Dark Mode Light Mode
Σε βίντεο η θλιβερή ιστορία του Σανατορίου
Πορεία μνήμης για τα 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Καβαλιωτών Εβραίων από τους μαθητές της Γ’ τάξης του 4ου Γυμνασίου
Φωτισμός led στον κεντρικό δρόμο της Κηπούπολης (φωτογραφίες)

Πορεία μνήμης για τα 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Καβαλιωτών Εβραίων από τους μαθητές της Γ’ τάξης του 4ου Γυμνασίου

Τιμώντας τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα και την εξόντωση των Καβαλιωτών Εβραίων στην Τρεμπλίνκα οι  μαθητές της Γ΄τάξης του 4ου Γυμνασίου Καβάλας [Ζουμπουλακείου] πραγματοποίησαν μια ιστορική πορεία μνήμης στην πόλη μας.

Στα πλαίσια αυτής της πορείας αρχικά σταμάτησαν στο κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας όπου στο παρελθόν  βρίσκονταν το σχολείο της Ισραηλιτικής κοινότητας Καβάλας και έμαθαν την ιστορία της λειτουργίας του σχολείου.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος όπου άκουσαν για την συγκέντρωση των 1484 Καβαλιωτών Εβραίων στο χώρο της εκεί ευρισκόμενης κατά το παρελθόν καπναποθήκης της COMMERCIAL και την μεταφορά τους μέσω Δράμας, Βουλγαρίας και Βιέννης στην Πολωνία όπου και τελικά εξοντώθηκαν.

Τελικός σταθμός αυτής της επίσκεψης ήταν το ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης όπου φιλοξενείται έκθεση φωτογραφιών  από στρατόπεδα συγκέντρωσης την οποία επιμελήθηκαν ο Υποψ. Διδ. Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ κ. Νίκος Κοσμίδης και ο κ. Χαράλαμπος Αιτσίδης.

Ο κ. Κοσμίδης με τον γλαφυρό του λόγο μας δίδαξε, μας ταξίδεψε, μας συγκίνησε , μας προβλημάτισε. Η έκθεση ”Χώροι μνήμης, τόποι μαρτυρίου” αποτυπώνει με έναν μοναδικό τρόπο χώρους μνήμης του Β΄Παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα [στρατιωτ. κοιμητήρια, πεδία μαχών, χώρους μαρτυρίου και μνημεία], οι οποίοι διασώζουν την ιστορία των χαρακωμάτων, της βίας του πολέμου και του Ολοκαυτώματος.

Βασικός σκοπός αυτής της πορείας μνήμης ήταν η απόδοση της οφειλόμενης τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν στην Τρεμπλίνκα καθώς και η γνωστοποίηση των γεγονότων εκείνης της περιόδου. Επιπλέον η απόκτηση γνώσης και ενημέρωσης των μαθητών μας αφενός μεν για τις σημαντικές πτυχές της ιστορίας της Καβάλας και αφετέρου τις αρνητικές  συνέπειες που μπορούν να επιφέρουν στην ανθρωπότητα οι φασιστικές – ναζιστικές αντιλήψεις.

Τέλος συγχαίρουμε και τους 5 μαθητές μας των οποίων τα γραπτά δοκίμια με θέμα  ” Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Καβάλας ” μετά το σχετικό διαγωνισμό του Δήμου Καβάλας αξιολογήθηκαν μέσα στα 10 καλύτερα  από όλα τα σχολεία της πόλης μας.

Μάλιστα η πρώτη καλύτερη έκθεση γράφτηκε από μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου του σχολείου. Η βράβευση θα γίνει σε ειδική εκδήλωση του Δήμου στην κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

4ο Γυμνάσιο Καβάλας [Ζουμπουλάκειο]

Προηγούμενο άρθρο

Σε βίντεο η θλιβερή ιστορία του Σανατορίου

Επόμενο άρθρο

Φωτισμός led στον κεντρικό δρόμο της Κηπούπολης (φωτογραφίες)