Η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Σχολίασε την επικαιρότητα σε σχέση και με πρόσφατες ανακοινώσεις της.
Η συνέντευξη
Ερ: Να ξεκινήσουμε με το θέμα της εκπαίδευσης και των συγχωνεύσεων τμημάτων. Βγάλατε και ‘σεις μια ανακοίνωση και αναφέρετε ότι οι μαθητές στις τάξεις αυξάνονται. Τι συμβαίνει στην Καβάλα;
Απ: Οι μαθητές αυξάνονται και τα τμήματα λιγοστεύουν, σε αντίθεση δηλαδή με αυτό που έπρεπε να γίνεται εν μέσω πανδημίας. Φαίνεται ότι η κ. Κεραμέως δεν ακούει τις παραινέσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και των υγειονομικών, οι οποίοι προτείνουν μικρότερα τμήματα για λόγους υγείας και ασφάλειας.
Ερ: Αυτό έγινε μόνο στην Καβάλα;
Απ: Όχι, έχει γίνει σε πολλά μέρη της Ελλάδας γιατί η κ. Κεραμέως δεν φρόντισε εγκαίρως να προσλάβει τον απαιτούμενο αριθμό εκπαιδευτικών. Έτσι, έχουμε το φαινόμενο, πολύ έντονο και στο νομό μας, εκπαιδευτικοί να μετακινούνται από το ένα σχολείο στο άλλο, να μην έχει ακόμα σταθεροποιηθεί η θέση στην οποία θα βρίσκονται φέτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταθερό πρόγραμμα εκπαίδευσης των μαθητών, με τους διευθυντές να στέλνουν καθημερινά νέο πρόγραμμα. Αυτό δεν δείχνει μία σοβαρή εικόνα του εκπαιδευτικού συστήματος και βέβαια, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας.
Ερ: Η άλλη ανακοίνωσή σας αφορούσε στους ιδιώτες εργολάβους που μπαίνουν στο Νοσοκομείο Καβάλας.
Απ: Και αυτό εντάσσεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να εντάξουν εργολάβους, συνήθως ημετέρους ή μεγάλες εταιρείες στο δημόσιο τομέα. Η ΝΔ είδε την πανδημία ως ευκαιρία για να υλοποιήσει τα σχέδια της, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησής της. Ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει μέσω της Τρόικας το κάνει τώρα από μόνη της. Όλα αυτά δεν παρουσιάζονται από τα συστημικά ΜΜΕ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει η ΝΔ, και στον τομέα της Υγείας προωθεί τα ιδιωτικά συμφέροντα. Εργολάβοι θα αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, γιατί κοστίζουν πολλά περισσότερα εκατομμύρια. Αλλά εις βάρος και των ίδιων των εργαζομένων, γιατί και εργάζονται με χειρότερες συνθήκες εργασίας και αμείβονται λιγότερο.
Ερ: Βλέπετε πάντως ότι πολλές φορές και η γραφειοκρατία δημιουργεί αυτές τις συνθήκες. Βλέπετε για παράδειγμα την υπηρεσία καθαριότητας στο ΔΙΠΑΕ. Κι αυτό σήμερα λειτουργεί χάρη στο προσωπικό των εργολάβων.
Απ: Όπου δεν υπάρχει τρόπος να προσληφθούν απ’ το δημόσιο και να δουλέψουν, το οποίο επαναλαμβάνω είναι επωφελές και για το δημόσιο και για τους εργαζόμενους, εννοείται σε έκτακτες περιπτώσεις θα μπουν εργολάβους. Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν είναι κάτι έκτακτο. Είναι υλοποίηση της πολιτικής της ΝΔ, η οποία θέλει παντού να μπουν εργολάβοι και να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους που δεν είναι μόνιμοι, αλλά με ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας. Να σας πω ένα παράδειγμα: στον ΟΑΕΔ, οι συμβάσεις των 500 καθαριστριών σε όλη την Ελλάδα λήγουν και δεν θα ανανεωθούν. Η ΝΔ επέλεξε να μπουν εργολάβοι στην καθαριότητα των κτιρίων του ΟΑΕΔ με διπλάσιο κόστος και με δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας για τις εργαζόμενες, που θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιες που εργάζονται και σήμερα. Απλά θα είναι υπό την εκμετάλλευση των εργολάβων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως κοινωνία τέτοιες πρακτικές, τη στιγμή που αυξάνεται η φτώχεια και η ανεργία.
Ερ: Είχατε εμπλακεί και στο θέμα του ΑΟΚ, προσπαθώντας να βοηθήσετε την κατάσταση. Φαίνεται ότι ναυαγεί η υπόθεση. Ποιος ευθύνεται;
Απ:Δεν θα ρίξω ευθύνες σε κάποιους, ούτε ποτέ έριξα, σε ό,τι αφορά τα διοικητικά θέματα του ΑΟΚ. Εγώ, εκεί που ενεπλάκην και θεώρησα ότι πρέπει να εμπλακώ είναι στο πολιτικό και νομικό κομμάτι. Ο ΑΟΚ είχε αποκλειστεί παράνομα και καταχρηστικά με απόφαση του κ. Αυγενάκη και όχι της επιτροπής, γιατί αν ήθελε ο κ. Αυγενάκης θα μπορούσε να ερμηνεύσει την ορθή εφαρμογή του δικού του νόμου. Νομικά λοιπόν, ο ΑΟΚ είχε απόλυτο δίκιο. Υπήρχε επιπλέον προθεσμία για να υποβάλει τα χαρτιά του, η οποία δεν του δόθηκε. Εκεί ενεπλάκην και ζήτησα από τον κ. Αυγενάκη, με νομικά επιχειρήματα, να επιβάλει την ορθή εφαρμογή του νόμου που εκείνος έφερε. Όπως είδατε, ο κ. Αυγενάκης δεν είχε καμία διάθεση να το κάνει αυτό. Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η στάση απέναντι στην ομάδα μας. Μια στάση που την καταδικάζει στο να μην μπορεί να απολαύσει το αποτέλεσμα των προσπαθειών της. Γιατί, να θυμίσω ότι ο ΑΟΚ δεν θα ανέβαινε κατηγορία λόγω του νόμου Αυγενάκη, αλλά λόγω της αγωνιστικής του απόδοσης. Όλες αυτές οι παλινωδίες και οι λανθασμένες ερμηνείες του νόμου οδήγησαν τον ΑΟΚ σ’ αυτό το αποτέλεσμα: να είμαστε ένα βήμα πριν την πηγή και να μην μπορούμε να πιούμε νερό.