cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα. keybank login

«Πράσινες κηλίδες στη θάλασσα της Καβάλας», κείμενο του Δρ Σωτήρη Ορφανίδη

 «Πράσινες κηλίδες στη θάλασσα της Καβάλας», κείμενο του Δρ Σωτήρη Ορφανίδη

Το υδρόβιο φυτό με λατινικό όνομα Lemna minor και κοινό όνομα «φακή του νερού» είναι ένα από τα μικρότερα ανθοφόρα φυτά στον κόσμο και απαντάται σε διάφορα στάσιμα νερά, ρυάκια και υγρά εδάφη.

Πρόκειται για ένα ακίνδυνο είδος που χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή για διάφορα ζώα, όπως χήνες, πάπιες, ψάρια και γαρίδες. Επίσης, το είδος L. minor μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοφίλτρο για την απομάκρυνση θρεπτικών συστατικών, όπως ο φώσφορος και το άζωτο, από υγρά λύματα.

Επειδή το είδος ευδοκιμεί σε γλυκά νερά με χαμηλή συγκέντρωση αλατιού, στην προκειμένη περίπτωση, μάλλον μεταφέρθηκε «κατά λάθος» στη θάλασσα μέσω ξεπλύματος εδαφών από το νερό του Ποταμού Νέστου, το οποίο χρησιμοποιείται για άρδευση αυτή την εποχή στον Κάμπο της Χρυσούπολης.

Για τη συνέχεια προβλέπεται θάνατος και επικάθιση της βιομάζας του φυτού στον πυθμένα της θάλασσας. Τέτοια και άλλα παραδείγματα δείχνουν τη σημασία της γνώσης της τοπικής βιοποικιλότητας και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την περιοχή από τη συνεργασία τοπικών φορέων και ερευνητικών κέντρων για τη βέλτιστη αξιοποίηση των φυσικών πόρων, στο πλαίσιο της κυκλικής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Τις φωτογραφίες προσέφεραν οι συνεργάτες κα Άννα Αργύρη και Δρ Βασίλης Παπαθανασίου.

Με εκτίμηση,

Δρ Σωτήρης Ορφανίδης, Διευθυντής Ερευνών

Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)

23 Μαΐου 2025

Διαβάστε επίσης