• 4 Μαΐου 2024,

Το έργο στην οδό Νοταρά και οι συνέπειες από την αύξηση της τιμής του ρεύματος

 Το έργο στην οδό Νοταρά και οι συνέπειες από την αύξηση της τιμής του ρεύματος

Ξεκίνησε χθες μέσω εργολάβου το απαραίτητο έργο σε τμήμα (σκαλάκια) της οδού Νοταρά στα Πεντακόσια.

Εκεί ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Απόστολος Χρόνης, από εκεί πέρασε και ο Δήμαρχος. Τουλάχιστον δύο οικίες είχαν πρόβλημα με τα χαλασμένα σκαλάκια αφού η προσωρινή λύση μόνο προσωρινή δεν ήταν. Με τη διαμαρτυρία και την ανακοίνωση που εξέδωσαν το δίκαιο αίτημα ικανοποιήθηκε.

Τουλάχιστον από χθες άρχισαν να γίνονται οι απαραίτητες εργασίες. Για αυτό και για άλλα θέματα ΔΕΥΑΚ μίλησε στην Πρωινή ο κ. Απόστολος Χρόνης.

Η συνέντευξη

Ερ: Υπάρχουν διαμαρτυρίες των κατοίκων της οδού Νοταρά οι οποίες φαίνεται να είναι δίκαιες.

Απ: Στην οδό Νοταρά υπήρχε ένα χρονίζον πρόβλημα πάνω από 10 χρόνια γιατί εκεί βρίσκονται σκαλάκια, από κάτω είχε έναν αγωγό που ήταν φτιαγμένος από πλάκες. Όποτε υπήρχε βροχόπτωση, μπαίνανε  λύματα μέσα σε τρία σπίτια. Πλημυρίζανε τα σπίτια. Πήγαμε από το Μάιο, δουλέψανε εκεί τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ για ένα μήνα περίπου και αντικαταστήσανε αυτόν τον αγωγό. Λύθηκε το πρόβλημα, μπήκε στεγανός αγωγός. Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία γιατί ξέρετε ότι τα σπίτια εκεί είναι πολύ παλιά. Δεν είναι νέα σπίτια. Κινδυνεύανε να καταρεύσουν και τα σπίτια. Είναι προσφυγικά σπίτια. Επειδή ξηλώθηκαν εντελώς τα σκαλοπάτια εκεί, υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσουν και τα σπίτια. Γι αυτό έγινε με πολύ μεγάλη προσοχή και διήρκεσε ένα μήνα αυτή  η διαδικασία. Αυτό που είχε μείνει μετά ήταν να γίνει η αποκατάσταση στα σκαλοπάτια. Δυο σπίτια ήταν κυρίως που είχαν πρόβλημα στην πρόσβαση τους για αυτό και εμείς τους κάναμε προσωρινά διαδρόμους. Να μπορούν οι άνθρωποι να εξυπηρετούνται.  Υπήρχαν δυο λύσεις. Η μια ήταν να πάμε σε απευθείας ανάθεση και να δώσουμε το έργο για να γίνει αντικατάσταση στα σκαλάκια και η δεύτερη ήταν να γίνει διαγωνισμός. Επειδή επιλέχθηκε  σε συνεργασία με  την τεχνική υπηρεσία γιατί θα υπήρχαν και άλλα τέτοια σημεία στην πόλη, έγινε διαγωνιστική διαδικασία η οποία τελείωσε τις προηγούμενες μέρες. Περάσαμε και το δεύτερο πρακτικό πριν από 15 ημέρες, ορίστηκε και ο ανάδοχος του έργου, ορίστηκε και επιβλέπουσα  μηχανικός. Αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει η διαδικασία. Είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες στους διαγωνισμούς. Το γελοίο βέβαια είναι ότι αυτοί που μας κατακρίνουν και λένε μην πάτε σε απευθείας αναθέσεις, οι ίδιοι λένε ότι δώστε λύση άμεσα στο πρόβλημα. Δε γίνεται να δώσεις μια λύση άμεση στο πρόβλημα αν δεν πας σε απευθείας ανάθεση. Η διαγωνιστική διαδικασία θέλει 2 έως 6 μήνες.

Ερ: Πότε θα λυθεί το πρόβλημα;

Απ: Ήδη ο εργολάβος είναι εκεί, την περασμένη Τρίτη ορίστηκε μηχανικός. Δεν μπορούσε να πάει την περασμένη εβδομάδα ο μηχανικός γιατί υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις. Δεν μπορούσε να δουλέψει. Εντός δυο εβδομάδων πιστεύω ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε μια ή δυο μέρες.

Ερ: Είπατε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτεπιστασία;

Απ: Δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει αυτεπιστασία γιατί έχουμε τεράστια έλλειψη προσωπικού και δεν μπορούνε να απασχοληθούνε εκεί τα τέσσερα άτομα που έχουμε για αυτό το τμήμα. Υπάρχουν ήδη πολλές λακκούβες παντού. Πριν από ένα μήνα περίπου έστειλα μια επιστολή στο υπουργείο εσωτερικών και ζητάμε άμεσα όπως και όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας μόνιμο προσωπικό. Εμείς σαν ΔΕΥΑΚ ζητάμε 45 άτομα. Αυτό το προσωπικό το πληρώνουμε οι δημότες του εκάστοτε Δήμου. Ζητούμε άμεσα προσωπικό. Δεν μπορούμε να κάνουμε δουλειές με τα δίμηνα ή με τα οχτάμηνα.

Ερ: Ο κόσμος εκεί αυτά δεν τα υπολογίζει, θέλει να έχει την κανονικότητα του στη καθημερινότητα του. Είναι μια κατάσταση που μακραίνει πολύ.

Απ: Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυτή είναι η αλήθεια. Η διαγωνιστική διαδικασία κρατάει 6 μήνες το λιγότερο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Θα μπορούσε βέβαια να γίνει απευθείας ανάθεση. Για αυτό λέω ότι είναι γελοίο να μας κατακρίνουν για απευθείας αναθέσεις όταν θέλουμε να δώσουμε άμεσα λύσεις και από την άλλη να ζητάνε άμεσα λύσεις. Δε γίνονται και τα δυο πράγματα.

Ερ: Με βάση την αναγκαιότητα του κάθε περιστατικού αποφασίζει η ΔΕΥΑΚ. Αν επηρεάζεστε από το τι λέει ο ένας και τι λέει ο άλλος, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

Απ: Έχω πάει πολλές φορές στην περιοχή και υπάρχουν άλλα τέσσερα σπίτια που είναι ακατοίκητα δηλαδή δεν ενοχλείται κάποιος. Υπήρχε πρόσβαση από την πάνω πλευρά του δρόμου, την οδό Κολοκοτρώνη .

Ερ: Τώρα τι θα κάνετε με τις αυξήσεις του ρεύματος;

Απ: Έχουν έρθει ήδη οι πρώτοι λογαριασμοί με αύξηση γύρω στο 30%. Τελευταία ήταν ο κ. Πέτσας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και ανακοίνωσε ότι σε αυτή την αύξηση του ρεύματος σε όλες της ΔΕΥΑΚ  θα τις βοηθήσει το κράτος. Αυτό περιμένουμε ουσιαστικά από το κράτος. Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε εμείς αυτό το κόστος. Το κόστος ενέργειας, για όλες τις ΔΕΥΑ είναι τεράστιο. Για τη ΔΕΥΑΚ είναι το 1/3 των εξόδων. Είναι δυο εκατομμύρια με δυο διακόσια, αν ανέβει το κόστος 30-40% είναι τεράστιο πρόβλημα.

Ερ: Προς το παρόν κ. Χρόνη δεν έχετε κάτι συγκεκριμένο από την κυβέρνηση και έχετε να πληρώσετε λογαριασμούς με αύξηση στα 30%.

Απ: Έτσι είναι. Αυτή τη στιγμή ήδη τους τακτοποιούμε. Αν συνεχιστεί αυτό δε θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε αυτό το κόστος. Θεωρώ όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύτηκε ο κ. Πέτσα, ότι θα γίνει. Μέσα στο μήνα νομίζω ότι θα έχουμε νεώτερα και θα απορροφηθεί από το κράτος ουσιαστικά αυτή η αύξηση του ρεύματος.

Ερ: Στη Βουλγαροκτόνου ήσασταν και την Πέμπτη και την Παρασκευή για να μην ξανά πλημυρίσουν τα μαγαζιά στη Χρυσοστόμου Σμύρνης. Τι έγινε εκεί;

Απ: Στη Βουλγαροκτόνου πήγαμε και κάναμε μια μεγάλη παρέμβαση το τελευταίο διάστημα. Από την επάνω πλευρά από την οδό Εγνατίας έρχεται ένας μεγάλος οχετός που κατεβάζει πάρα πολλά νερά. Τώρα δεν πλημύρισε κανένας. Πήγαμε και θέλαμε να δούμε στην εξέλιξη του, τι επικρατεί εκεί. Πρέπει να γίνουν ακόμη δυο μικρές παρεμβάσεις, μια στη συμβολή της Αρκαδίου με την οδό Φιλαδελφείας και μια στη συμβολή Βουλγαροκτόνου με Χρυσοστόμου Σμύρνης.  Στο επόμενο διάστημα θα κάνουμε και αυτά. Νομίζω ότι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Πιάσαμε ουσιαστικά τα νερά πριν φτάσουν στη Χρυσοστόμου Σμύρνης. Αυτό κάναμε σε πρώτη φάση. Στην εξέλιξη της βροχής είδαμε ότι υπάρχει πρόβλημα από δυο οδούς που κατεβάζουνε επίσης νερά σε εκείνο το σημείο. Οπότε θα πιάσουμε και αυτά τα νερά πριν φτάσουν εκεί και θα ησυχάσομε μια για πάντα και εμείς και οι πολίτες φυσικά.

Διαβάστε επίσης