Πολλές οι αιτίες των συχνών πνιγμών

 Πολλές οι αιτίες των συχνών πνιγμών

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας και ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ Καβάλας κλήθηκαν χθες να απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση, η οποία όπως φαίνεται δεν έχει συγκεκριμένη απάντηση. Γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να πνίγονται στις παραλίες τόσο του Νομού όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας; Τα πιο πρόσφατα περιστατικά σε Παληό και Καλαμίτσα. Καμιά 10αρια είναι οι πνιγμοί στο Νομό Καβάλας από την αρχή του Καλοκαιριού. Πολλοί; Ακόμη περισσότεροι σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο κ. Κροκίδης είπε στην εφημερίδα μας: «Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα. Ένα ερώτημα για το οποίο η επιστημονική κοινότητα δεν έχει απάντηση. Δεν είναι αιτία το ότι δεν γνωρίζουμε να κολυμπούμε. Είναι ένας συνδυασμός λόγων, μεταξύ των οποίων και παθολογικοί. Να ξέρετε ότι είναι πολλά τα περιστατικά παραλίγο πνιγμών. Χρειάζονται ακόμη περισσότεροι ναυαγοσώστες, με μεγαλύτερο ωράριο. Πρέπει να αναλυθούν σε βάθος, με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ και του Νοσοκομείου, όλα τα περιστατικά πνιγμών».

Ο Κώστας Τσιτσιλικάκης, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Καβάλας είπε:  «Οι ηλικιωμένοι υπερκτιμούν τις δυνάμεις τους. Ανοίγονται στη θάλασσα. Στη συνέχεια δεν έχουν το κουράγιο να γυρίσουν. Στα νεότερα άτομα κυριότερη αιτία είναι η κατανάλωση αλκοόλ ή το φαγητό πριν το μπάνιο. Πιο σπάνια τουρίστες που δεν γνωρίζουν τις περιοχές, παρασύρονται από ρεύματα. Οι πολίτες που βλέπουν κάποιον να πνίγεται πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην προσπάθεια διάσωσης του. Όταν ο κολυμβητής βρίσκεται στην ακτή αμέσως αρχίζουμε προσπάθειες ΚΑΡΠΑ. Όσοι φυσικά γνωρίζουν. Το σωματείο του ΕΚΑΒ Καβάλας πραγματοποιεί όσο πιο συχνά μπορεί και σεμινάρια και επίδειξη ΚΑΡΠΑ».

* Περισσότεροι από 180 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες από την αρχή του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με στοιχεία από το Λιμενικό Σώμα, ενώ ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν το μεσημέρι της Κυριακής .

Ένας 68χρονος ανασύρθηκε νεκρός από την θαλάσσια περιοχή της Γλυφάδας, όπου είχε πάει για μπάνιο. Νεκρός βρέθηκε επίσης ένας 71χρονος στην θαλάσσια περιοχή «Καλαμίτσα» της Καβάλας. Από την 1η Ιουνίου έχουν πεθάνει 142 Έλληνες και 40 αλλοδαποί σε όλη την επικράτεια. Τέσσερα ακόμα θύματα είναι άγνωστων στοιχείων. (Πηγή Αντένα) (Φωτογραφία αρχείου)

 

Διαβάστε επίσης