Ποσό άνω των 300.000 ευρώ ζητά από το κράτος ο Δήμος Καβάλας – Πρόκειται για έξοδα του 2016, την περίοδο των αφίξεων των προσφύγων

 Ποσό άνω των 300.000 ευρώ ζητά από το κράτος ο Δήμος Καβάλας – Πρόκειται για έξοδα του 2016, την περίοδο των αφίξεων των προσφύγων

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα εισήχθη ως έκτακτο θέμα αλλά τελικά αποσύρθηκε. Ήταν η συζήτηση για τον ΤΑΡ τέτοια (μακρά σε χρόνο), που ανάγκασε τη διοίκηση να αναβάλει για αργότερα τη νέα συζήτηση για τα ζητήματα των προσφύγων. Αυτών που εξυπηρετήθηκαν στην πόλη μας το 2016, αυτών που παραμένουν στη δομή του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Πρόθεση του Δήμου Καβάλας είναι α)να επικαιροποιήσει την απόφαση για όσους πρόσφυγες βρίσκονται στο στρατόπεδο β)να προλάβει πρόθεση του κράτους να τους αυξήσει γ) να ζητήσει αποζημίωση για τα έξοδα που έκανε το 2016.

Επειδή το θέμα δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μπορούμε να γνωρίζουμε μόνο κάποιες πληροφορίες σχετικά με όσα έχει κατά νου ο Δήμος. Έχουμε και λέμε: 1) Υπάρχουν πληροφορίες για αύξηση των προσφύγων στο στρατόπεδο, με ανακαίνιση κι άλλων κτιρίων αυτού. Οι δημοτικές αυτές πληροφορίες υπάρχουν ως φήμη. Είναι αόριστες. Σήμερα δεν γίνεται καμία εργασία ανακαίνισης κτιρίων. Όσο για τον αριθμό των φιλοξενούμενων προσφύγων, σήμερα είναι 400 λόγω αποχώρησης 8 που επανασυνδέθηκαν στην Ευρώπη με συγγενικά τους πρόσωπα. 2) Στο «Ασημακοπούλου» υπάρχουν κτίρια που θα μπορούσαν να ανακαινιστούν. Αυτά βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Αν αποφασιστεί να φιλοξενήσουν πρόσφυγες χρειάζεται χρόνος και χρήμα για να ετοιμαστούν. 3) Η κατάσταση στη δομή είναι ήσυχη (δεν σημειώνονται επεισόδια) ενώ ο Δήμος επαναφέρει το αίτημα αξιοποίησης όλου του στρατοπέδου. Αναρωτιέται, πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν στον χώρο παραμένει η δομή; 4) Ο Δήμος Καβάλας μετά από αρκετή αλληλογραφία με το δημόσιο, αποφάσισε να διεκδικήσει ποσό άνω των 300.000 ευρώ για τα έξοδα που έκανε αρχές του 2016. Διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία και παραστατικά για το τι ξόδεψε και για ποιόν λόγο. Τα περισσότερα χρήματα ξοδεύτηκαν στη σίτιση των προσφύγων, εκείνη την περίοδο ήταν περισσότεροι από 1.000 στην Καβάλα.

Την Άνοιξη φέτος οι προβλέψεις ήταν απαισιόδοξες για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Οι ροές αυξάνονταν συνεχώς. Και στον Έβρο και στα νησιά. Στο μεταξύ τα δεδομένα άλλαξαν. Οι πρόσφυγες μοιάζουν να προτιμούν την Ισπανία, την Ιταλία και μετά τη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης