• 22 Μαΐου 2024,

Προχωράει η διαδικασία παραχώρησης του «Φίλιππος Β’»

 Προχωράει η διαδικασία παραχώρησης του «Φίλιππος Β’»

Έχει ήδη γίνει γνωστό ότι αμερικανικές εταιρίες ενδιαφέρονται για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.
Η Καθημερινή της Κυριακής (που κυκλοφόρησε Σάββατο 15 Αυγούστου), επανέρχεται στο θέμα με σχετικό άρθρο του δημοσιογράφου Ηλία Γ. Μπέλλου ο οποίος σε σχέση με το λιμάνι της Καβάλας αναφέρει τα εξής:
«…Σημαντικό όμως είναι και το ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Καβάλας. Τις διαδικασίες για την παραχώρηση των τριών λιμένων (Σ.Σ. εννοεί και της Αλεξανδρούπολης), ξεκίνησε το ΤΑΙΠΕΔ στις 17 Ιουλίου δημοσιεύοντας στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και καταληκτική ημερομηνία για την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η 2α Οκτωβρίου. Στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας παραχωρείται το 67% των οργανισμών λιμένων ενώ στην Καβάλα ο διαγωνισμός αφορά την υποπαραχώρηση του δικαιώματος χρήσης συντήρησης λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του Λιμένα Φίλιππος Β’. Οι τρεις διαγωνισμοί τρέχουν ταυτόχρονα και προβλέπουν ταυτόσημες προθεσμίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά και υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε οποιονδήποτε θέλει να αποκτήσει δύο ή και περισσότερα εκ των τριών περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ να μπορεί να το επιχειρήσει στο διαγωνισμό για το 67% του οργανισμού λιμένος Αλεξανδρούπολης όπως και για την παραχώρηση του προβλήτα Φίλιππος Β’ στην Καβάλα, αναμένεται να κατέβουν τουλάχιστον δύο αμερικανικά σχήματα αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες της Καθημερινής.
Αν και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα σχήματα τα οποία θα κατέβουν στο διαγωνισμό για την Αλεξανδρούπολη αλλά και για την Καβάλα, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δείχνουν την εδρεύουσα στις ΗΠΑ ONIX γνωστή από την εξαγορά των ναυπηγείων στο Nεώριο της Σύρου και την εν εξελίξει επιχείρηση απόκτησης του ελέγχου των ναυπηγείων Ελευσίνας διαμέσου του Πτωχευτικού δικαίου αλλά και την Black Summit Financial Group ως ενδιαφερόμενες. Όμως πάγιως ακούγονται στην αγορά ως ενδιαφερόμενοι για την Αλεξανδρούπολη είτε κατά μόνας είτε με συμμετοχή σε σχήμα τρίτων και οι όμιλοι Δ. Κοπελούζου και Δ. Μελισσανίδη που έχουν ήδη δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή.
Επιπλέον οψίμως, ακούγεται χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται και το ενδιαφέρον κάποιος εκ των ενδιαφερομένων να συμπράξει με τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης για να λειτουργήσει ο τελευταίος ως port oparetor. H ύπαρξη εμπειρίας operator είναι προϋπόθεση στο σχετικό διαγωνισμό. Πληροφορίες φέρουν και τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης ως δυνητικό διεκδικητή και της Καβάλας…»

Διαβάστε επίσης