Πώς θα συντηρήσετε το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σας

 Πώς θα συντηρήσετε το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σας

Τη ζεστή αυτή εποχή του καλοκαιριού, το A/C αποδεικνύεται σωτήριο για τις ώρες που περνάτε μέσα στο αυτοκίνητο. Προκειμένου να λειτουργεί καλά και να μπορείτε να απολαύσετε τη χρήση του εγκαίρως όταν αυξηθεί η θερμοκρασία, η συντήρησή του είναι απαραίτητη. Ας δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη χρήση του κλιματιστικού στο αυτοκίνητό σας, καθώς και για τη συντήρησή του.

Το σύστημα  A/C αποτελεί μία απλή κατασκευή, η οποία χρησιμοποιεί το σύστημα θέρμανσης και αερισμού της καμπίνας για να στείλει τον αέρα που προηγουμένως έχει ψύξει με τον ειδικό μηχανισμό του. Λειτουργεί πολύ εύκολα, απλά με το πάτημα ενός κουμπιού και δεν έχει ιδιαίτερα αυξημένο κόστος. Η λειτουργία του εκτελείται σταθερά με την ίδια ένταση και αντλώντας ενέργεια από τον κινητήρα.

Μία από τις πιο συχνές βλάβες που μπορεί να αντιμετωπίσετε με το κλιματιστικό σας είναι η έλλειψη του αερίου φρέον. Ακόμα, ενδέχεται το αέριο αυτό να έχει διαρροή και έτσι να μειωθεί η απόδοση του κλιματιστικού. Η διαρροή προέρχεται συνήθως από τις σωληνώσεις, από τον εξαερωτήρα ή από το ψυγείο. Υπάρχει ακόμα η περίπτωση να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τη βαλβίδα του εξαερωτήρα, με αποτέλεσμα να έχετε μειωμένη ή πλήρη έλλειψη απόδοσης του κλιματιστικού σας, καθώς η βαλβίδα δε μπορεί να διατηρήσει σταθερή την πίεση του φρέον μέσα στο κύκλωμα. Η πιο απλή βλάβη, η οποία θα σας κοστίσει όμως τη λειτουργία του κλιματιστικού σας, είναι να έχει υποστεί ζημιάο διακόπτης που ενεργοποιεί τον κλιματισμό. Εάν το ηλεκτρικό αυτό κύκλωμα έχει βλάβη, τότε δε θα ενεργοποιηθεί ο μηχανικός συμπιεστής. Η βλάβη ,τέλος,  με το πιο μικρό κόστος επισκευής είναι να έχει σπάσει το λουρί το οποίο δίνει κίνηση, εκτός των άλλων, στο μηχανικό συμπιεστή του κλιματιστικού.

Για την καλή λειτουργία του κλιματιστικού σας είναι απαραίτητη η σωστή συντήρησή του όλο το χρόνο. Έτσι, θα πρέπει να τοποθετήσετε φίλτρα εισαγωγής αέρα καθώς και φίλτρα καμπίνας  ενεργού άνθρακα, προκειμένου να εμποδίσετε την εισαγωγή σκόνης, γύρης και διάφορων άλλων ουσιών στην καμπίνα του αυτοκινήτου σας. Τα φίλτρα αυτά αποτρέπουν παράλληλα την εμφάνιση δυσάρεστων οσμών. Θα πρέπει να τα διατηρείτε πάντα καθαρά και να ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την καλή λειτουργία τους.

Το ψυκτικό υγρό, το οποίο οι περισσότεροι γνωρίζουν ως φρέον, και η στάθμη στην οποία αυτό βρίσκεται, ορίζουν την απόδοση της ψύξης του κλιματιστικού. Εάν υπάρχει διαρροή σε κάποιο από τα σωληνάκια του, αυτό συνεπάγεται και τη μειωμένη απόδοση της λειτουργίας του. Παράλληλα με τα παραπάνω, θα πρέπει να τοποθετείτε λιπαντικό στα συστήματα λίπανσης του κομπρέσορα κλιματισμού, προκειμένου αυτός να λειτουργεί σωστά.

Εάν κάνετε όλα τα παραπάνω και πάλι αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με το A/Cτου αυτοκινήτου σας, μην ανησυχήσετε.

Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που θα σας προτείνουν οι ειδικοί, θα σας βοηθήσουν με οποιαδήποτε βλάβη προκύψει.

Διαβάστε επίσης