Πρώτο θερινό σχολείο στο ΤΕΙ

 Πρώτο θερινό σχολείο στο ΤΕΙ

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες το πρωί στο ΤΕΙ Καβάλας, με την ευκαιρία της φιλοξενίας στο ίδρυμα του πρώτου θερινού σχολείου. Πρόκειται για μία μεγάλη διοργάνωση 12  με 21 Σεπτέμβρη στο ΤΕΙ Καβάλας, μια συνεργασία του ιδρύματος με ξένα πανεπιστήμια. Θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 23 άτομα από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, με κεντρική θέμα του σχολείου, τα «Οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα», δηλαδή πάνελ φθηνότερα από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία ωστόσο ενώ προσφέρονται στο 1/10 της τιμής, έχουν μισή απόδοση από τα συνηθισμένα. Τέτοιες έρευνες για τέτοιου είδους φθηνότερα πάνελ φωτοβολταϊκών συστημάτων, γίνονται και στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, αν και στο εξωτερικό τα πάνελ αυτού του είδους προσφέρονται ήδη στο εμπόριο.

Θέλουμε να επεκτείνουμε τα θερινά σχολεία στο ΤΕΙ, είπε ο Πρόεδρος Νάσος Μητρόπουλος. Η καθηγήτρια που ουσιαστικά έχει το μεγάλο βάθος της διοργάνωσης, Ελένη Αποστολίδου, είπε ότι το θερινό σχολείο ξεκινά τη Δευτέρα με αισιοδοξία, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ειδικές τιμές για τους σπουδαστές του ΤΕΙ. Ταυτόχρονα δόθηκε στη δημοσιότητα το ακόλουθο δελτίο τύπου:

«Το θερινό σχολείο με θέμα «Οργανικά Φωτοβολταϊκά Συστήματα», διοργανώνεται από το ΤΕΙ ΑΜΘ σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας της Γαλλίας (ΙΝΕS) και την Ανώτατη Σχολή Μηχανικών του Καθολικού Πανεπιστημίου της Lille, (HEI) με τη συνδρομή του προγράμματος Erasmus+

Το σχολείο θα διαρκέσει 10 ημέρες και περιλαμβάνει θεωρία, μελέτες περίπτωσης, προσομοίωση λειτουργίας συστημάτων μέσω Η/Υ, επισκέψεις εγκαταστάσεων και γνωριμία με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της.

Θα διδάξουν δύο, (2), Έλληνες και τέσσερις, (4), διακεκριμένοι – εξειδικευμένοι επιστήμονες του ΤΕΙ ΑΜΘ και των συνεργατών μας INES & HEI.

Στο σχολείο έχουν δηλώσει συμμετοχή είκοσι τρία (23) άτομα από Ευρώπη, (Ελλάδα, Βέλγιο και Ελβετία) και χώρες της Β. Αφρικής (Αίγυπτο, Αλγερία, Σουδάν).

Το αντικείμενο του θερινού σχολείου είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία και ιδιαίτερα με αυτήν των οργανικών ηλιακών κυψελών, οι οποίες αποτελούν την τεχνολογία αιχμής και υπόσχονται να παρέχουν ελαφριές και ευέλικτες εναλλακτικές λύσεις στην παραδοσιακή άκαμπτο τεχνολογία των ανόργανων κυψελών.

Οι οργανικές ηλιακές κυψέλες αντί για πυρίτιο βασίζονται σε οργανικές χημικές ενώσεις, (με βάση τον άνθρακα) και η κατασκευή τους προσομοιάζει με την εκτύπωση σε χαρτί. Επί του παρόντος οι οργανικές ηλιακές κυψέλες είναι σημαντικά λιγότερο αποδοτικές απ΄ ότι οι περισσότερες ανόργανες, (1 – 11% έναντι 15 – 40%), αλλά έχει νόημα να τις χρησιμοποιούμε ακόμη και με τη μισή δυνατότητα απόδοσης, αφού μπορούν να παραχθούν στο 1/10 του κόστους.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας της Γαλλίας, (INES), που ιδρύθηκε το 2005 στην Τεχνόπολη της Σαβοΐας και απασχολεί σε διάφορα προγράμματα 400 άτομα σε εγκαταστάσεις 22.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει κύριο αντικείμενο έρευνας τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία και την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

Η Ανώτατη Σχολή Μηχανικών του Καθολικού Πανεπιστημίου της Lille, (HEI), ιδρύθηκε το 1885 από τους βιομηχάνους της Β. Γαλλίας για να καλύψει τις ανάγκες σε μηχανικούς και στελέχη διοίκησης. Κάθε χρόνο φοιτούν σε αυτήν 2.300 φοιτητές, ενώ διδάσκουν 200 καθηγητές σε πλήρη απασχόληση. Οι διακεκριμένοι – εξειδικευμένοι επιστήμονες της Ανώτατης Σχολής Μηχανικών, θα καλύψουν θέματα προσομοίωσης λειτουργίας συστημάτων οργανικών ηλιακών κυψελών, με Η/Υ.

Η Διευθύντρια προγράμματος Δρ. Ελένη Αποστολίδου, Καθηγήτρια».

 

Διαβάστε επίσης