• 18 Μαΐου 2024,

Πολλά και το μήνα Μάρτιο τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ν. Καβάλας

 Πολλά και το μήνα Μάρτιο τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ν. Καβάλας

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν και τον μήνα Μάρτιο του 2022 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στο Ν. Καβάλας.

Συγκεκριμένα ήταν 6.141, ελαφρώς λιγότερα από αυτά του Φεβρουαρίου (των 28 ημερών) που ήταν 6.350. Η κατάσταση αυτή είναι κατάσταση που ο Ν. Καβάλας ζούσε καθημερινά τον Μάρτιο με πολλά κρούσματα, τα οποία τον συγκεκριμένο μήνα δεν μειώθηκαν σχεδόν ποτέ.

Κι αν υπήρξε μια μείωση αφορούσε τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Αμέσως μετά η εικόνα επανέρχονταν στους μεγάλους αριθμούς. Τον Μάρτιο ο Νομός μας είχε τα περισσότερα κρούσματα στην ΑΜΘ, αρνητικό ρεκόρ που μόλις προ δύο ημερών κατάφερε να φθάσει και να ξεπεράσει ο Ν. Έβρου.

Στα πολλά κρούσματα του Μάρτη στο Ν. Καβάλας σίγουρα έπαιξε ρόλο η επίδοση της Θάσου. Αξιοπρόσεκτη επίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Θάσος είχε το αρνητικό της ρεκόρ για όλη την περίοδο της πανδημίας με 57 κρούσματα σε μία μέρα στις 15 Μαρτίου.

Ημερήσιο αρνητικό ρεκόρ του Ν. Καβάλας είναι πάντα αυτό της 5ης Γενάρη με 559 κρούσματα. Παρηγοριά του Ν. Καβάλας η ίδια συνολική εικόνα της χώρας, η οποία φυσικά και δεν βελτιώθηκε τον προηγούμενο μήνα. Υπήρξαν ωστόσο Νομοί όπως της Δράμας και ειδικά της Ροδόπης που αρκετές μέρες του Μάρτη παρουσίασαν διψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων.

Αν δούμε τους αριθμούς πιο αναλυτικά και με κρίσιμη ημερομηνία την 28 Δεκέμβρη του 2021 (όταν τα κρούσματα διπλασιάστηκαν στο Ν.Καβάλας) έχουμε τα εξής δεδομένα: Ιούλιος 2021 κρούσματα Ν. Καβάλας 259, Οκτώβρης του 2021 κρούσματα Ν. Καβάλας 1.537, Ιανουάριος 2022 κρούσματα Ν. Καβάλας 8.055 και Μάρτιος του 2022 κρούσματα Ν. Καβάλας 6.141.

Αν γυρίσουμε πιο πίσω τότε θα συναντήσουμε πολύ μικρά νούμερα όπως π.χ. τον Μάρτιο του 2020 (πρώτο μήνα της πανδημίας) με 4 μόνο κρούσματα και τον Μάρτιο του 2021 με 527 κρούσματα. Τελικά όσο περνά ο καιρός και συνεχίζει να επικρατεί η μετάλλαξη όμικρον (ή η όμικρον 2) τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και δεν μειώνονται.

Όλα αυτά ενώ μέτρα ισχύουν και τηρούνται κανονικά. Οι δε εμβολιασμένοι πολίτες πλέον είναι πάρα πολλοί. Σημειώνουμε φυσικά ότι τα πολλά κρούσματα σημαίνουν ήπιες νοσήσεις κι εκτός Νοσοκομείου. Προ 10ημέρου οι ασθενείς με κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 30 κι αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν λιγότεροι από 20.

Αλλά κι αυτά τα νούμερα ασθενών απέχουν πολύ από τα νέα κρούσματα του Μαρτίου. Άρα υπάρχουν θετικοί συμπολίτες που περνούν την συνήθως 5νθημερη περίοδο νόσησης στο σπίτι τους. Σε άλλους αριθμούς του Μάρτη τώρα: Ημέρα με τα λιγότερα κρούσματα στο Ν. Καβάλας ήταν η Κ. Δευτέρα. Τότε ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μόνο 57 νέα κρούσματα. Την Παρασκευή 11 Μάρτη στο Νοσοκομείο Καβάλας νοσηλεύονταν μόνο 14 ασθενείς. 12 στην κλινική και 2 στη ΜΕΘ.

Όλον τον Μάρτιο ο ΕΟΔΥ με συνεργεία του έκανε δωρεάν rapid τεστ σε εμβολιασμένους. Συνήθως και καθημερινώς σε Καβάλα- Χρυσούπολη- Πρίνο. Πιο σπάνια στο ΚΑΠΗ Ελευθερούπολης. Η Ελευθερούπολη «έδινε» τα λιγότερα θετικά τεστ. Η Χρυσούπολη συχνά ανταγωνίζονταν την Καβάλα σε σχέση με την προσέλευση πολιτών. Σχετικά με την κατάσταση στα σχολεία.

Ο Μάρτιος αρχικά είχε αρκετά κρούσματα μαθητών αλλά στην πορεία η κατάσταση βελτιώθηκε. Συνήθως κάθε Δευτέρα οι μαθητές κάνουν τα περισσότερα Rapid τεστ, στα σημεία που προαναφέραμε. Τον Μάρτιο τέλος η Π.Ε. Καβάλας μοίρασε αυξημένης προστασίας μάσκες στους εκπαιδευτικούς όλου του Νομού προκειμένου να στηρίξει την παρουσία τους στο μάθημα. Να τους προφυλάξει από τους θετικούς μαθητές τους.

Διαβάστε επίσης