• 17 Μαΐου 2024,

Πρώτη φάση της διαβούλευσης για το μεγάλο έργο στην πλατεία Ελευθερίας

 Πρώτη φάση της διαβούλευσης για το μεγάλο έργο στην πλατεία Ελευθερίας

Το Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών, ο Εμπορικός Σύλλογος, τα Ταξί, τα Αστικά, το ΤΕΕ ΑΜ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων μετέχουν στην πρώτη φάση της διαβούλευσης που προκαλεί ο Δήμος Καβάλας όσον αφορά τις αλλαγές στην κεντρική πλατεία. Τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα γίνει μάλλον στο Επιμελητήριο συνάντηση μεταξύ των παραγόντων της αγοράς και απλών εμπόρων προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις. Θα επακολουθήσει ηλεκτρονική διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου προκειμένου το Φθινόπωρο να προκηρυχθεί με συγκεκριμένες κατευθύνσεις ο πανελλαδικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Το αποτέλεσμα του οποίου αναμένεται ως την Άνοιξη του 2018. Αμέσως μετά ο Δήμος Καβάλας θα «ωριμάσει» πιο συγκεκριμένα το έργο ψάχνοντας κυρίως πηγή χρηματοδότησης.

Με λίγα λόγια το μεγάλο κι απαραίτητο έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας εξελίσσεται αργά μεν αλλά σταθερά. Ο Δήμος Καβάλας ζητά ιδέες και προτάσεις που θα κάνουν συγκεκριμένη την αλλαγή και θα συνδέσουν την περιοχή της πλατείας με τους πεζόδρομους- τον Άγιο Νικόλαο- την Παναγία και τη θάλασσα.

Τι προηγήθηκε

Με αργά αλλά σταθερά βήματα ο Δήμος Καβάλας προχωρά σε ότι έχει κατά νου κι αφορά την αλλαγή των δεδομένων στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, μέσω ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν οι δύο πρώτες συναντήσεις. Τις ιδέες του, τις σκέψεις του ο Δήμος Καβάλας με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Δημοσθένη Τουλκίδη τις παρουσίασε στο Τεχνικό Επιμελητήριο και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων. Αμέσως μετά στις 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η γνωστή σύσκεψη, ανάμεσα στο Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών.

Στις 12 Μαΐου ο Δήμος Καβάλας έστειλε έγγραφο στους προαναφερθέντες φορείς της αγοράς, να συγκεντρώσουν προτάσεις, όσον αφορά τις αλλαγές στην πλατεία, προτάσεις προερχόμενες από τα μέλη τους. Εντός του μηνός (Ιουνίου) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη – μάλλον στο Επιμελητήριο – όπου θα προσπαθούν οι επαγγελματίες της πόλης, ειδικά στο κέντρο της Καβάλας, να ενημερωθούν για το τι έχει κατά νου ο Δήμος Καβάλας και να προτείνουν δικές τους ιδέες.

Ο Δήμος Καβάλας θα συζητήσει τα έργα στην πλατεία και με τα αστικά λεωφορεία και τα ταξί. Εντός του καλοκαιριού θ΄ ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία ανοιχτής ηλεκτρονικής διαβούλευσης μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Καβάλας, ώστε το φθινόπωρο να βγει στον αέρα μέσω πρόσκλησης ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που θα περιλαμβάνει τις βασικές ιδέες και κατευθύνσεις για το πόσο και πως θ΄ αλλάξει η πλατεία «Ελευθερίας» Καβάλας.

Αν όλα πάνε καλά τότε την άνοιξη του 2018 το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα είναι γνωστό και οριστικό και ο Δήμος Καβάλας θα γνωρίζει τα βασικά σημεία αυτών που θα δρομολογήσει ως δημοτικό έργο.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την πλατεία θα είναι πανελλήνιος και θα έχει αντικείμενο τον ανασχεδιασμό της. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η σύνδεση της πλατείας δυτικά με τους υφιστάμενους πεζόδρομους, ανατολικά με την περιοχή του Αγίου Νικολάου, κατ΄ επέκταση με την παλιά πόλη, δηλαδή την Παναγία, βόρεια με την δημοτική αγορά και νότια με το θαλάσσιο μέτωπο.

 

Διαβάστε επίσης