• 19 Απριλίου 2024,

Προς ιδιωτικοποίηση η παλιά Μεραρχία;

 Προς ιδιωτικοποίηση η παλιά Μεραρχία;

Απομακρύνθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι σκαλωσιές που για μικρό διάστημα εγκαταστάθηκαν και υπήρξαν  περιμετρικά του κτιρίου που βρίσκεται απέναντι από 1ο Γυμνάσιο,  το γνωστό κτίριο ως «Παλιά Μεραρχία». Το διατηρητέο δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση,  ανήκει στο δημόσιο και είναι άδειο τα τελευταία χρόνια. Ξαφνικά υπήρξε κρατικό ενδιαφέρον προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα μιας και η εγκατάλειψη κατέστησε το ακίνητο επικίνδυνο για τους περαστικούς. Επικίνδυνη είναι και η πρόσοψη του κτιρίου, η οποία είναι πολύ κοντά στην αυλή του 1ου Γυμνασίου. Ανακύπτει και θέμα ασφάλειας των μαθητών του ίδιου σχολείου.

Προ λίγων εβδομάδων άρχισαν οι εργασίες και εγκαταστάθηκε σκαλωσιά. Αυτή κάλυψε περιμετρικά όλο το κτίριο. Δυστυχώς δεν υπήρξε ούτε ανακοίνωση μα ούτε και ενημέρωση για την σκοπιμότητα της ενέργειας. Η ενημέρωση είναι άτυπη κι ανεπίσημη, προκύπτει τα μισόλογα όσων εμφανίστηκαν κι εργάστηκαν στις σκαλωσιές. Με αυτόν τον τρόπο πληροφορηθήκαμε ότι επρόκειτο για διαδικασία αυτοψίας, επόμενο στάδιο της οποίας  -άγνωστο το πότε- έργο συντήρησης. Πέραν του ότι το έργο αυτό είναι αναγκαίο, ακούγεται ότι πρόθεση του δημοσίου είναι να συντηρήσει το ακίνητο και στη συνέχεια να το διαθέσει προς ιδιωτικοποίηση! Προτείνοντας μάλιστα τουριστική ξενοδοχειακή χρήση! Κάτι τέτοιο φυσικά και θα το σώσει από την πλήρη καταστροφή όμως είναι γνωστό ότι το ακίνητο ζητά ο Δήμος Καβάλας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση το χρησιμοποιούσε για πολλά χρόνια, στους χώρους του λειτουργούσε η Νομαρχιακή Εκπαίδευση Λαϊκής Επιμόρφωσης. Όταν αυτή εξελίχθηκε σε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την ανάγκη συντήρησης του ακινήτου,  αποχώρησε. Από τότε άρχισε να διεκδικεί το κτίριο ο Δήμος Καβάλας , θέτοντας υπόψη το αίτημα του στα αρμόδια υπουργεία. Με έμφαση και αρμοδιότητα το Υπουργείο των Οικονομικών. Υπήρξαν μόνο υποσχέσεις (από την κ. Παπανάτσιου και τους συνεργάτες της). Το γεγονός ότι το ακίνητο επιτέλους συντηρείται ή πρόκειται να συντηρηθεί από πλευράς του δημοσίου είναι ένα πρώτο καλό νέο. Η συντήρηση πρέπει να είναι γενική κι όχι μικρής έκτασης. Δηλαδή πρέπει να ξοδευτούν όλα τα χρήματα που χρειάζονται (δεν είναι λίγα) ώστε το ακίνητο να πάψει να είναι επικίνδυνο και ετοιμόρροπο. Αυτό πρέπει να υλοποιηθεί γρήγορα. Το κακό νέο είναι ότι το Υπουργείο θέλει μόνο του να εκμεταλλευτεί το ακίνητο και να το δώσει σε ιδιώτη ενώ το αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι δεδομένο και προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

 

Διαβάστε επίσης