Ρουστίκ πίτες στην εξοχική ταβέρνα το «Κτήμα» στο Μυρτόφυτο Καβάλας (φωτογραφίες)

 Ρουστίκ πίτες στην εξοχική ταβέρνα το «Κτήμα» στο Μυρτόφυτο Καβάλας (φωτογραφίες)

Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης


Η εξοχική ταβέρνα το «Κτήμα» δημιουργήθηκε το 2002  από την οικογένεια Μπάρμπα σε μια όμορφη περιοχή στους πρόποδες του όρους Σύμβολο και κοντά στο χωριό Μυρτόφυτο που φημίζεται για την οινική του παραγωγή.

Από τις παλαιότερες ταβέρνες το «Κτήμα» διαθέτει μια μεγάλη ψηλοτάβανη σάλα με ξύλινη οροφή, όμορφα φωτιστικά, ρουστίκ επίπλωση και τζάκι. Ο εξωτερικός χώρος πολύχρωμος και φιλόξενος, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα vintage αντικείμενα αλλοτινών εποχών που κοσμούν τους τοίχους και τη ξύλινη οροφή.

Το μενού επικεντρώνεται στην κρεατοφαγία, με μαγειρευτά, της ώρας αλλά και σούβλες το Σαββατοκύριακο, τα ορεκτικά είναι φτιαγμένα με τοπικές συνταγές και υλικά. Ξεχώρισα και τίμησα δεόντως τις χωριάτικες πίτες που φτιάχνει, ένα από τα θαύματα της ελληνικής κουζίνας!

Ο Νίκος Μπάρμπας με την βοήθεια και την εμπειρία της μητέρας Καλλιόπης ξεφεύγει από τα συντηρητικά όρια της τυρόπιτας και της σπανακόπιτας και το εξελίσσει ακόμη περισσότερο φτιάχνοντας χορτόπιτα, ριζόπιτα, μελιτζανόπιτα, αλλά και πουγκάκια με παστουρμά.

Το χειροποίητο φύλλο, που είναι «όλα τα λεφτά» ανοίγεται με μαστοριά, παραμένει και μετά το ψήσιμο τραγανό και στεγνό, ενώ η πίτα σερβίρετε σε στρογγυλό πληθωρικό σχήμα. Θα βρείτε πολλές διαφορετικές εκδοχές αλμυρής πίτας, από κοτόπιτα, χορτόπιτα, μανιταρόπιτα και ριζόπιτα, μέχρι πουγκάκια με αλλαντικά.

Σε κάθε δαγκωνιά θα ακούτε εκείνο το απίθανο «κράτς» του χωριάτικου φύλλου και η στοματική σας κοιλότητα θα πλημμυρίζει από την μοσχοβολιά της πλούσιας γέμισης, ρουστίκ καταστάσεις που θα τις ζήσετε εδώ στο «Κτήμα», κάτω από τους πρόποδες του όρους Σύμβολο.

Συνδυάστε το φαγητό σας με ρωμαλέα κρασιά του τοπικού αμπελώνα, εκ των οποίων πολλά έχουν αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το Κτήμα Καραμπερίδη, η Οινοποιία του Στάθη Τσικρικώνη και το Κτήμα του Βασίλη Σειτανίδη.

Tips:  Το «Κτήμα», Μυρτόφυτο, τηλέφωνο κρατήσεων: 2594 092052. Το Μυρτόφυτο είναι χωριό του Δήμου Παγγαίου, έχει 424 κάτοικους και βρίσκεται σε υψόμετρο 240 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Σύμβολο. Απέχει μισή ώρα από την Καβάλα. 

Διαβάστε επίσης