• 22 Μαΐου 2024,

Πρόταση ίδρυσης σχολής συνοδών βουνού

 Πρόταση ίδρυσης σχολής συνοδών βουνού

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Παγγαίου την Τετάρτη το απόγευμα, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού που λειτουργεί το Δασικό χωριό, Λευτέρης Κοκκινίδης, ως πολίτης αυτή τη φορά, κατέθεσε προτάσεις προς τη διοίκηση του Δήμου, προκειμένου να λειτουργεί στο Δασικό χωριό, σχολή συνοδών βουνού.

Αφορμή γι΄ αυτή την πρόταση, το γεγονός ότι η σχολή συνοδών βουνού στην Σταυρούπολη της Ξάνθης κλείνει, με αποτέλεσμα τέτοια σχολή να μην υπάρχει πουθενά αλλού, από τη Θεσσαλονίκη και δυτικότερα. Οι εκπαιδευτικές μονάδες αυτού του χαρακτήρα είναι 12. Οι πιο κοντινές βρίσκονται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στην Καλαμπάκα, στην Καρδίτσα και την Καστοριά.

Ο Λευτέρης Κοκκινίδης πρότεινε συγκεκριμένα μία αίθουσα από αυτές που υπάρχουν και είναι σε λειτουργία στο δασικό χωριό, να γίνει χώρος εκπαίδευσης στους συνοδούς βουνού. Με αυτό τον τρόπο στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στο Παγγαίο. Εκτιμά ότι η πρόταση είναι εύκολο να υλοποιηθεί και την Τετάρτη το βράδυ, πήρε πράσινο φως από το Δήμο Παγγαίου.

Ο Δήμαρχος τον συμβούλευσε να ερευνήσει ακόμα καλύτερα το όλο θέμα. Θα έχει συμμάχους του τους υπαλλήλους του Δήμου Παγγαίου, ώστε να επανέλθει με μια πιο συγκεκριμένη και πιο ολοκληρωμένη πρόταση.

Φαίνεται ότι αμέσως μετά ο Δήμος Παγγαίου θα υποστηρίξει αυτή την ιδέα και θ΄ απευθυνθεί στο αρμόδιο υπουργείο τουρισμού.

Η σχολή κάθε φορά που λειτουργεί έχει διάρκεια περίπου δύο χρόνια. Τα μαθήματα γίνονται πολύ συχνά. Με αυτόν τον τρόπο θα ικανοποιηθεί το ενδιαφέρον που υπάρχει απ΄ όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ όσοι αποκτήσουν την πιστοποίηση και γίνουν συνοδοί βουνού, θα μπορούν να αναπτύσσουν αυτή τη δραστηριότητα στο Παγγαίο και σε κάθε άλλο μικρό ή μεγαλύτερο βουνό της Βόρειας Ελλάδας.

Το ενδιαφέρον από τους υποψήφιους συνοδούς βουνού είναι πολύ μεγάλο και λόγω του ότι, η σχολή στην Σταυρούπολη της Ξάνθης δεν υπάρχει πια κι αυτοί που έχουν μεράκι και δραστηριοποιούνται στα βουνά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκτιμούν ότι το δασικό χωριό με τις εγκαταστάσεις, που διαθέτει οι οποίες σύντομα ακόμη περισσότερες και καλύτερες, μπορεί ν αναλάβει αυτή την αποστολή, δηλαδή να φιλοξενήσει τη σχολή συνοδών βουνού.

Ο Λ. Κοκκινίδης με την ευκαιρία παρουσίασης της πρότασής του, υποστήριξε προς το δημοτικό συμβούλιο και το δήμαρχο Παγγαίου Φ. Αναστασιάδη, ότι την υποχρέωση για τη λειτουργία του δρόμου από το Ακροβούνι έως το Παγγαίο, την κορυφή του βουνού, πρέπει να την αναλάβει ο Δήμος Παγγαίου. Σύμφωνα με τον Λ. Κοκκινίδη οι χιονοπτώσεις τον Ιανουάριο απέδειξαν, ότι αυτή η αρμοδιότητα, ναι μεν βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα, αλλά θα γίνεται καλύτερος καθαρισμός, θ΄ ανοίγει γρηγορότερα ο δρόμος αν αναλαμβάνει το έργο ο Δήμος Παγγαίου, που είναι άλλωστε πολύ πιο κοντά.

 

Διαβάστε επίσης