• 26 Απριλίου 2024,

Πρώτη φορά θεατρική παράσταση στο νοσοκομείο

 Πρώτη φορά θεατρική παράσταση στο νοσοκομείο

Πρώτη φορά θα παρουσιαστεί θεατρική παράσταση στο νοσοκομείο Καβάλας με τη βοήθεια εθελοντών, εργαζόμενων και μη του νοσηλευτικού ιδρύματος. Τα τετραγωνικά μέτρα που θα διατεθούν για την παράσταση βρίσκονται στο αμφιθέατρο του ισογείου. Χθες μάλιστα παραχωρήθηκε και σχετική συνέντευξη τύπου όπου εκ μέρους της διοικήσεως μίλησε η διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας Εύα Νάγκη, ενώ μίλησαν επίσης η Ελευθερία Τσαρτσάρη και ο Παναγιώτης Ανθόπουλος.

Η θεατρική παραγωγή που θα ανεβεί είναι η κωμωδία με τίτλο «Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο». Παραστάσεις θα δοθούν Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 8:30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, τη Δευτέρα στις 6:30 το απόγευμα. Η τελευταία παράσταση προσφέρεται για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Στην ομάδα που ονομάζεται «Τέχνης Ίασης» εμπλέκονται έξι ηθοποιοί, τρεις εκ των οποίων είναι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ένας εργαζόμενος του ΚΥ Χρυσούπολης και δύο εργαζόμενοι των διοικητικών υπηρεσιών.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου η κ. Νάγκη σημείωσε: «Η παράσταση έχει ως σκοπό να τονώσει την ψυχολογία των εργαζομένων και των ασθενών. Ελπίζω να είναι μια καλή αρχή». Η Ελευθερία Τσαρτσάρη παρατήρησε: «Πήραμε την ιδέα από το Ρέθυμνο, από συνάδελφό μας που είναι ηθοποιός κι εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλης. Προσπαθούμε και προετοιμάζουμε την παράσταση εδώ κι ένα χρόνο. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι σε ένα νοσοκομείο υπάρχει τρόπος πολιτιστικής προσφοράς. Έτσι ώστε να γίνουν όλα καλύτερα και να ωφεληθούν οι ασθενείς και οι συνοδοί τους».

Ο Παναγιώτης Ανθόπουλος συμπλήρωσε ότι για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας υπήρξε συμπαράσταση από τη διοίκηση του νοσοκομείου και από όλους τους εργαζόμενους. Υπολογίζεται ότι σε κάθε παράσταση θα τοποθετηθούν στο χώρο ογδόντα καθίσματα άρα θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν ογδόντα άτομα. Το σκηνικό που κατασκευάστηκε με προσωπική εργασία των μελών της ομάδας βρίσκεται στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Η ομάδα έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο το ακόλουθο κείμενο:

Ξεκίνησε σαν μια ιδέα, για κάτι άλλο πέρα από τα τετριμμένα που γίνονται συνήθως μέσα στο χώρο ενός νοσοκομείου. Φάνηκε παράτολμο και ίσως και λίγο τρελό στην αρχή…. Ποιος θα ενδιαφερόταν; Ο χώρος, ο χρόνος, η υφή της δουλειάς, ανασταλτικοί παράγοντες. Το θέλαμε όμως, μάλλον, πολύ. Έτσι ξεκινήσαμε. Με τρέλα, με φαντασία, με θετική διάθεση. Μια μικρή ομάδα που έγινε παρέα. Οι συναντήσεις μας εκτός εργασίας για τις πρόβες, μας έκαναν να διασκεδάζουμε, να γελάμε με την καρδιά μας, μας τροφοδοτούσαν με ενέργεια και πάθος! Ο στόχος μας: να αποδείξουμε ότι το θέατρο, μπορεί και πρέπει να λειτουργεί θεραπευτικά!!! Για όλους!!! Για μας, που το παρουσιάζουμε, αλλά και για όλους όσους βρίσκονται στο χώρο ενός νοσοκομείου, είτε σαν ασθενείς και συνοδοί, είτε σαν εργαζόμενοι. Αν το πετύχαμε; Θα φανεί στο χειροκρότημα….. « Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο » Της Καρίνας Ιωαννίδου.

Συντελεστές: Σκηνοθετικές οδηγίες (λέμε τώρα) Τσαρτσάρη Ελευθερία, Βοηθός σκηνοθέτη και εμψυχώτρια της ομάδας Τζέλα Αγάπη, Επιλογή μουσικής και ηχητικών εφέ Φέρελης Βαγγέλης, Κατασκευή σκηνής (και όχι μόνο) Κοσμίδης Δημήτρης, Φροντιστήριο (πάσας φύσης) και οδηγός σκηνής Θεοδωρίδου Βιβή, Φωτισμοί Κυριακίδης Ευθύμης, Σκηνικά-κουστούμια (Ότι έφερε ο καθένας από το σπίτι του), Χειρισμός μουσικής Τσαρτσάρη Ελευθερία, Μακέτα αφίσας και προγράμματος Ισαακίδου Κρήτη.

Στο έργο παίζουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης για να μην μαλλιοτραβηχτούνε οι ψωνάρες): Θείος Αντώνης: Ανθόπουλος Παναγιώτης, Μαίρη: Τσακίρη Ειρήνη, Ηλίας: Ταταλιάς Βασίλης, Γιατρός: Θεοδωρίδου Βιβή, Βελονιστής-φωνή θείου Θανάση και φωνή παπαγάλου:Κουκιάς Δημήτρης, Συμβολαιογράφος: Τζέλα Αγάπη

Να ευχαριστήσουμε την διοίκηση του Νοσοκομείου για την αμέριστη βοήθεια της καθώς και το “Νονό” της Ομάδας, Τάσο Καλαφάτη για το όνομα και τις πολύτιμες συμβουλές του.

 

 

Διαβάστε επίσης