• 19 Απριλίου 2024,

«Ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο για ίδρυση Αιματολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας»

 «Ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο για ίδρυση Αιματολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας»

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου Καβάλας, αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,  αξιότιμοι κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες, αξιότιμοι επικεφαλείς όλων των Συνδυασμών, αξιότιμοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, θέλουμε να σας μεταφέρουμε την αγανάκτηση πολλών ασθενών σχετικά με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στο Νοσοκομείο Καβάλας με την έλλειψη τόσο προσωπικού όσο και Κλινικών, παρόλο που υπάρχουν άδειες πτέρυγες στο κτίριο!

Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας,  που η μετακόμισή του από τα παλαιά κτίρια έγινε στις 3 Ιουλίου του 2010, ως Περιφερειακό πλέον ΘΑ ΕΛΥΝΕ τα προβλήματα των τριών Νομών Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης. Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα δέκα χρόνια μετά όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν δεν έσκυψαν να δουν τα προβλήματα των τριών Νομών.

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο Αιματολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, που έχει 3 γιατρούς (Διευθύντρια, μία Επίκουρος και μία από το Ε.Σ.Υ.) και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν έχει όμως Αιματολογική Κλινική με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να περιθάλψει τους ασθενείς για τις θεραπείες τους, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης διανύοντας 400 χιλιόμετρα (!) ή σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, 7 με 10 ημέρες ΚΑΘΕ μήνα προκειμένου να θεραπευτούν.

Εάν αναλογιστούμε την σωματική ταλαιπωρία των ασθενών και των συνοδών αυτών, καθώς και το οικονομικό σκέλος που είναι δυσβάσταχτο, διότι οι ασθενείς θα πρέπει να μείνουν προσωρινά και για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία τους σε ξενοδοχεία των πόλεων αυτών επειδή η απόσταση είναι μεγάλη από τον τόπο κατοικίας τους, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.

Θα  πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε όλο αυτό το μαρτύριο και στην ταλαιπωρία πολλών ανθρώπων, να δοθεί μία άμεση λύση έτσι ώστε το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας να αποκτήσει επιτέλους μια Αιματολογική Κλινική.

Ο Νομός Καβάλας, με τη νησί της Θάσου (πέραν του ότι είναι στο κέντρο των τριών Νομών και από τους μεγαλύτερους της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) δέχεται κάθε Απρίλιο με Οκτώβριο τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο τουρίστες (και 800.000 ΙΧ που πέρασαν από την Κεραμωτή προς τη Θάσο σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Ο.Λ.Κ. στην προ κορωνοϊού καλοκαιρινή περίοδο) από όλα τα μέρη της γης και θα πρέπει και αυτοί οι άνθρωποι μαζί με τους κατοίκους της περιοχής να απολαμβάνουν σε υψηλό βαθμό την υγειονομική περίθαλψη στο Νοσοκομείο Καβάλας που θα πρέπει να είναι πλήρως επανδρωμένο με όλα τα τμήματά του και τις κλινικές του σε άμεση ετοιμότητα.

Αντίθετα, οι κάτοικοι των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και των όμορων Νομών τους έχουν πολλές επιλογές για την περίθαλψή τους. Από το 7% του Α.Ε.Π. για τη χρηματοδότηση των δαπανών υγείας, το μεγαλύτερο ποσοστό ΔΥΣΤΥΧΩΣ καλύπτει πρωτίστως τις δαπάνες των κατοίκων της πρωτεύουσας και τη συμπρωτεύουσας και οι πολίτες του Νομού της Καβάλας και των όμορων Νομών αναγκάζονται να καλύπτουν από την τσέπη τους μεγάλα και δυσβάσταχτα έξοδα για την περίθαλψή τους.

Ο κ. Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο άρθρο του «Ανορθολογική οργάνωση και λειτουργία του ΕΣΥ» στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», 19-20 Οκτωβρίου 2019 δήλωσε:

«Όταν το 1983 θεσμοθετήθηκε το ΕΣΥ, ο σχεδιασμός προέβλεπε την ύπαρξη ενός τουλάχιστον τριτοβάθμιου γενικού νοσοκομείου με όλες τις ειδικότητες σε κάθε Περιφέρεια, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζονται όλα τα νοσοκομειακά περιστατικά, ακόμα και τα πιο βαριά, χωρίς να χρειάζεται να διακομιστούν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.

Προέβλεπε, επίσης, ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο με τις βασικές ειδικότητες σε κάθε νομό της χώρας για τη νοσηλεία των λιγότερο βαριών περιστατικών. Ο σχεδιασμός αυτός ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Από το 1983 μέχρι σήμερα, ενώ δημιουργήθηκαν τα αναγκαία τριτοβάθμια νοσοκομεία σε κάθε Περιφέρεια, λίγα μόνο απ’ αυτά κατάφεραν να αναπτύξουν όλες τις αναγκαίες κλινικές και εργαστήρια, όχι μόνο λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, αλλά κυρίως λόγω παντελούς έλλειψης σχεδιασμού για την ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων υλικών και ανθρώπινων πόρων ανάλογα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε Περιφέρειας.

Με αποτέλεσμα να συνωστίζονται ασθενείς από όλη την Ελλάδα στα τριτοβάθμια νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα να υπολειτουργούν…».

«Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι αρκετές κλινικές του ΕΣΥ ιδρύθηκαν και λειτουργούν με αποφάσεις των Δ.Σ. των νοσοκομείων, χωρίς να έχει εκδοθεί ΦΕΚ και χωρίς να εμφανίζονται στο οργανόγραμμα…».

Σας αναφέρουμε ότι οι ασθενείς του Νομού μας από μόνοι τους, έχοντας την συμπαράσταση των γιατρών της Αιματολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης που ζούσαν το πρόβλημά τους, ξεκίνησαν έναν αγώνα με το Υπουργείο Υγείας και στις 5-2-2020 (Αρ. Πρωτ: Γ2α/οικ. 7604) δόθηκε εντολή προς τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Τσαλικάκη Δημήτριο ώστε σε πρώτη φάση να κάνουν ασθενείς με αιματολογικές παθήσεις τη θεραπεία VITΑΖΑ στο Νοσοκομείο της Καβάλας.

Για την ώρα ένα μέρος της ταλαιπωρίας τους λύθηκε, όχι όμως όλων των άλλων ασθενών που πρέπει να παραμένουν στην Αιματολογική Κλινική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχει η υπόσχεση, όμως, σε δεύτερη φάση να ιδρυθεί Αιματολογική Κλινική.

Απ’ όσο γνωρίζουμε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας κ. Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης θα καταθέσει πρόταση για νέο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου. Σε πρώτη είναι εφικτό να ενσωματωθεί η Αιματολογική Κλινική με μια άλλη ήδη υπάρχουσα, όπως π.χ. Παθολογική, Νεφρολογική κ.λπ.

Για παράδειγμα, στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης η Αιματολογική Κλινική είναι ενσωματωμένη με τη Νεφρολογική Κλινική.

Είναι επείγον και επιτακτικό να γίνει κάτι τέτοιο για να εξυπηρετούνται στο Νοσοκομείο της Καβάλας οι ασθενείς με αιματολογικές παθήσεις των Νομών Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης. Υπενθυμίζουμε ότι θεραπεία δεκάδων ασθενών γίνεται με λήψη χαπιών, οπότε αυτό που χρειάζονται είναι ΑΠΛΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ από γιατρούς και ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ.

Ούτε καν αυτοί δεν μπορούν να απευθυνθούν στο Γ.Ν. Καβάλας και αναγκάζονται, στις πολύ δύσκολες μέρες που ζούμε, να πληρώνουν από την τσέπη τους απευθυνόμενοι σε ΙΔΙΩΤΕΣ γιατρούς στην Αλεξανδρούπολη ή Θεσσαλονίκη.

Ο ειδικός αιματολόγος του Γ.Π.Ν. Αλεξανδρούπολης, Επίκ. Καθηγητής Δ.Π.Θ., Εμμανουήλ Σπανουδάκης κάθε Δευτέρα και Παρασκευή βρίσκεται στη Δράμα στο ιδιωτικό του ιατρείο και η οικογένειά του μένει στη Δράμα.

Ο κ. Σπανουδάκης είναι θετικός στο να έχει μία φορά την εβδομάδα την επίβλεψη της υπό ίδρυσης Αιματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου της Καβάλας. Για την τοποθέτηση του κ. Σπανουδάκη είναι σύμφωνος και ο Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. της Αλεξανδρούπολης, Καθηγητής κ. Κοτσιελίδης, γιατί έτσι θα αποσυμφορηθεί η εκεί Κλινική.

Η γραφειοκρατία, όμως, εμποδίζει και καθυστερεί την τοποθέτηση του κ. Σπανουδάκη γιατί, παρόλο που ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) είναι σύμφωνοι, η Ιατρική Σχολή της Αλεξανδρούπολης αντιτίθεται.

Είναι λυπηρό γεγονός η θέση που παίρνουν οι συνδικαλιστές της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι εν έτη 2020 θέλουν να πολιτικοποιήσουν ακόμη και το θέμα της υγείας. Επίσης και τα σεβαστά Υπουργεία Υγείας-Παιδείας, που εμπλέκονται στο θέμα του επίκουρου Καθηγητή Εμμανουήλ Σπανουδάκη, θα έπρεπε να δίνουν λύση παρά να είναι απαθή.

Το ύψιστο αγαθό που είναι η υγεία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ!

Κυρίες/κύριοι, όλοι οι γιατροί μας βεβαίωσαν ότι το Νοσοκομείο της Καβάλας επιβάλλεται να έχει Αιματολογική Κλινική για να καλύψει τους τρεις Νομούς εφόσον οι θεραπείες των ασθενών είναι εφόρου ζωής και πολλοί απ’ αυτούς ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ να σταματούν τη θεραπεία τους γιατί ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να ανταπεξέλθουν από ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ κυρίως πλευράς.

Ζητάμε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και όλους σας να βοηθήσετε με το να καταθέσετε ψήφισμα και να πιέσετε τον Υπουργό Υγείας, το Γραφείο του Πρωθυπουργού καθώς και όλα τα κόμματα που βρίσκονται στην Ελληνική Βουλή στο να δημιουργηθεί ΑΜΕΣΑ Αιματολογική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Με παλαιότερα έγγραφα έχουνε λάβει γνώση οι Βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, καθώς και οι Βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Εξ αυτών ο κ. Γιάννης Πασχαλίδης και η κ. Χαρά Κεφαλίδου με τις ενέργειές τους (συναντήσεις τους με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, ερωτήσεις τους στη Βουλή) αναφέρθηκαν στις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό στις μονάδες του Νομού Καβάλας, τονίζοντας και την ίδρυση Αιματολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε και τα σχετικά δικαιολογητικά – έγγραφα.

Με εκτίμηση

ΜΟΥΣΤΑΚΙΔΗΣ Ιωάννης                                        Φραντζεσκάκης Μανώλης

Απόστρατος Αξ/κος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.                                                     Ιδιωτικός Υπάλληλος

Επιτροπή Αγώνα:

Παναγιώτου Νίκος, κάτοικος Καλαμπακίου Δράμας, ιδιωτικός υπάλληλος, τηλ. 2521303699

Μιχαήλ Δερμετζόγλου, κάτοικος Δράμας, συνταξιούχος υπάλληλος ΟΤΕ, τηλ. 6949610183

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης