• 17 Μαΐου 2024,

Η σιγουριά της υδροφόρας

 Η σιγουριά της υδροφόρας

Η υδροφόρα της ΔΕΥΑΚ θα αναλάβει να λύσει το πρόβλημα λειψυδρίας στην Π. Καβάλα και στις Κορυφές, όπως χθες παραδέχθηκαν τόσο η δημοτική επιχείρηση όσο και οι πρόεδροι των δύο δημοτικών ενοτήτων. Θα γεμίζει νερό από το Νέο Ζυγό και θα το μεταφέρει στην Π. Καβάλα (ή στις Κορυφές). Την προηγούμενη εβδομάδα με την αυξημένη ζήτηση (υπερκατανάλωση κατά τη ΔΕΥΑΚ) και τη ζέστη, η υδροφόρα έκανε μέχρι και 5 δρομολόγια την ημέρα προς τα δύο χωριά! Ευτυχώς το συγκεκριμένο όχημα δεν έχει άλλες σοβαρότερες υποχρεώσεις κι έτσι θα είναι συνεχώς διαθέσιμο.

ΔΕΥΑΚ: Το πρόβλημα αφορά υπερκατανάλωση

Εδώ κι έναν περίπου μήνα η ΔΕΥΑ Καβάλας προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα έλλειψης νερού στην Παλιά Καβάλα και τις Κορυφές. Προσπάθησε από την άνοιξη, από το προηγούμενο χειμώνα, αλλά η γεώτρηση που η ίδια διαφήμισε δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Κατά τη δημοτική επιχείρηση το πρόβλημα στα δύο χωριά, την Παλιά Καβάλα και τις Κορυφές οφείλεται στην υπερκατανάλωση, η οποία είναι το ίδιο ενοχλητική και υπαρκτή και στην Παλιά Καβάλα και στις Κορυφές κι αν την ερευνήσει κάποιος ακόμη πιο αναλυτικά, θα διαπιστώσει ότι οφείλεται στους μπαχτσέδες και τις αγροτικές καλλιέργειες που υπάρχουν μπροστά στα σπίτια των δύο χωριών, αλλά και στην ορεινή περιοχή των δύο δημοτικών ενοτήτων.

Η ΔΕΥΑΚ διαθέτει ήδη για τη μεταφορά νερού την υδροφόρα ιδιοκτησίας της, που σε κάθε δρομολόγιο μπορεί να μεταφέρει δώδεκα τόνους νερό. Αυτή γεμίζει από συγκεκριμένο σημείο στο νέο Ζυγό. Λόγω των αυξημένων αναγκών και των διαμαρτυριών των πολιτών και των Κορυφών και της Παλιάς Καβάλας, το περασμένο Σάββατο για παράδειγμα η υδροφόρα ανεβοκατέβηκε πέντε φορές στα προαναφερθέντα χωριά.

Όπως φαίνεται μέχρι τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου κι όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση στην Παλιά Καβάλα τη Δευτέρα το μεσημέρι, η συγκεκριμένη υδροφόρα θα δεσμευτεί από την ΔΕΥΑΚ μόνο για να λύσει το πρόβλημα των δύο χωριών.

Άλλωστε η υποχρέωση της πέραν της προαναφερθείσας είναι να μεταφέρει νερό γι΄ αντίστοιχες ανάγκες στο ύψωμα Βασιλάκη.

Δρομολόγια με υδροφόρα για το πρόβλημα της λειψυδρίας

Το πρόβλημα της λειψυδρίας στα δημοτικά διαμερίσματα της Παλιάς Καβάλας και τον Κορυφών συζητήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν και αποφασίστηκε να ανεβαίνει συχνότερη η υδροφόρα του δήμου προκειμένου να γεμίζει η δεξαμενή η οποία υδροδοτεί και τα δύο χωριά. Μέχρι στιγμής η υδροφόρα έκανε κάποια δρομολόγια τα οποία όμως ήταν λιγότερα από όσα απαιτούνταν με αποτέλεσμα η έλλειψη του νερού να είναι έντονη. Τον αυξημένο αριθμό των ημερήσιων δρομολογίων θα καθορίσει η ΔΕΥΑΚ ως η πλέον αρμόδια υπηρεσία, που θα διανύει μικρότερη απόσταση ενισχύοντας το νερό των πηγών στην έξοδο της Παλιάς Καβάλας.

Όπως μας εξήγησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗ, η Νικολέτα Παπαδοπούλου πρόεδρος τοπικού συμβουλίου Κορυφών, οι καλοκαιρινές ανάγκες του χωριού σε νερό αυξάνονται λόγω της αύξησης του αριθμού των κατοίκων – παραθεριστών. Ανάλογη αύξηση πληθυσμού φυσικά παρατηρείται και στο δημοτικό διαμέρισμα της Παλιάς Καβάλας. Η κ. Παπαδοπούλου μετέφερε το αίτημα των συγχωριανών της, να δοθεί επιτέλους μια οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης αφού διαφαίνεται ότι μελλοντικά η λειψυδρία θα ενταθεί περαιτέρω.

Επίλυση θα υπάρξει μέσω γεωτρήσεως. Κάτι παρόμοιο έχει ήδη γίνει μεταξύ Κορυφών και Λυκόστομου που όμως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, όπως ευελπιστούσε η ΔΕΥΑΚ. Πρόταση κατατέθηκε και για μία ακόμη γεώτρηση μεταξύ Χαλκερού και Παλιάς Καβάλας. Οποιαδήποτε παρόμοια κίνηση πάντως θα πρέπει να υπολογίζεται για την επόμενη χρονιά. Για τη φετινή χρονιά όμως φαίνεται πως μια υδροφόρα του δήμου θα πρέπει να είναι μονίμως διαθέσιμη ώστε να καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησης των δύο δημοτικών διαμερισμάτων. Πλήθος ήταν τα παράπονα που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα η κ. Παπαδοπούλου που σαφώς και δεν μπορούσε να δώσει λύση, αφού μόνη αρμόδια για το θέμα ήταν η ΔΕΥΑΚ.

Για την επίσκεψη που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στην Παλιά Καβάλα η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Νίκο Ξανθόπουλο, μας ενημέρωσε ραδιοφωνικά ο Θωμάς Μπαζάκος πρόεδρος τοπικού συμβουλίου Παλιάς Καβάλας. Η δημοτική αρχή υποσχέθηκε στους κατοίκους των δύο δημοτικών διαμερισμάτων ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας θα διευθετηθεί μέσω πολλαπλών δρομολογίων της υδροφόρας του δήμου σε ημερήσια βάση. Δύο – τρία δρομολόγια πραγματοποιούσε μεν η υδροφόρα έως σήμερα, αλλά στο εξής οι ποσότητες θα ενισχύουν τα αποθέματα της δεξαμενής στην Παλιά Καβάλα, από όπου θα υδροδοτείται και το δίκτυο των Κορυφών.

Το τεράστιο φετινό πρόβλημα οφείλεται στην παρατεταμένη ανομβρία, διευκρίνισε ο κ. Μπαζάκος. Παρόμοιο πρόβλημα είχε να εμφανιστεί από την περίοδο 1993 – 1994. Μια οριστικότερη λύση βεβαίως θα επιδιωχθεί μέσω γεωτρήσεως από την οποία θα αντλούνται επαρκείς ποσότητες νερού που θα καλύπτουν τις ανάγκες των δύο δημοτικών διαμερισμάτων. Φοβερά ήταν τα παράπονα που δέχθηκε το περασμένο διάστημα ο κ. Μπαζάκος από τους συγχωριανούς του, γεγονός που τον ανάγκασε να πιέσει με τη σειρά του τη διοίκηση του δήμου προκειμένου να εξασφαλισθεί άμεση λύση.

Διαβάστε επίσης