Πρώτη φορά και τάμπλετ στους προέδρους κάθε εφορευτικής επιτροπή στα εκλογικά τμήματα του Ν. Καβάλας

 Πρώτη φορά και τάμπλετ στους προέδρους κάθε εφορευτικής επιτροπή στα εκλογικά τμήματα του Ν. Καβάλας

Η δικηγόρος Ευγενία Παπαναστασίου έχει μακρά εμπειρία σε θέματα εκλογών.

Στο πρόσφατο παρελθόν έκανε και σεμινάρια στο Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας προς νέους συναδέλφους. Για το τι θα κάνουν ως επικεφαλής εφορευτικών επιτροπών. Σε διάφορες εκλογικές διαδικασίες. Η κ. Παπαναστασίου και εν όψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, μίλησε στην Πρωινή. Πρώτη φορά, είπε, ο κάθε πρόεδρος θα έχει στη διάθεση του τάμπλετ για να μεταδώσει γρήγορα στην Αθήνα το αποτέλεσμα του τμήματος του.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι έχετε να συμβουλεύσετε τους νεότερους δικηγόρους που την Κυριακή από τα χαράματα θα είναι στα εκλογικά τμήματα με ευθύνη την εκλογική διαδικασία;

Απ: Αυτό το οποίο συμβαίνει κάθε φορά με τις εκλογές είναι μια συγκεκριμένη πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο δικαστικός αντιπρόσωπος, ο οποίος δεν είναι μόνο δικηγόρος. Είναι με σειρά ιεραρχίας: Δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, συμβολαιογράφοι κλπ. Τι πρέπει να κάνουν; Τι πρέπει να προσέχουν; Να είναι ήρεμοι, να είναι ξεκούραστοι και να είναι αποφασισμένοι ότι όσο και να διαρκέσει ο χρόνος της εκλογής θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Εφόσον είναι έτοιμοι από πριν. Να έχουν ετοιμάσει όλο το υλικό που έχουν στα χέρια τους από την προηγούμενη μέρα. Πρέπει να έχουν τη σχετική προετοιμασία και περιμένοντας να βγουν τα αποτελέσματα και να είναι έτοιμοι να τα παραδώσουν. Φέτος σε όλα τα τμήματα θα ισχύσει η αναμετάδοση των αποτελεσμάτων μέσω ηλεκτρονικής συσκευής. Για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχει ενημέρωση σε τρία χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα για να ανακοινώνεται μέσω αυτού του μηχανήματος, η προσέλευση του κόσμου. Προφανώς για να γίνουν κάποιες στατιστικές, στο αν υπάρχει αποχή κλπ.

Ερ: Μας λέτε ότι ο πρόεδρος κάθε εφορευτικής επιτροπής θα πάρει μαζί με όλο το άλλο υλικό και ένα τάμπλετ;

Απ: Ακριβώς, θα πάρει αυτό το τάμπλετ. Η εταιρεία που συνεργάζεται με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι η Singular.

Ερ: Ένας λογικός χρόνος για να τελειώσει μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος είναι δυο ώρες; Να βγάλει και τους σταυρούς προτίμησης. Πότε συνήθως τελειώνει τη δουλειά του και φεύγει από το εκλογικό τμήμα ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής;

Απ: Δεν υπάρχει πρόβλεψη του χρόνου. Μακάρι να μπορούσαμε να το προβλέψουμε. Πάντως οι βουλευτικές εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με τις αυτοδιοικητικές, όπου υπάρχουν εκείνα τα μεγάλα ψηφοδέλτια με τους πάρα πολλούς υποψηφίους. Είναι πολύ πιο εύκολες οι βουλευτικές εκλογές. Το δύσκολο είναι ότι ακόμη δεν έχουμε ενημερωθεί, γιατί δεν πήραμε το υλικό από το Δήμο, για να γνωρίζουμε στην Περιφέρεια μας, πόσα κόμματα θα κατέβουν στις εκλογές, πόσοι συνδυασμοί, πόσα ψηφοδέλτια.

Ερ: Γνωρίζοντας την Ελλάδα, έχοντας κατά νου τη Singular, τα τάμπλετ κτλ λέτε να βγουν πιο νωρίς τα αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής; Εννοούμε πανελλαδικά.

Απ: Πιστεύω ότι ναι θα βγουν πιο νωρίς. Όσα και να είναι το κόμματα. Αποδεχόμενοι αυτή τη λογική, γίνεται άμεσα αναμετάδοση και συγκεντρώνονται σαφώς σε αυτήν την εταιρεία που έχει αναλάβει την εργασία. Να θυμίσω ότι στις προηγούμενες εκλογές το 2015 και το 2019 (και στις βουλευτικές και στις αυτοδιοικητικές) υπήρχε αυτό το τάμπλετ αλλά ήταν σε συγκεκριμένα τμήματα σε πειραματικό στάδιο ακόμη. Τώρα υποχρεωτικά είναι σε όλα τα τμήματα και όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα έχουν τάμπλετ. Βέβαια υπάρχει και κάτι άλλο. Κάποιες περιοχές οι οποίες είναι μακρινές και δυσπρόσιτες, εκεί ίσως δε θα υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας. Όπως στις Κορυφές που έχω διοριστεί εγώ, θα υπάρχει πρόβλημα. Μας έχουν ενημερώσει ότι τηλέφωνο εκεί έχει σήμα μόνο η Cosmote. Τα υπόλοιπα δίκτυα δεν πιάνουν εκεί. Τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση; Πέρα από το τάμπλετ, είμαστε υποχρεωμένοι τα αποτελέσματα να τα παραδώσουμε και εγγράφως με τη μορφή τηλεγραφήματος. Με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ερ: Θα πάει ο δικαστικός και μπορεί να μη βρει ούτε ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Απ: Έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποια είναι τα μέλη της επιτροπής. Το ορθό είναι να επικοινωνήσουμε από τη στιγμή που μας δίνουν τηλέφωνα και ονόματα των μελών της εφορευτικής επιτροπής, με έναν προς έναν. Με τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη για να συνεννοηθούμε από πριν αν πρόκειται να έρθουν. Ή εν πάση περιπτώσει αφού είναι στο ίδιο τμήμα εγγεγραμμένοι και ψηφίζουν και οι ίδιοι, αν έχουν  πρόθεση να έρθουν ή να μην έρθουν. Να τους μιλήσουμε και να τους πούμε ότι θα υπάρξει κατανόηση με την έννοια δηλαδή ότι θα γίνει ένα μοίρασμα στο χρόνο. Δε θα χρειαστεί να είναι όλες τις ώρες παρόντες. Η διαλογή των ψήφων θα γίνει σε λίγες ώρες. Αν δείξουν τη στοιχειώδη κατανόηση φτάνει. Ο ίδιος ο νόμος λέει ότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος εφόσον τους αναζητήσει με κάποιο τρόπο πέρα του τηλεφώνου και δεν τους βρει, μπορεί να στείλει και αστυνομικό όργανο να τους παραλάβει από το σπίτι, για να εκπληρώσουν το έργο τους. Αυτό δεν το κάνουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προφάσεις που  πολλές φορές δεν είναι μόνο προφάσεις αλλά και είναι αληθινοί λόγοι που συμβαίνουν σε ανθρώπους να έχουν πραγματικά προβλήματα.

Ερ: Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής να ετοιμαστεί ότι θα είναι αυτός και κάνα δυο ακόμη παρόντες στη δύσκολη δουλειά της ψηφοφορίας;

Απ: Ακριβώς. Έχουμε το δικαίωμα επίσης από τη στιγμή που υπάρχουν και εκλογικοί αντιπρόσωποι από τους συνδυασμούς και τα κόμματα, να τους δώσουμε τον τίτλο του μέλους της επιτροπής. Βγάζοντας τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που έχουνε επάνω τους, του χώρου στον οποίο ανήκουν. Να περάσουν πίσω από την τράπεζα και να πάρουν και αυτοί το ρόλο της εφορευτικής επιτροπής.

Διαβάστε επίσης