• 19 Μαΐου 2024,

Σχεδόν έτοιμοι δύο χώροι στη Δημοτική Καπναποθήκη

 Σχεδόν έτοιμοι δύο χώροι στη Δημοτική Καπναποθήκη

Τις προσεχείς εβδομάδες θα είναι έτοιμες οι δύο πρώτες αίθουσες στη δημοτική καπναποθήκη, οι οποίες πρόκειται να φιλοξενήσουν τη συλλογή του Λαογραφικού Δημοτικού Μουσείου και την συλλογή- έκθεση του Πολύγνωτου Βαγή.

Οι εργασίες για τους δύο συγκεκριμένους χώρους έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό,  έχουν παραληφθεί και εγκατασταθεί οι προθήκες που προβλέπονται από τη μελέτη του Γιάννη Αναγνωστόπουλου. Η συλλογή με τα γλυπτά,  τους πίνακες ζωγραφικής και τα προσωπικά αντικείμενα του Πολύγνωτου Βαγή θα λειτουργήσει στον τρίτο όροφο του κτιρίου.

Σε χώρο 200 τετραγωνικών μέτρων. Η έκθεση αυτή ήταν στο Λαογραφικό Μουσείο (οδός Φιλίππου) πριν ανακύψει το θέμα της ανακαίνισης της Δημοτικής Καπναποθήκης και της μεταφοράς της εκεί.

Στο χώρο του Πολύγνωτου Βαγή ο επισκέπτης του κτιρίου θα φθάνει μέσω του ασανσέρ, από την κεντρική είσοδο του κτιρίου.  Στον δεύτερο όροφο θα υπάρχει η συλλογή με τα έργα του Δημοτικού Λαογραφικού Μουσείου.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται ειδικά για τη  συλλογή Βαγή ,που είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη,  οφείλεται στο ότι κάποια από τα γλυπτά έχουν δοθεί προκειμένου να τύχουν της απαραίτητης συντήρησης. Κατόπιν τούτου οι συγκεκριμένοι δύο χώροι θα κάνουν ακόμα πιο λειτουργική τη δημοτική καπναποθήκη η οποία όπως είναι γνωστό στο μεγαλύτερο μέρος των τετραγωνικών της μέτρων θα χρησιμοποιηθεί για το δημοτικό μουσείο καπνού.

*O Πολύγνωτος Βαγής γεννήθηκε στην Ποταμιά της Θάσου στις 14 Ιανουαρίου 1894.Στην Ελλάδα, εκτός από την συλλογή του Δήμου Καβάλας, υπάρχουν ορισμένα αντιπροσωπευτικά έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη που προέρχονται από το ίδιο κληροδότημα. Τα έργα του παρουσιάζονται σε πολλά Μουσεία, κυρίως των Η.Π.Α. όπως στο Μουσείο Μπρούκλιν, στο Μουσείο WHITNEY στη Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Τέχνης του Τολέδο στο Οχάιο, στο Μουσείο του Τελ-Αβίβ στο Ισραήλ και στο Δημοτικό Μουσείο Καβάλας.

Διαβάστε επίσης