• 16 Μαΐου 2024,

Προς το παρόν «παγωμένοι» οι Σ.Ε.Α. στην Εγνατία οδό

 Προς το παρόν «παγωμένοι» οι Σ.Ε.Α. στην Εγνατία οδό

Βουλευτές του κόμματος Βελόπουλου κατέθεσαν ερώτηση μέσω της Βουλής για τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) στην Εγνατία οδό κι ειδικότερα από Θεσσαλονίκη έως Αλεξανδρούπολη.

Η απάντηση που υπήρξε από την Εγνατία οδό αναφέρει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι «παγωμένο». Κι ας δημοσιεύτηκε προ λίγων ημερών στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση για τη δημιουργία των 3 Σ.Ε.Α. στο Ν. Καβάλας.

Η απάντηση της Εγνατίας οδού αναφέρει:

«Αναφορικά με την κατασκευή και λειτουργία σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) σε τμήματα της Εγνατίας οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και Έβρου ο προγραμματισμός προέβλεπε τη λειτουργία σε έξι θέσεις. Εξ αυτών η Εγνατία δημοπράτησε και ανέθεσε το 2011 και το 2012 σχετικές συμβάσεις για τρεις σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών στο Αρδάνιο Εβρου, Σώστη Ροδόπης και Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Η υλοποίηση δεν ολοκληρώθηκε από τους αρχικούς αναδόχους λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση. Το 2020 έγινε αποδεκτό το αίτημα των ανάδοχων για υποκατάσταση τους και η υπογραφή των συμβάσεων εκκρεμεί στο συμβούλιο της επικρατείας μετά από προσφυγές.

Σημειώνεται ότι στο τμήμα της Εγνατίας οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και Έβρου υφίστανται και λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στάθμευσης και αναψυχής σε έξι θέσεις: Ανάληψη, Βαγιοχώρι, Μουσθένη, Αμαξάδες, Αμάραντα, Δωρικό.

Οι οποίοι παρέχουν στους χρήστες χώρους υγιεινής και τη δυνατότητα στάσης και ανάπαυσης. Ο προγραμματισμός δημοπράτησης των λοιπών προβλεπόμενων σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών έχει παγώσει καθότι με την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων μεταβιβάστηκε στο ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου το δικαίωμα της Εγνατίας οδού για τη λειτουργία συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου και των παρόδων  αυτού εκτάσεων.

Αναφορικά με τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους το τελευταίο διάστημα, η Εγνατία Οδός διερευνά την επίλυση των προβλημάτων που εμφανίστηκαν».

Διαβάστε επίσης