• 1 Ιουνίου 2023,

Σε κακή κατάσταση το ιστορικό κτίριο του παλιού δικαστηρίου

 Σε κακή κατάσταση το ιστορικό κτίριο του παλιού δικαστηρίου

Το μεσημέρι της Δευτέρας (5/7) επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν στο παλιό δικαστήριο της πόλης ο πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) Αθανάσιος Καίσης, ο επικεφαλής του ΔΙΠΑΕ Καβάλας κ. Δημήτρης Μπαντέκας, ο αντιπεριφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιώργος Γραμμένος.

Βρέθηκαν σε μια κατάσταση εντελώς απογοητευτική μιας και το ιστορικό κτίριο της πόλης ρημάζει. Είναι ξεχασμένο, παραμελημένο και σε εντελώς κακή κατάσταση. Άπαντες απογοητεύτηκαν. Ειδικά οι τοπικοί παράγοντες κατάλαβαν ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου η κατάσταση του κτιρίου να μην χειροτερέψει.

Είναι τόσο προβληματική που κατά γενική ομολογία χρειάζονται αρκετά χρήματα για να μελετηθούν και να εκτελεστούν έργα απαραίτητης συντήρησης. Βασικό είναι πάντα το πρόβλημα της στέγης του κτιρίου.

Ο πρόεδρος του ΔΙΠΑΕ υιοθετεί το αίτημα του πανεπιστημιακού κόμβου της Καβάλας προκειμένου το ακίνητο από την ΕΤΑΔ στην οποία ανήκει να περιέλθει στην αρμοδιότητα του πανεπιστημιακού φορέα και να χρησιμοποιηθεί.

Αντιρρήσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν εκτός ίσως από τις παρόμοιες σκέψεις αξιοποίησης του Δήμου Καβάλας. Αλλά για να επανέλθει το κτίριο και να είναι λειτουργικό πρέπει να γίνουν πολλά.

Η ΕΤΑΔ το έχει προ πολλού ξεχάσει. Ξέχασε και την υπόσχεση της- προ ετών- να διαθέσει χρήματα προκειμένου να διορθωθούν ζημιές στη στέγη. Κάποτε είχε κάνει αυτοψία μέσω μηχανικών της και περίπου είχε αποδεχθεί πρόταση του Δήμου να του παραχωρήσει το ακίνητο αρκεί αυτός να το συντηρήσει.

Σήμερα που το σενάριο δεν υλοποιήθηκε, το παλιό δικαστήριο Καβάλας έχει τα χάλια του.

Στην κυριολεξία κινδυνεύει αν και άπαντες αναγνωρίζουν τη σημασία του και την ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει. Είναι τέτοια η εγκατάλειψη στο ακίνητο που σίγουρα το κτίριο αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνου.

Ακόμη και κατάρρευσης!

Διαβάστε επίσης