• 14 Μαΐου 2024,

Προς εκπόνηση των μελετών για το νέο κλειστό γυμναστήριο στο Περιγιάλι

 Προς εκπόνηση των μελετών για το νέο κλειστό γυμναστήριο στο Περιγιάλι

Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας γίνεται με τηλεδιάσκεψη λόγω των μέτρων πρόληψης κορωνοϊού, μοιάζει με τις πολλές προηγούμενες.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάθε Δευτέρα το τελευταίο διάστημα, με μία συνήθως μικρή ημερήσια διάταξη. Η οποία δεν έχει και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι πρόσφατες συνεδριάσεις αξιοποιήθηκαν από την αντιπολίτευση για να τεθούν διάφορα ερωτήματα προς την πλευρά της Διοίκησης. Αυτό αναμένεται να γίνει και σήμερα αν και είναι πρόσφατη η ίδια διαδικασία της συνεδρίασης την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν κάποια θέματα με ενδιαφέρον, όπως το αίτημα του αναδόχου που ζητά παράταση για την κατασκευή του τοιχίου μπροστά από το παλιό νοσοκομείο μέχρι τις 23 Μαΐου.

Η υπηρεσία συμφωνεί. Η παράταση φαίνεται ότι θα δοθεί αλλά για γραφειοκρατικούς και μόνο λόγους. Το έργο εξελίσσεται πολύ γρήγορα και κατά γενική ομολογία θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο. Παρόλα αυτά και για κάθε ενδεχόμενο ο ανάδοχος θα είναι «καλυμμένος» έχοντας γραφειοκρατική προθεσμία μέχρι τις 23 Μαΐου.

Ολοκληρώθηκε η περιβόητη ερευνητική γεωθερμική γεώτρηση πολύ κοντά στο κλειστό κολυμβητήριο. Συγκροτείται επιτροπή για την προσωρινή και οριστική παραλαβή ενός έργου που απασχόλησε τον Δήμο Καβάλας από την εποχή της δεύτερης θητείας του Κωστή Σιμιτσή.

Η γεώτρηση απέδειξε ότι υπάρχει ένα κάποιο αντικείμενο ως προς την αξιοποίηση γεωθερμικού πεδίου πλην όμως όλα άρχισαν εντελώς διαφορετικά. Κι έτσι ενώ ολοκληρώθηκε τώρα η ερευνητική αυτή γεώτρηση, ο Δήμος Καβάλας προωθεί ένα μεγαλύτερο έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού κολυμβητηρίου.

Υπάρχει σκεπτικό να συνδεθεί το έργο αυτό με την γεωθερμική γεώτρηση αλλά τούτο θα εξεταστεί ως μελλοντικό σενάριο. Άλλωστε τα περί ερευνητικής γεωθερμικής γεώτρησης στο κλειστό κολυμβητήριο υπήρχαν ως προοπτική όταν το κλειστό κολυμβητήριο δεν είχε εξασφαλίσει την ενεργειακή του αναβάθμιση.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι παρεμβάσεις και αλλαγές στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας για το τρέχον έτος. Ουσιαστικά η υπηρεσία κάνει μία νέα προσέγγιση στα έργα, ειδικά σε αυτά στα οποία δίνει μεγάλη προτεραιότητα. Διαγράφει όσα δεν τα θεωρεί αναγκαία ή πρώτης προτεραιότητας και γράφει καινούργια έργα. Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αξιοπρόσεκτη ωρίμανση.

Βλέπουμε λοιπόν να ξεκινάει η διαδικασία των μελετών για ένα καινούργιο κλειστό γυμναστήριο στην περιοχή του Περιγιαλίου, θα εκπονηθούν μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση του ανοικτού κολυμβητηρίου ενώ προχωρά πιο συγκεκριμένα -όπως έχουν δηλώσει οι εκπρόσωποι της διοίκησης- ο διαγωνισμός για τις αλλαγές στην κεντρική πλατεία.

Το συγκεκριμένο θέμα από πλευράς νέων έργων που εγγράφονται στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και τα εξής: «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Καβάλας» εγγεγραμμένης πίστωσης 172.980,00 €. «Βελτίωση των πεζοδρομίων και του φωτισμού στην περιοχή της μονάδας φιλοξενίας μεταναστών» εγγεγραμμένης πίστωσης 400.000,00 €. «Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης Κλειστού Κολυμβητηρίου Καβάλας» εγγεγραμμένης πίστωσης 1.860.000,00 €. «Κατασκευές – επισκευές – συντηρήσεις στα κοιμητήρια του Δήμου Καβάλας έτους 2021» εγγεγραμμένης πίστωσης 130.000,00 €. «Ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων μελέτης υλοποίησης: Ανάπλαση Πλατεία Ελευθερίας» εγγεγραμμένης πίστωσης 87.150,00 €. «Τεχνικές μελέτες για την ανακαίνιση – ενεργειακή αναβάθμιση ανοιχτού Κολυμβητηρίου Καβάλας» εγγεγραμμένης πίστωσης 37.200,00 €.  «Εκπόνηση μελετών για την ανέγερση νέου Κλειστού Γυμναστηρίου, στην περιοχή Περιγιαλίου στο Δήμο Καβάλας» εγγεγραμμένης πίστωσης 256.580,00 €.

Διαβάστε επίσης