Το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί στο πρώην ΤΕΙ Καβάλας (νυν πανεπιστημιακό κόμβο Καβάλας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος) μία σημαντική εκδήλωση. Σε αυτήν μάλιστα θα παραστεί ο Έλληνας Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης αλλά και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Το περιεχόμενο της εκδήλωσης την Παρασκευή παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες.
Δημιουργείται ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο για την εκπαίδευση και την προφύλαξη από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικούς κινδύνους των ανθρώπων.
Πρόκειται για ένα πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα που δοκιμάστηκε τους προηγούμενους μήνες σε 10 διαφορετικά σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου του 2ου δημοτικού σχολείου Λιμένα Θάσου και του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.
Στο φυσικό χώρο ενός σχολείου -σε μία μακέτα που φτιάχνουν οι ίδιοι οι μαθητές- προστίθεται ψηφιακή πληροφορία που είναι ένα έκτακτο γεγονός επτά διαφορετικών σεναρίων. Μέσω του προγράμματος και του ειδικού λογισμικού οι μαθητές μαθαίνουν πώς να αντιδρούν σε ένα έκτακτο περιστατικό. Όλα αυτά γίνονται σε καθεστώς της λεγόμενης «επαυξημένης πραγματικότητας».
Κι ενώ το σχέδιο δοκιμάστηκε ήδη στα σχόλια που προαναφέρθηκαν, στόχος των δημιουργών του είναι να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της Ευρώπης. Στη συνέχεια και σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Όλα αυτά -δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Εμμανουηλίδης (μέλος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος)- προκλήθηκαν από την μεγάλη καταστροφή στο Μάτι Αττικής το Καλοκαίρι του 2018. Ο κ. Εμμανουλούδης ανακοίνωσε το διεθνές workshop με την συμμετοχή του ευρωπαίου επιτρόπου.
Η εκδήλωση την Παρασκευή θα γίνει από τις 9 μέχρι τις 10 το πρωί και προσελκύει ενδιαφέρον ξένων επιστημόνων αλλά και μέσων ενημέρωσης. Στην ομάδα δούλεψαν οι καθηγητές Αύγουστος Τσινάκος, Γιάννης Καζανίδης και Γιώργος Τερζόπουλος.
Το πιλοτικό πρόγραμμα θα οδηγήσει στην ίδρυση του δικτύου και ο κ. Εμμανουλούδης σημειώνει: «Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους πολίτες με αφορμή την καταστροφή και την τραγωδία στο Μάτι. Ήμασταν το Νοέμβριο του 2018 στις Βρυξέλλες, στον αρμόδιο επίτροπο. Συμφωνήσαμε μαζί του να δούμε κάποια πράγματα. Εκμεταλλευτήκαμε έτσι το πρόγραμμα Rescue.
Μία νέα δομή του είναι η ενημέρωση και η προετοιμασία των κοινωνικών ομάδων από το ενδεχόμενο καταστροφών. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό σύστημα, διαδικασία εκπαίδευσης και προφύλαξης με την ονομασία «Virtual School». Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή το πρωί στο πρώην ΤΕΙ. Θα υπογραφεί η ιδρυτική διακήρυξη.
Ο Αύγουστος Τσινάκος είπε στους δημοσιογράφους ότι επιδίωξη όσων έφτιαξαν το πρόγραμμα είναι να βοηθήσουν τους μαθητές για να είναι όσο καλύτερα γίνεται εκπαιδευμένοι σε περιστατικά φυσικών καταστροφών. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Κάθε ομάδα μαθητών φτιάχνει μία μακέτα του σχολείου που φοιτά. Πολλές φορές το σχολείο που κατασκευάζεται στη μακέτα έχει και επιπλέον στοιχεία που καμιά φορά παρουσιάζονται ως δεδομένα σε ενδεχόμενη φυσική καταστροφή.
Στη συνέχεια εφαρμόζεται επί της μακέτας το λογισμικό με κάρτες όπου οι μαθητές εκπαιδεύονται πάνω σε διαφορετικά σενάρια φυσικών καταστροφών. Όσοι προετοίμασαν αυτή τη δουλειά και θα την παρουσιάσουν την Παρασκευή επέμεναν ότι το υλικό που έχουν στη διάθεσή τους τα σχολεία μπορεί να αυξηθεί, να πολλαπλασιαστεί και να εμπλουτιστεί.