• 28 Απριλίου 2024,

Σχολική σύμπραξη με προοπτικές ευρωπαϊκών διαστάσεων στην εκπαίδευση (φωτογραφίες-video)

 Σχολική σύμπραξη με προοπτικές ευρωπαϊκών διαστάσεων στην εκπαίδευση (φωτογραφίες-video)

Την Παρασκευή  15 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε σχολική εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη μας, η Ψήφος μας! Ευρωεκλογές 2024» με τη σύμπραξη δύο σχολείων, Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου EPAS, του Γενικού Λυκείου Κρηνίδων και του Γενικού Λυκείου Χρυσούπολης και σε συνεργασία με το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γραφείο Καβάλας, το Εθνικό Δίκτυο Eurodesk και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων.

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα , που τα δύο σχολεία συμμετέχουν για τρία συναπτά σχολικά έτη με πολλαπλά οφέλη για την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα καθώς ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η ανταλλαγή επιτυχημένων πρακτικών και η ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση.

Στη σχολική μας εκδήλωση οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τρεις Ευρωβουλευτές που στήριξαν την  εκπαιδευτική δράση των σχολείων με τη συμμετοχή τους , την κα. Μαρία Σπυράκη, τον κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο και τον κ. Θοδωρή Ζαγοράκη.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για τη λειτουργία της δημοκρατικής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και  έθεσαν τις ερωτήσεις τους με επίκεντρο τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ευρωπαϊκές αξίες.

Στη συνέχεια ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους ευρωβουλευτές  για θέματα συμπερίληψης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων , προστασίας του περιβάλλοντος, διαχείρισης φυσικών πόρων, παιδείας και αθλητισμού.

Μέσα από όλη αυτή την διαδικασία οι μαθητές και οι μαθήτριες κατανόησαν τα δικαιώματά που απορρέουν από την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα, τις ευθύνες που φέρουν ως ενεργοί πολίτες και συνειδητοποίησαν ότι η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τη συμμετοχή όλων μας και διασφαλίζεται με την ψήφο μας.

Ο κεντρικός στόχος της σχολικής εκδήλωσης, η εμπέδωση της έννοιας της ενεργού πολιτειότητας στους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  και εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέδραμαν στην επίτευξή του.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε στους ευρωβουλευτές κα Μαρία Σπυράκη, κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο και κ. Θοδωρή Ζαγοράκη, στον Δήμαρχο Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Μαμτσαδέλη, στον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Οικονομίας κ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, στον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Χριστόδουλο Μιχαλάκη, στην Αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κα. Μαρία Μιχαλοπούλου, στον καθηγητή  του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ευάγγελο Δριμπέτα, στον Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Οργανισμού Α.Μ.Θ. κ. Λάζαρο Τσαταλμπασίδη, στην Διευθύντρια του Επιμελητηρίου Καβάλας κα. Σούζη Μαυρομμάτη,  στον συντονιστή του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Παναγιώτη Μπαρδάκη, στον συντονιστή του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γραφείο Καβάλας  κ. Δημήτριο Σπιτσέρη, στη συντονίστρια του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γραφείο Δράμας κα, Στέλλα Ανδριοπούλου και σε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους τη σχολική μας εκδήλωση.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης