Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα,το μήνυμα της Κυριακάτικης ημερίδας Δήμου Καβάλας- IHRA

 Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα,το μήνυμα της Κυριακάτικης ημερίδας Δήμου Καβάλας- IHRA

Η πόλη μας φιλοξενεί την Κυριακή το πρωί στην αίθουσα του αρχαιολογικού μουσείου ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Αφιέρωμα στη μνήμη των Εβραίων από την κατεχόμενη Ανατολική Μακεδονία». Πρόκειται για πρωτοβουλία του οργανισμού «Διεθνής Συμμαχία στη μνήμη του ολοκαυτώματος» (IHRA) και της πρεσβείας της Ελβετίας στην Αθήνα. Η ίδια χώρα έχει αυτό το διάστημα την προεδρία του οργανισμού. Την εκδήλωση αναμένεται να παρακολουθήσουν διπλωμάτες από 30 χώρες. Θα είναι εδώ από αύριο ως και τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης ο Δήμος Καβάλας (συμμετέχει δυναμικά στη διοργάνωση της) θα τιμήσει τη μνήμη και το έργο δύο φιλελλήνων, των αδελφών Charles και  Herman Spierer για τη πολυσήμαντη προσφορά τους στην πόλη και τους πρόσφυγες του 1922 που εγκαταστάθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία. Ειδικότερα στην εκδήλωση θα παραστούν δύο εγγόνια του ενός εκ των δύο, που ζουν στη Γενεύη. Στην ιδιοκτησία τους ήταν καπναποθήκες στην περιοχή πίσω από το ΕΥΚ ενώ δική τους ήταν η καπναποθήκη της Δράμας που πρόσφατα μετατράπηκε σε ξενοδοχείο.

Στη συνέντευξη τύπου η κ. Δήμαρχος μεταξύ άλλων είπε: «Το πρώτο σκέλος της εκδήλωσης αφορά τις εργασίες της ημερίδας. Το δεύτερο αφορά την απόδοση τιμής σε δύο Ελβετούς φιλέλληνες εβραϊκής καταγωγής. Δύο άνθρωποι τους οποίους ο ίδιος ο μακαριστός Μητροπολίτης Σμύρνης , ο εθνομάρτυρας Χρυσόστομος, αποκαλούσε μεγάλους ευεργέτες. Στη γενιά μου ξέραμε για το Ολοκαύτωμα, ένα σωρό νέα παιδιά μεγάλωσαν διαβάζοντας το βιβλίο Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ. Δυστυχώς με τα χρόνια που περνούν λιγότερα παιδιά μαθαίνουν για το Ολοκαύτωμα. Στόχος όλων είναι να μην ξαναγίνει».

Ο πρέσβης της Ελβετίας στην Αθήνα κ. Hans Rudolf Hodel που παρέστη στη συνέντευξη τύπου, τόνισε: « Έχω έρθει στην Καβάλα μία ακόμη φορά για την προετοιμασία της εκδήλωσης. Σήμερα που είμαι πάλι εδώ είναι σα να επιστρέφω σπίτι μου. Στη συμμαχία των χωρών στη μνήμη του Ολοκαυτώματος συμμετέχουν χώρες (περίπου 30, συνεχώς αυξάνονται) που δέχονται στην εκπαίδευση τους να γίνεται ενημέρωση της νέας γενιάς για το Ολοκαύτωμα. Είναι παράδοση για την Ελλάδα αυτή η ετήσια εκδήλωση που φέτος γίνεται στην Καβάλα. Δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε η βοήθεια του Δήμου Καβάλας».

Διαβάστε επίσης