Πολύς κόσμος ήδη στην Παναγία

 Πολύς κόσμος ήδη στην Παναγία

Οι δημοτικοί υπάλληλοι εργάζονται πυρετωδώς σε διάφορα σημεία της συνοικίας της Παναγίας, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στα περίπτερα του cosmopolis, στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου και στην πλατεία μπροστά από το άγαλμα του Μεχμέτ Αλί.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, λίγες μόνο μέρες από την έναρξη του φετινού cosmopolis, ο κόσμος στη συνοικία της Παναγίας είναι ήδη αρκετός. Πρόκειται για τουρίστες που ανεβαίνουν με τα πόδια στη συνοικία, χωρίς ίσως να γνωρίζουν οι περισσότεροι τις επικείμενες εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Η συνοικία της Παναγίας μέσω των χρωματιστών περιπτέρων φαίνεται να γιορτάζει ήδη τις εκδηλώσεις του cosmopolis, καθώς σιγά – σιγά όλα όσα πρόκειται να συμβούν στην Παναγία από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή το βράδυ, φαίνονται ξεκάθαρα στον επισκέπτη, τον ενημερώνουν κατάλληλα για το τι πρόκειται να συμβεί.

Η Δημωφέλεια πέραν των οργανωτικών εργασιών που παρακολουθεί κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι, από το Δημαρχείο, από τα ξενοδοχεία κι από το τουριστικό περίπτερο το γνωστό κι απαραίτητο έντυπο με τις εκδηλώσεις του cosmopolis. Εύχρηστο κι αναλυτικό κάνει γνωστές όλες τις εκδηλώσεις, είτε ημερολογιακά κι ανά ώρα, είτε κι ανά κατηγορία.

Στην κατηγορία των cosmoγεύσεων διαβάζουμε ότι η κουζίνα του cosmopolis θα παρασκευάσει φαγητά από την Αρμενία, στηριγμένο στο κοτόπουλο, την πράσινη πιπεριά, τις ντομάτες και κρεμύδια, από το Μεξικό, φύλλα μπανάνας, χοιρινό κρέας κ.λ.π., από το Περού, ένα ειδικό ριζότο, από την Κροατία με βάση τα φιλέτα χοιρινά, από κοτόπουλα ή μοσχαρίσια.

Πολλές είναι επίσης οι ταινίες που θα προβληθούν στο θεατράκι του Μεχμέτ Αλί κάθε βράδυ στις 10.30. Ενώ το παιδοcosmopolis έχει το δικό του πρόγραμμα, που κάθε μέρα με ελεύθερη είσοδο, ξεκινά στις 7 το απόγευμα.

Θα υπάρχει η μασκότ του παιδοcosmopolis, κουκλοθέατρο, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, cosmoεργαστήρια για τους μικρούς δημιουργούς. Θα υπάρχουν επίσης παραμύθια, face…painting, ακόμη και θέατρο σκιών του Οδυσσέα Κανλή.

Πολλά είναι επίσης τα cosmoδρώμενα, η cosmoτεχνολογία, τα cosmoματσούνια, η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Μακρή, έκθεση φωτογραφίας του Οργανισμού Κόσμος χωρίς πολέμους και βία, εκδήλωση cosmoμαγειρεμάτων με τους γνωστούς από την τηλεόραση Στάθη Παναγιωτόπουλο και Δημήτρη Σταρόβα, ακόμη και cosmoποίηση εκδήλωση που θα πλαισιώσει μουσικά το Δημοτικό Ωδείο.

Φέτος οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που μετέχουν στο cosmopolis είναι περισσότερες απ΄ ότι συνήθως. Πρόκειται για τον φορέα διαχείρισης δέλτα του Νέστου, Βιστωνίδας, Ισμαρίδας, την WWF Ελλάς, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, Βορείων Σποράδων, την Κιβωτό του Κόσμου, την οργάνωση Πράξις, Κόσμος χωρίς πολέμους και βία, Οικουμενικό εργαστήριο προσφύγων, Χαμόγελο του παιδιού και φυσικά η τοπική οργάνωση ΠΝΟΗ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ cosmopolis, αύριο Πέμπτη 20 Ιουλίου, ημέρα έναρξής του, αναφέρει τα εξής:

19.00 ΧΑΛΚΟMANIACS: Μπάντα πνευστών (δρόμοι Παλιάς Πόλης).

19.00 Cosmoεικόνες: Έκθεση φωτογραφίας σκηνής από το εργαστήριο του Βασίλη Μακρή (Παλιά Μουσική – Χαλήλ Μπέη), Έκθεση φωτογραφίας «Ειρήνη είναι…» (5ο Γυμνάσιο).

19.00 Παιδοcosmopolis: Παιχνίδι με τις μασκότ του Παιδοcosmopolis (Θ. Πουλίδου – χώρος υποδοχής). Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού (Πάρκο Χαλήλ Μπέη), Face painting (Πάρκο Χαλήλ Μπέη). Εργαστήρια κατασκευής «Οι μικροί δημιουργοί» (7ο Δημ. Σχολείο).

19.30 Λειτουργία περιπτέρων (Θ. Πουλίδου).

20.00 Cosmoτεχνολογία. Διαδραστικό τραπέζι συνταγών (Παλιά Μουσική – Χαλήλ Μπέη).

21.00 Τελετή έναρξης – Cosmoχώροι (Πλατεία Μ.Αλή).

21.30 Παιδοcosmopolis: Θέατρο ποδιών «Μια φορά κι έναν καιρό… 2 πόδια» (1ο Δημ. Σχολείο).

21.30 Cosmoγεύσεις: Sharovi/Αρμενία (Θ. Πουλίδου).

21.30 Cosmoματζούνια: Κοκτέιλ με τοπικά βότανα (30 βήματα πριν το Φρούριο).

21.30 Cosmoσυναυλίες: Kultur Shock – Koza Mostra (Φρούριο).

22.30 Cosmoταινία: Αραράτ / Αρμενία (Θεατράκι Μ.Αλή).

 

Διαβάστε επίσης