• 19 Μαΐου 2024,

Προσωρινή και ακίνδυνη η θολούρα στο Θρακικό Πέλαγος- Συνέντευξη του καθηγητή του ΔΠΘ κ. Γιώργου Συλαίου

 Προσωρινή και ακίνδυνη η θολούρα στο Θρακικό Πέλαγος- Συνέντευξη του καθηγητή του ΔΠΘ κ. Γιώργου Συλαίου

Ο συμπολίτης καθηγητής του ΔΠΘ κ. Γιώργος Συλαίος συμμετείχε την Τετάρτη στη σύσκεψη στην Κομοτηνή σχετικά με την καταλληλότητα των νερών της θάλασσας στην περιοχή.

Μίλησε στην Πρωινή όπου εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει. Σε γενικές γραμμές είπε ότι οι έντονες πρόσφατες βροχές μετέφεραν στη θάλασσα τα λιπάσματα των αγροτικών καλλιεργειών. Κάπως έτσι προκλήθηκε το πρόβλημα που το ξέρουμε ως πρόβλημα φυτοπλαγκτόν.

Η συνέντευξη Γιώργου Συλαίου

Ερ: Όντως υπάρχει πρόβλημα με τη θάλασσα; Τι είπατε επ’ αυτών των ζητημάτων στην σύσκεψη της Τετάρτης;

Απ: Να πω ότι όντως η θάλασσα στο Θρακικό Πέλαγος την τελευταία εβδομάδα είχε ένα πολύ έντονο πράσινο προς καφέ χρώμα εξαιτίας αυτού του παρατεταμένου φαινομένου που έχουμε από το Φεβρουάριο σχεδόν όλο αυτό το διάστημα με εξάψεις και υφέσεις το οποίο είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο απαντιέται κάθε χρόνο και εμφανίζεται περίπου το Φεβρουάριο και έχει μια μεγάλη διάρκεια και έξαψη περίπου 20 ημερών. Φέτος το βλέπουμε να υπάρχει και να επικρατεί σε μεγάλη μέρη του Βορείου Αιγαίου και του Θρακικού Πελάγους, σχεδόν για τρεις- τέσσερεις μήνες.

Ερ: Εδώ στην Καβάλα ακούμε Θρακικό Πέλαγος και νομίζουμε ότι είναι οι θάλασσες της Θράκη αλλά δεν είναι έτσι. Στο Θρακικό Πέλαγος περιλαμβάνεται και ο κόλπος της Καβάλας. Έτσι δεν είναι;

Απ: Το Θρακικό Πέλαγος καταλαμβάνει το Στρυμωνικό κόλπο,  τον κόλπο της Ιερισσού, το Πλατό της Θάσου όπως λέμε το χώρο που είναι η Energean, που δραστηριοποιείται ανάμεσα στο Άγιο Όρος και στη Θάσο και όλο τον κόλπο της Καβάλας φυσικά, το Βιστονικό και τον κόλπο της Αλεξανδρούπολης και την υφαλοκρηπίδα που έχει το Θρακικό Πέλαγος δηλαδή Νότια της Σαμοθράκης και Νότια της Θάσου. Είναι μια απόσταση 40 χιλιομέτρων από την ακτή.

Ερ: Μας λέτε λοιπόν ότι ενώ αυτό το πράγμα διαρκούσε 20 ημέρες, τώρα διαρκεί μήνες.

Απ: Ακριβώς με μια διαδικασία η οποία εξελίσσεται συνεχώς με εντάσεις και υφέσεις. Αυτή την περίοδο έχουμε μια περίοδο ύφεσης γενικά. Δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει την εξέλιξη του στο επόμενο διάστημα. Υπάρχουν δυο πράγματα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Θρακικό Πέλαγος, το πρώτο είναι το ζωντανό φυτοπλαγκτόν το οποίο παράγεται από τη μεταφορά των αλάτων δηλαδή των ενώσεων κυρίως του αζώτου και του φωσφόρου κατά δεύτερο λόγο. Κυρίως από τα λιπάσματα που ουσιαστικά χρησιμοποιούνται στις αγροτικές καλλιέργειες. Λόγω των πολύ έντονων βροχοπτώσεων του τελευταίου διαστήματος έχουν όλα αυτά μεταφερθεί στη θάλασσα. Εκεί μετασχηματίζονται σε βιομάζα ή σε φυτοπλαγκτόν. Αυτό το οποίο όποιος κολυμπά στη θάλασσα βλέπει είναι ένα αρκετά έντονο πράσινο χρώμα. Είναι αυτή η φυτική βιομάζα δηλαδή το φυτοπλαγκτόν. Αυτό μετά από κάποιο διάστημα πεθαίνει και μετατρέπεται σε αυτή την άμορφη καφέ μάζα που είναι όταν υπάρχει πολύ υπερβολικό πλαγκτόν μπορεί να γίνει αυτή η βλέννα που έχουμε δει να υπάρχει στη θάλασσα του Μαρμαρά ή ακόμη και στην περιοχή μας, όπου εμφανίστηκε γύρω στον Απρίλιο. Γενικά είναι μια κατάσταση η οποία σχετίζεται με το φαινόμενο του ευτροφισμού.

Ερ: Το δελτίου τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια λέει ότι τίποτα απ` όλα αυτά που υπάρχουν στο Θρακικό δεν είναι επικίνδυνο.

Απ: Επειδή ακριβώς μιλάμε για φυτική βιομάζα και επειδή ακριβώς μιλάμε για είδη φυτοπλαγκτού τα οποία  υπάρχουν έτσι και αλλιώς στα νερά μας δηλαδή δεν είναι τοξικά είδη τα οποία έχουν μεταφερθεί από άλλες περιοχές ή δεν είναι είδη τα οποία είναι δυνατόν να παράγουν κάποιες βιοτοξίνες και να επηρεάσουν πληθυσμούς όπως είναι τα μύδια ή όπως είναι τα ψάρια. Η ανάλυση που έχουμε κάνει δείχνει ότι δεν έχουμε κάποια τοξικότητα σε ότι αφορά το οικοσύστημα. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι το τι συμβαίνει όταν όλη αυτή η βιομάζα κινηθεί προς το βυθό, στα μεγαλύτερα βάθη καθώς βρίσκεται σε φάση αποσύνθεσης θα καταναλώσει το οξυγόνο το οποίο υπάρχει στα βάθη αυτά που είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανανεωθεί και να τροφοδοτηθεί. Οπότε αυτό είναι ένας παράγοντας που πρέπει κάποιος να λάβει σοβαρά υπόψη του, όταν κοιτάζει το περιβάλλον και το πως αλλάζει. Η εκτίμηση μου είναι ότι η κλιματική αλλαγή έχει το ρόλο της εδώ γιατί έχουμε διότι έχουμε πολύ μεγάλα ύψη βροχής τους τελευταίους μήνες αλλά έχουμε και πολύ μεγάλες εντάσεις στη βροχόπτωση. Η αυξημένη ένταση της βροχής δηλαδή όλη η βροχή πέφτει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ  καλό ξέπλυμα των αγροτικών καλλιεργειών και αυτό να οδηγεί στην μεταφορά τους των αζωτούχων ενώσεων στη θάλασσα.

Ερ: Πολλοί άνθρωποι λένε εμπειρικά ότι για να καθαρίσει η θάλασσα πρέπει να γίνει μια μεγάλη θαλασσοταραχή, μια κακοκαιρία, ένας δυνατός άνεμος κτλ.

Απ: Βεβαίως είναι φυσικός μηχανισμός καθαρισμού. Είναι μια πολύ πιο γρήγορη διαδικασία μηχανισμού γιατί ο άλλος τρόπος είναι η αποσύνθεση που γίνεται με βακτήρια μέσα στη θάλασσα. Ο μηχανισμός της θύελλα και γενικότερα του νοτιά θα βοηθούσε να αποκατασταθεί πιο γρήγορα και με καλύτερες συνθήκες στη θολότητα του νερού στη θάλασσα.

Εμείς έχουμε κάνει ένα δίκτυο ευτροφισμού. Αυτή τη στιγμή στο Θρακικό Πέλαγος έχουμε τη Μ3 και στην περιοχή της Λήμνου, νότια της Λήμνου έχουμε τη Μ5,5. Βλέποντας εικόνες από τη θάλασσα του Μαρμαρά τις τελευταίες ημέρες δεν είδαμε βλέννα που είχαμε το προηγούμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης