμάτων του Δήμου. Έθεσε θέμα αδέσποτων σκυλιών και εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων. Δεν προβλήθηκε -είπε- το Ναυτικό Μουσείο μέσα από την εκπομπή της Δέσποινας Βανδή.

Η Αναστασία Ιωσηφίδου αναρωτήθηκε γιατί αργεί ο κανονισμός των λαϊκών αγορών αν και εγκρίθηκε από τα τοπικά συμβούλια.

Μίλησε για την Ροδόπη και τι ισχύει σήμερα με τη μίσθωση του χώρου. Ο Σωτήρης Λαζαρίδης ζήτησε να παραμείνει σε λειτουργία και μετά την πανδημία η λαϊκή αγορά της Καλαμίτσας. Ο Γιώργος Γουνελάς ζήτησε να υπάρξει αγορά κι άλλων απινιδωτών για τους αθλητικούς χώρους και εκπαίδευση των πολιτών σε αυτούς. Είπε επίσης ότι ο Δήμος Καβάλας πρέπει να περιμένει και να προετοιμαστεί για αύξηση των παιδιών που ασχολούνται με το τένις.

Να αξιοποιηθούν ζήτησε τα γήπεδα τένις του ΤΕΙ. Ο  Σωτήρης Σωτηριάδης είπε ότι στον περιβάλλοντα χώρο του «Ανθή Καραγιάννη» παρκάρουν επαγγελματικά οχήματα, εμποδίζοντας τις άλλες δραστηριότητες των πολιτών στην ίδια περιοχή.

Σχετικά με το αεροπορικό σόου, ερώτηση έκανε και η Αναστασία Ιωσηφίδου. Ο κ. Μουριάδης απάντησε σε υψηλούς τόνους για τον Πάνο Γεωργιάδη, είπε ότι «…πήρε το παιχνίδι του και πήγε να παίξει αλλού». Υπάρχουν και άλλοι -είπε ο δήμαρχος- που μπορούν να βοηθήσουν ώστε η Καβάλα να κρατήσει το αεροπορικό σόου. «Δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι» τόνισε.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία για την ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε επίτιμο δημότη Καβάλας. Αυτό θα γίνει την Παρασκευή 2 Ιουλίου όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Καβάλα και όπως φαίνεται θα εγκαινιάσει την ανακαινισμένη Μεγάλη Λέσχη.

Διαβάστε επίσης